1193
Ζουμ σε στιλιστικές λεπτομέρειες σε πίνακες του 18ου και του 19ου αιώνα. Η ιστορία τέχνης και της μόδας συναντιούνται | @ArtGArments

Η μόδα συναντά την ιστορία της τέχνης στο Instagram

Ελένη Κατρακαλίδη Ελένη Κατρακαλίδη 11 Απριλίου 2016, 09:17
Ζουμ σε στιλιστικές λεπτομέρειες σε πίνακες του 18ου και του 19ου αιώνα. Η ιστορία τέχνης και της μόδας συναντιούνται
|@ArtGArments

Η μόδα συναντά την ιστορία της τέχνης στο Instagram

Ελένη Κατρακαλίδη Ελένη Κατρακαλίδη 11 Απριλίου 2016, 09:17

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ο λογαριασμός @ArtGarments στο Ιnstagram έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 25.000 ακόλουθους και να μιλήσει για μόδα και τέχνη με τον πιο φρέσκο τρόπο. Σε ένα υπερβολικά κορεσμένο χώρο, αυτόν της μόδας στα κοινωνικά δίκτυα, οι δημιουργοί του λογαριασμού κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν με την ιδιαίτερη ματιά τους, προβάλλοντας έργα τέχνης του 19ου αιώνα και επικεντρώνοντας  τις αναρτήσεις τους στα ρούχα και αξεσουάρ της εποχής.

Οι δύο δημιουργοί από τη Νέα Υόρκη που επιμελούνται από κοινού το λογαριασμό, επιλέγουν κλασικούς πίνακες ζωγραφικής του 18ου και 19ου αιώνα, κυρίως λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Τζιάκομο Τσερούτι και του Φρεντερίκ Σουλακρουά, οι οποίοι αποκαλούνται και «ζωγράφοι της πραγματικότητας» λόγω του ενδιαφέροντος που δείχνουν στην καθημερινή ζωή, την εμμονή τους με την νατουραλιστική αναπαράσταση και την ακρίβεια όλων των λεπτομερειών που πλαισιώνουν ένα πρόσωπο.

Είναι οι συγκεκριμένες  λεπτομέρειες, βελούδινα γάντια, καπέλα με φτερά, κεντημένες κάπες, δαντελένια μανίκια, μεταξωτά φουλάρια και περίτεχνα κοσμήματα, που αποτελούν πηγή έμπνευσης και κάνουν τη μόδα εκείνης της εποχής επίκαιρη, αλλά ανοίγουν και ένα διάλογο περί τέχνης σε ένα από τα πιο σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα.

Η έμπνευση για το @ArtGArments προήλθε από την επιθυμία ενός εκ των δημιουργών να μπορέσει να έρθει κοντά σε έργα τέχνης και να μελετήσει κάθε πινελιά, κάθε συνδυασμό χρωμάτων, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον να συμβεί στα μουσεία λόγω των μέτρων ασφαλείας.  Με τον λογαριασμό στο instagram του δίνεται η ευκαιρία να «ζουμάρει» κυριολεκτικά και μεταφορικά, στους πίνακες της αρεσκείας του, να φτιάξει κολάζ και να επισημάνει τις λεπτομέρειες που διαλέγει.  Οπως λέει, με αυτόν τον τρόπο «η τεχνολογία εκδημοκρατίζει την τέχνη και την κάνει προσβάσιμη σε όλους».

Η επιλογή των έργων γίνεται είτε με βάση ένα θέμα, όπως λουλούδια, ρίγες, γάντια ή ενστικτωδώς, δίνοντας έμφαση σε ό,τι τους τραβάει την προσοχή και ταιριάζει με την αισθητική τους.  Η ανταπόκριση των ακολούθων τους είναι εντυπωσιακή, οι οποίοι σε κάθε φωτογραφία σπεύδουν να σχολιάσουν, να συζητήσουν ή να προσφέρουν πληροφορίες για το κάθε έργο.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως με τον τρόπο που εστιάζουν σε κάθε έργο και στις ενδυματολογικές λεπτομέρειες, κάνουν κλασικά έργα να μοιάζουν καινούργια και να εμπνέουν στιλιστικές εμφανίσεις του σήμερα.  Και φυσικά το Ιnstagram είναι η ιδανική πλατφόρμα, αφού ευνοεί το οπτικό υλικό, επικεντρώνεται μόνο στη φωτογραφία και αποφεύγει τα μακροσκελή κείμενα.  «Είναι καθαρά οπτικό και ένας υπέροχος τρόπος να δεις τέχνη» καταλήγει ο δημιουργός του @ArtGArments.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News