323
|

Οταν ο Τζίμης Πανούσης παραιτήθηκε από την ΕΤΕ με μία απίστευτη επιστολή

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2018, 19:31

Οταν ο Τζίμης Πανούσης παραιτήθηκε από την ΕΤΕ με μία απίστευτη επιστολή

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2018, 19:31

Υπήρχαν πολλές δουλειές που μπορούσε να κάνει ο Τζίμης Πανούσης. Μπορεί όμως κάποιος να φανταστεί τον καλλιτέχνη που έφυγε από κοντά μας να εργάζεται σε κάποια τράπεζα; Η αλήθεια είναι πως όχι. Υπήρχε όμως μια εποχή, τη δεκαετία του ‘80, που ο ο Τζίμης Πανούσης ανάμεσα στις άλλες δουλειές που έκανε για να επιβιώσει, εργάστηκε και ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.

Η θέση του τραπεζικού υπαλλήλου εκείνη την εποχή θεωρούνταν πολύ προνομιούχα. Ομως ένας άνθρωπος σαν τον Τζίμη δεν μπορούσε να επιβιώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον κανόνων και μετρημένων συμπεριφορών. Ετσι, πολύ σύντομα αποφάσισε να παραιτηθεί. Και αυτό το έκανε με μία επιστολή γεμάτη ειρωνεία που περιέγραφε την κατάσταση της εποχής με σοκαριστική ακρίβεια.

Στην Ελλάδα του 80′ λοιπόν, ο Τζίμης Πανούσης μιλούσε με χιούμορ και καυστικό τρόπο για τα ρουσφέτια, τις προσλήψεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες στο Δημόσιο. Η «Πανούσια» επιστολή συντάχθηκε στον πληθυντικό αριθμό, για να σατιρίσει τη σοβαροφάνεια των συναδέλφων του. Από τις πρώτες γραμμές, ο καλλιτέχνης ξεκαθάριζε ότι αν και «ταλαντούχος ηθοποιός, αρνείται να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του υπαλλήλου, στη μεγάλη φίλη του ελληνικού λαού, Εθνική Τράπεζα».

Φυσικά αναφερόταν και σε όλο το τραπεζικό σύστημα, κάνοντας λόγο για «μια καλοστημένη παράσταση των μεγαλοκεφαλαιούχων μετόχων πάνω στην πλάτη του ελληνικού λαού», στην οποία, αν και «προνομιούχος είχε το ρόλο κομπάρσου». Ο Πανούσης έπαιρνε 10.683 δραχμές το μήνα, ποσό που το χαρακτήριζε στην επιστολή του «υπέρογκο» και συνέχιζε δηλώνοντας στενοχωρημένος που θα έπαυε στο εξής «να συμφωνεί με εκατοντάδες όμορφους αριθμούς επί 8 ώρες ημερησίως».

Στον επίλογο της επιστολής του, απειλούσε ότι θα επιστρέψει στην Τράπεζα, όποτε όμως αυτός θελήσει και «κατόπιν βεβαίως αδιάβλητου διαγωνισμού», καθώς όπως τόνιζε με χιούμορ ο πατέρας του υπήρξε «βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας». Στο τέλος, αφού δήλωνε ότι αρνείται κατηγορηματικά να «μείνει μισθωτός σκλάβος» δεν παρέλειπε να δώσει και συγχαρητήρια στον εαυτό του γράφοντας «μπράβο ρε μάγκα», για την απόφασή του να απαρνηθεί τα δημοσιοϋπαλληλικά καθήκοντα…

paraitisi

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News