899
Οι Μπερλουσκόνι, Σαρκοζί και Λούλα αντιμετώπισαν κατηγορίες περί διαφθοράς: ο τρίτος γεύτηκε το κελί, αλλά και τη θριαμβευτική επάνοδο στην εξουσία | CreativeProtagon / Shutterstock

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ηγέτης που διώκεται

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 21:30
Οι Μπερλουσκόνι, Σαρκοζί και Λούλα αντιμετώπισαν κατηγορίες περί διαφθοράς: ο τρίτος γεύτηκε το κελί, αλλά και τη θριαμβευτική επάνοδο στην εξουσία
|CreativeProtagon / Shutterstock

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ηγέτης που διώκεται

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 21:30

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος διατελέσας πρόεδρος των ΗΠΑ που κατηγορήθηκε για ποινικό αδίκημα, σε άλλες χώρες πολλοί  πολιτικοί πρώτης γραμμής, πρωθυπουργοί και πρόεδροι, αντιμετώπισαν δικαστικές διώξεις. Αυτά έγραψε το BBC και έκανε το μικρό του αφιέρωμα στις πολιτικές διασημότητες, από το οποίο όμως παρέλειψε την ελληνική περίπτωση.

Ενώ κατέγραψε τις δικαστικές περιπέτειες του Μπερλουσκόνι, του Λούλα και άλλων, λιγότερο γνωστών παγκοσμίως, το βρετανικό μέσο δεν μπήκε στον κόπο να κάνει την παραμικρή αναφορά στο δικό μας «βρώμικο ’89» (ή στη δική μας «κάθαρση», αν προτιμάτε).

Πάντως, η αποστροφή του κειμένου του BBC που ασφαλώς έχει σχέση με την Ελλάδα είναι η ακόλουθη: «Ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις δείχνουν ότι η δίωξη πολιτικών για εικαζόμενα εγκλήματα δεν κατέστη εμπόδιο για την επιστροφή τους στην εξουσία». Ούτε λόγος να γίνεται…

Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ιταλία

Ο εκλεγείς τέσσερις φορές πρωθυπουργός δεξιός μπίζνεσμαν έχει εμπλακεί σε πολυάριθμες ποινικές δίκες και κάποτε ισχυρίστηκε ότι ήταν «ο πλέον διωκόμενος άνθρωπος σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου» έγραψαν οι Βρετανοί. Το 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για σεξουαλική σχέση με μια ανήλικη πόρνη (υπόθεση πάρτι «bunga bunga»). Κέρδισε την έφεσή του το 2015. Εφέτος αθωώθηκε και από την κατηγορία περί εξαγοράς μαρτύρων για εκείνη την παλιά υπόθεση.

Ο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως cavaliere (ιππότης), σε περσινό προεκλογικό μπαλκόνι (REUTERS/Yara Nardi)

Δεν εξέτισε ποινή φυλακίσεως, αν και καταδικάστηκε για φορολογικές απάτες το 2012, αλλά και για τηλεφωνικές υποκλοπές. Η άμυνά του απέναντι στις εκάστοτε διώξεις του ήταν πάντα η ίδια: «Είμαι στόχος των αριστεριστών εισαγγελέων του Μιλάνου», έλεγε, «οι οποίοι έχουν βεντέτα μαζί μου».

Λούλα ντα Σίλβα, Βραζιλία

Ο αριστερός Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ή σκέτο Λούλα υπηρέτησε δύο προεδρικές θητείες, όμως κρίθηκε διεφθαρμένος από το δικαστήριο: ένοχος για δωροδοκία από πλευράς κατασκευαστικής εταιρείας, με αντάλλαγμα μπίζνες με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, την Petrobras. Σε αντίθεση με άλλους, ο Λούλα έζησε 580 ημέρες σε κελί φυλακής. Του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές του 2018, αλλά πέρυσι επέστρεψε δριμύτερος: ακυρώθηκε η καταδίκη του, έτσι κατέβηκε στις εκλογές και κέρδισε οριακά τον εθνικιστή Ζαΐρ Μπολσονάρο.

O Λούλα ντα Σίλβα βγήκε από τη φυλακή και έγινε ξανά πρόεδρος της Βραζιλίας (REUTERS/Adriano Machado)

«Προσπάθησαν να με θάψουν ζωντανό, άλλά εγώ είμαι εδώ ξανά» ήταν η επινίκια δήλωσή του. Εκανε εκπληκτική πολιτική επάνοδο.

