814
| CreativeProtagon

Εμβολιασμοί: Mίλησαν τα άστρα, οι Λέοντες πρωτοστατούν…

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 15:26

Εμβολιασμοί: Mίλησαν τα άστρα, οι Λέοντες πρωτοστατούν…

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 15:26

Τα νέα είναι συναρπαστικά για όσους πιστεύουν στην επιστήμη και θέλουν μαζικούς εμβολιασμούς αλλά τι συμβαίνει όταν μπαίνει στη μέση η αστρολογία; Το υπουργείο Υγείας στο Σολτ Λέικ Σίτι, πρωτεύουσα της Πολιτείας της Γιούτα, υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στα ποσοστά εμβολιασμών κατά της Covid-19 ανάλογα με το ζώδιο των πολιτών…

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν όταν ανέλυσαν –ανώνυμα φυσικά- τα δεδομένα 1,2 εκατ. κατοίκων και στη συνέχεια έφτιαξαν έναν πίνακα με τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ζώδιο, τον οποίο μάλιστα ανάρτησαν και στο Twitter.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Λέοντες –προφανώς το πιο συμπονετικό ζώδιο- είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων, 70%, ακολουθούμενοι από τους Υδροχόους με 67%. Οι Σκορπιοί από την άλλη πλευρά (το πιο σκληρό ζώδιο του Ζωδιακού κύκλου) ήρθαν τελευταίοι με ποσοστό εμβολιασμένων μόλις 46%, με τους Παρθένους να ακολουθούν με λίγο καλύτερες επιδόσεις της τάξης του 50%.

Υπάρχουν άραγε ψήγματα αλήθειας σε όλο αυτό ή μήπως είναι ευσεβής πόθος κάποιου που παριστάνει την Πυθία;

Πεδίο εφαρμογής των δεδομένων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτή η μελέτη μπορεί να πει λιγότερα πράγματα για τη γενναιόδωρη φύση των Λεόντων και περισσότερα για τη σημασία των ομοιόμορφων κατανομών, γράφει στον Guardian η Πόπι Νουρ. Και μας παραπέμπει στην ανάλυση του Αλβιν Τσανγκ, επικεφαλής Data και Graphics του Guardian US: «Για να καταλάβουμε σε τι ποσοστό είναι εμβολιασμένοι οι άνθρωποι κάθε ζωδίου, η Πολιτεία έπρεπε να βρει δύο αριθμούς», λέει ο Τσανγκ, που φαίνεται να παίρνει πολύ στα σοβαρά τη σχέση εμβολιασμών και αστερισμών.

  • Πόσοι άνθρωποι κάθε ζωδίου είναι εμβολιασμένοι: Η κομητεία της Γιούτα το έκανε χρησιμοποιώντας ανώνυμα κρατικά στοιχεία, οπότε ο αριθμός είναι μάλλον ακριβής.
  • Πόσοι άνθρωποι κάθε ζωδίου ζουν στην πολιτεία: Υπολόγισαν τον αριθμό κοιτάζοντας την κατανομή των ζωδίων σε όλη τη χώρα χρησιμοποιώντας δεδομένα του Πανεπιστημίου Τέξας – Οστιν. Στη συνέχεια υπέθεσαν ότι στην πολιτεία  τους υπάρχει η ίδια κατανομή.

«Ωστόσο η κατανομή της γέννησης των ανθρώπων μπορεί να ποικίλει από πολιτεία σε πολιτεία και ακόμα περισσότερο από πολιτεία σε πολιτεία», λέει ο Τσανγκ.

