237
Οι πνεύμονες του ανθρώπου με τα αιμοφόρα αγγεία τους, όπως αναλυτικότατα εικονίζονται στο εγχειρίδιο του Πέρνκοπφ | Wikipedia

Μάθημα ανατομίας με ναζιστικό εγχειρίδιο

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 20:16
Οι πνεύμονες του ανθρώπου με τα αιμοφόρα αγγεία τους, όπως αναλυτικότατα εικονίζονται στο εγχειρίδιο του Πέρνκοπφ
|Wikipedia

Μάθημα ανατομίας με ναζιστικό εγχειρίδιο

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 20:16

Υπάρχει ένα παλαιό αλλά άψογο εγχειρίδιο ανατομίας που ακόμη συμβουλεύονται οι χειρουργοί πριν από τις εγχειρήσεις. Στις σελίδες του το δέρμα, οι μύες, οι τένοντες, τα νεύρα και τα όργανα του ανθρώπου περιγράφονται και σχεδιάζονται με λεπτομερέστατο τρόπο, τόσο εξυπηρετικό για τις πιο ευαίσθητες νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

Το θέμα όμως είναι ηθικό: είναι σωστό να το χρησιμοποιούμε σήμερα αφού γνωρίζουμε ότι ο συντάκτης του είναι ο Εντουαρντ Πέρνκοπφ, ο βιεννέζος ναζιστής γιατρός;

Οι επιστημονικές παρατηρήσεις του γιατρού βασίστηκαν, φυσικά, στη μελέτη των πτωμάτων. Τάχα σε ποιον να ανήκαν τα πτώματα; Μήπως δεν ήταν νεκρά σώματα ανθρώπων που κυνήγησε και εξόντωσε ο ναζισμός; Δεν ήταν θύματά του; Κρατούμενοι κομμουνιστές, εβραίοι, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι; Αυτοί τροφοδότησαν με τα πτώματά τους τις ιατρικές σχολές και από αυτούς διδάχθηκαν οι γερμανοί φοιτητές ανατομία. (Ειρωνεία αποκαλυπτική της παράνοιας του ναζισμού: την ανατομία του ανθρώπου αποκάλυψαν στους Αρίους λογιών λογιών «υπάνθρωποι»…)

Ενα δημοσίευμα του BBC ανακινεί το ζήτημα και το διανθίζει με ιστορικά στοιχεία από τη δράση του Πέρνκοπφ στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου είχε πρωτοστατήσει στους διωγμούς των εβραίων.

Ο γιατρός επέζησε από τον πόλεμο, εξέτισε ποινή εγκλεισμού σε συμμαχικό στρατόπεδο για τρία έτη και κατόπιν επέστρεψε στο πανεπιστήμιο. Απεβίωσε το 1955, λίγο πριν από τη δημοσίευση του τέταρτου τόμου του έργου του. Από τότε χιλιάδες αντίγραφα του εγχειριδίου έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει παντού στον κόσμο. Από το 1994 και μετά το έργο του Πέρνκοπφ δεν τυπώθηκε ξανά.