Ανδρέας Παπανδρέου, Ελλάς

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1989 η ελληνική Βουλή παρέπεμψε τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου σε ειδικό δικαστήριο με κατηγορητήριο περί τηλεφωνικών υποκλοπών, μαζί με τον επικεφαλής της ΕΥΠ Κώστα Τσίμα και τον διοικητή του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου, η Βουλή παρέπεμψε ξανά τον Παπανδρέου σε ειδικό δικαστήριο, αυτή τη φορά για το λεγόμενο «σκάνδαλο Κοσκωτά», μαζί με μερικούς υπουργούς του (Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, Γεώργιος Πέτσος, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Δημήτρης Τσοβόλας). Ο Παπανδρέου αντιμετώπισε κατηγορητήριο περί ηθικής αυτουργίας σε απιστία και περί παθητικής δωροδοκίας, αν και δεν εμφανίστηκε ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου, τις εργασίες του οποίου μετέδιδε η κρατική τηλεόραση.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου (στο μέσον) βγήκε αλώβητος από την περιπέτεια του ειδικού δικαστηρίου και πανηγύρισε την επιστροφή του στην εξουσία το 1993: στο στιγμιότυπο από τα εκλογικά επινίκια στη βίλα της Εκάλης διακρίνονται μαζί του ο Κώστας Λαλιώτης και η Δήμητρα Λιάνη (ΑΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓ.)

Στις 16 Ιανουαρίου 1992, το ειδικό δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση «Κοσκωτά» κήρυξε αθώο τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ (με ψήφους 7 έναντι 6), ενώ επέβαλε ποινές σε δύο υπουργούς του (ο Κουτσόγιωργας, ο άνθρωπος-κλειδί στην όλη υπόθεση, πέθανε στην αίθουσα του δικαστηρίου). Στις 15 Μαΐου της ίδιας χρονιάς η ελληνική Βουλή αποφάσισε να αναστείλει τη δίωξη του Παπανδρέου για τις υποκλοπές. Ο Παπανδρέου επανεξελέγη πρωθυπουργός το 1993, με ποσοστό 46,88%.

Νικολά Σαρκοζί και Ζακ Σιράκ, Γαλλία
Ο Νικολά Σαρκοζί περίλυπος (EPA/IAN LANGSDON/POOL)

Ο δεξιός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση το 2021 για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού. Δύο από τα χρόνια φυλάκισής του μπήκαν σε αναστολή, αλλά δεν έχει εκτίσει ακόμη την υπόλοιπη ποινή του, καθώς άσκησε έφεση. Η εκδίκαση της έφεσης θα διαρκέσει χρόνια. Ενας άλλος δεξιός γάλλος πρόεδρος, ο Ζακ Σιράκ, κρίθηκε ένοχος για διαφθορά το 2011. Και αυτός επέτυχε αναστολή για την ποινή διετούς φυλάκισής του.

Παρκ Γκουν-χιέ, Νότια Κορέα

Η Παρκ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας, όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Καθαιρέθηκε από τη νοτιοκορεατική Βουλή το 2016 και η καθαίρεσή της επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Είχε κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας και σκανδαλώδεις διασυνδέσεις με άτομα που χρησιμοποίησαν το όνομά της για να αποσπάσουν «δωρεές» εκατομμυρίων δολαρίων από διάφορες επιχειρήσεις. Κατέληξε στη φυλακή. Το 2021 έλαβε προεδρική χάρη και αποφυλακίστηκε.

Διάφοροι, σε όλες τις ηπείρους

Το μίνι αφιέρωμα του BBC στο διεθνές πολιτικό προσωπικό που γνώρισε τις επιδαψιλεύσεις του Νόμου όπως ή περίπου όπως τις γνωρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια κοινοί θνητοί, έκλεισε με τις περιπτώσεις του νοτιοαφρικανού προέδρου Γιάκομπ Τζούμα, του μαλαισιανού πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ.

Ο πρώτος καταδικάστηκε σε προκεχωρημένη ηλικία για διαφθορά, απάτη και άλλα εγκλήματα που έλαβαν χώρα ενώ ήταν πρόεδρος (2009-2018). Ο δεύτερος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών στην πρώτη από τις πολλές δίκες διαφθοράς με πολύ χρήμα. Ο τρίτος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και τριών μηνών για απάτη, αποφυλακίστηκε το 2017 και αποσύρθηκε από την πολιτική. Το BBC μνημόνευσε και τις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει ο νυν πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...