Ολο αυτό είναι πιο ξεκάθαρο αν κοιτάξει κανείς έναν άλλο πίνακα που δείχνει τη συχνότητα κάθε ζωδίου στις ΗΠΑ, προσθέτει ο Τσανγκ, ο οποίος, ωστόσο, είναι σχεδόν ακριβώς αντίστροφος του προηγούμενου. Ετσι ενώ οι Σκορπιοί ήρθαν τελευταίοι στους εμβολιασμούς στον πίνακα του Σολτ Λέικ Σίτι, είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο ζώδιο στον πληθυσμό των ΗΠΑ (ίσως γιατί στους Αμερικανούς αρέσει να αναπαράγονται γύρω από την περίοδο των γιορτών…). Αντίθετα οι Λέοντες και οι Υδροχόοι εμφανίζονται πιο σπάνια στον αμερικανικό πληθυσμό αλλά έχουν τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Η αστρολογία δεν είναι και «πολύ επιστημονική»…

Πάντως, όταν ο Guardian επικοινώνησε με αξιωματούχους της Υγείας στο Σολτ Λέικ Σίτι ήταν ειλικρινείς σχετικά με τα όρια της έρευνάς τους: «Προφανώς δεν είναι και πολύ επιστημονική αφού μιλάμε για αστρολογία», δήλωσε ο Νίκολας Ραπ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας του Σολτ Λέικ Σίτι, προς απογοήτευση των απανταχού θαυμαστών των ωροσκοπίων. «Κάναμε πολύ γρήγορα τις πράξεις», είπε ο Ραπ αστειευόμενος και αποκάλυψε ότι η ιδέα για την μελέτη προέκυψε όταν κάποιος από το τμήμα Πληροφορικής έκανε πλάκα σχετικά με την ανάλυση των ποσοστών εμβολιασμού ανά ζώδιο. «Σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συνεχίσουμε τη συζήτηση γύρω από τους εμβολιασμούς, όταν υπάρχουν τόσα πολλά μηνύματα κόπωσης σχετικά με το θέμα. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να το ακούει». Οπότε είπαν οι άνθρωποι να μας κινητοποιήσουν εκ νέου με… άλλα κόλπα.

Ο Ραπ, ο οποίος μέχρι τη στιγμή της έρευνας δεν ήξερε και πολλά πράγματα για τα ζώδια, δήλωσε ότι το tweet προκάλεσε πολλές συζητήσεις. «Ακούω ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Σκορπιοί βρίσκονται στο τέλος της λίστας γιατί τείνουν να είναι δύσπιστοι και φιλύποπτοι, εσωστρεφείς», είπε και πρόσθεσε: «Μαθαίνω ό,τι έχει σχέση με την αστρολογία και έχει πλάκα».

Μερικοί σκληροπυρηνικοί της αστρολογίας, ωστόσο, τον επικρίνουν επειδή αναλύει τα ζώδια ως προς τη θέση του Ηλιου και όχι της Σελήνης… Βέβαια ο Ραπ δεν «μασάει»: «Θέλω να ευχαριστήσω τους Λέοντες και να τους συγχαρώ που βρίσκονται στην κορυφή. Πάντα ήξεραν ότι ανήκουν εκεί. Τους αξίζει να είναι εκεί και το αποδεικνύουν» λέει, τονίζοντας ωστόσο: «Αλλά επίσης δεν θέλω να επαναπαυτούν στις δάφνες τους. Το 70% δεν είναι το 100%». Και συνεχίζει απευθυνόμενος στους τελευταίους της λίστας: «Και στους Σκορπιούς θέλω πραγματικά να πω ότι το κλειδί για να έχουν τον έλεγχο και να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην πιο σκοτεινή πλευρά του ζωδιακού είναι να βρίσκονται έξω και να είναι επιδραστικοί. Και ο εμβολιασμός είναι το κλειδί της επιρροής τους»…

Τέλος πάντων ότι μπορεί κάνει ο άνθρωπος για να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών, που φαίνεται δεν είναι και τόσο σπουδαία στη Γιούτα. Ας είναι κι έτσι. Μήπως να το δούμε και εδώ; Δεν φτάνει το Βόρεια Ελλάδα vs Νότια Ελλάδα. Ούτε έχει πλάκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News