236
Το γαστερόποδο με τις χαρακτηριστικές φολίδες ανέπτυξε την πανοπλία για να προστατεύεται από τα δικά του βακτήρια | Dr Chong Chen /International Union for Conservation of Nature (IUCN)

Τρομακτικό σαλιγκάρι με… πανοπλία ανακαλύφθηκε στον βυθό της θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 21:33
Το γαστερόποδο με τις χαρακτηριστικές φολίδες ανέπτυξε την πανοπλία για να προστατεύεται από τα δικά του βακτήρια
|Dr Chong Chen /International Union for Conservation of Nature (IUCN)

Τρομακτικό σαλιγκάρι με… πανοπλία ανακαλύφθηκε στον βυθό της θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 21:33

Ενα χρυσό σαλιγκάρι με το σώμα του καλυμμένο από μεταλλικά λέπια που μοιάζει με πλάσμα επιστημονικής φαντασίας, ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε απομακρυσμένα σημεία του Ινδικού Ωκεανού, σύμφωνα με τον Guardian.

«Μοιάζει με θωρακισμένο ιππότη που σέρνεται στον βυθό της θάλασσας», αναφέρει η Τζούλια Σίνκγβαρτ, βιολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Senckenberg της Φρανκφούρτης και μία από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν δει το συγκεκριμένο είδος σαλιγκαριού, το οποίο επιστημονικά ονομάζεται Χρυσόμαλλο φολιδωτό (Chrysomallon squamiferum).

Ολόκληρο το σώμα και ο τρόπος ζωής των σαλιγκαριών περιστρέφεται γύρω από βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα στον λαιμό τους, τα οποία μετατρέπουν τις χημικές ουσίες που εκρέουν από τους αεραγωγούς σε ενέργεια.

Για να διατηρούν τα μικρόβιά τους χορτάτα, τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια ανέπτυξαν τεράστια βράγχια, για να απορροφούν οξυγόνο και χημικές ουσίες από το θαλασσινό νερό και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός τους.

Το ζώο μοιάζει με θαλάσσιο παγκολίνο, σύμφωνα με τους ειδικούς | Chong Chen/IUCN

Το 2019, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα λέπια στο πόδι των σαλιγκαριών δεν προστατεύουν από επιθέσεις αρπακτικών, αλλά αποτρέπουν μια τοξική απειλή που προέρχεται από το εσωτερικό τους. Τα βακτήρια που κρύβονται στον λαιμό τους απελευθερώνουν θειάφι, το οποίο είναι θανατηφόρο για τα σαλιγκάρια.

Το συγκεκριμένος είδος σαλιγκαριού ήταν το πρώτο στον κόσμο που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών, αλλά πλέον υπάρχουν πολλά μαλάκια βαθιάς θάλασσας, που οι ειδικοί έχουν αξιολογήσει και προσθέσει στον παγκόσμιο κατάλογο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...