802
O Αλβέρτος Αϊνστάιν ήταν μια διάνοια γεμάτη ιδιοτροπίες | Keystone/Getty Images/Ideal Images

Διάνοιες με παράνοιες: Από τον Τέσλα στον Αϊνστάιν

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 13:26
O Αλβέρτος Αϊνστάιν ήταν μια διάνοια γεμάτη ιδιοτροπίες
|Keystone/Getty Images/Ideal Images

Διάνοιες με παράνοιες: Από τον Τέσλα στον Αϊνστάιν

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 13:26

Για τους ιδιοφυείς επιστήμονες έχει επικρατήσει μια εικόνα που τους συνδέει με διάφορες εκκεντρικότητες και παραξενιές. Πιθανότατα οι περισσότεροι επιστήμονες δεν διαφέρουν πολύ από τον μέσο άνθρωπο αλλά πολλοί από τους πλέον διάσημους επιστήμονες έγραψαν ιστορία όχι μόνο με τα επιτεύγματα τους αλλά και τις αντισυμβατικές, περίεργες και κάποιες φορές ψυχωτικές συμπεριφορές τους με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι πάνω κάτω όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες έχουν και μεγάλα… κουσούρια.

Το BBC δημοσιεύει ένα άρθρο στο οποίο καταγράφονται οι παραξενιές ορισμένων ιδιοφυών επιστημόνων και επικεντρώνεται στον απόλυτο σταρ της επιστήμης, τον Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Ο πιο παράξενος

Αυτός πάντως που αποτελεί τον ορισμό του εκκεντρικού επιστήμονα είναι ο Νίκολα Τέσλα. Τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος των κάθε είδους παράξενων συμπεριφορών του Τέσλα. Είχε εμμονή με τον αριθμό τρία και ζούσε βάση αυτής της εμμονής. Για παράδειγμα, πριν μπει σε ένα κτίριο έκανε το γύρο του τετραγώνου 3 φορές και ενώ ζούσε σχεδόν μόνιμα σε ξενοδοχεία επέλεγε μόνο δωμάτια που ο αριθμός τους διαιρούνταν με το τρία. Μισούσε τα μαργαριτάρια και δεν μιλούσε σε καμία γυναίκα που τα φορούσε.

Νίκολα Τέσλα, διάνοια με παράνοια...φωτό: Herbert Barraud/Hulton Archive/Getty Images/ Ideal Images)
Νίκολα Τέσλα, ο ορισμός της ιδιοτροπίας… (φωτό: Herbert Barraud/Hulton Archive/Getty Images/ Ideal Images)

Δεν ήταν απλώς κατ’ επιλογή άγαμος αλλά δεν είχε κάνει ποτέ του σεξ θεωρώντας ότι αυτό θα εμπόδιζε την επιστημονική του δραστηριότητα. «Δεν νομίζω πως μπορείτε να βρείτε πολλές σημαντικές εφευρέσεις που έχουν προέλθει από παντρεμένους ανθρώπους» έλεγε χαρακτηριστικά. Το μοναδικό ον που δηλώνει ότι ερωτεύτηκε ήταν ένα περιστέρι! «Αγαπούσα αυτό το περιστέρι όπως ένας άνδρας αγαπά τη γυναίκα του. Οσο το είχα, υπήρχε ένας σκοπός στη ζωή μου» είχε δηλώσει κάποτε. Αν δεν του άρεσαν τα ρούχα που φορούσαν οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοι του τους έστελνε σπίτι να αλλάξουν. Επίσης κάθε βράδυ συμπίεζε τα δάχτυλα των ποδιών του 100 φορές υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο επιτύγχανε την διέγερση των εγκεφαλικών του κυττάρων.

Αλλοι «περίεργοι»

Ενας από τους κορυφαίους και παραγωγικούς μαθηματικούς του 20ου αιώνα, ο ουγγρικής καταγωγής Πολ Ερντος, αποφάσισε ότι η συμπίεση των δαχτύλων δεν διέγειρε τους νευρώνες του το ίδιο αποτελεσματικά όσο οι… αμφεταμίνες και ήταν σταθερός χρήστης τους.

Ο ιδαίτερος Ούγγρος μαθηματικός Πολ Ερντος, έλεγχε την εξάρτησή του από τις αμφεταμίνες! φωτό: youtube.com)
Ο ιδαίτερος Ούγγρος μαθηματικός Πολ Ερντος, έλεγχε την εξάρτησή του από τις αμφεταμίνες! (φωτό: youtube.com)

Οταν ένας φίλος του στοιχημάτισε 500 δολάρια ότι δεν μπορεί να διακόψει για ένα μήνα την λήψη αμφεταμινών ο Ερντος το αποδέχτηκε και όταν τελικά κέρδισε το στοίχημα μένοντας ένα μήνα μακριά από τις αμφεταμίνες είπε στον φίλο του «Το μόνο που κατάφερες ήταν να αφήσεις την επιστήμη των μαθηματικών στάσιμη για ένα μήνα»!

O Ισαάκ Νεύτων επίσης απείχε από το σεξ ενώ ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έκανε γυμνός «μπάνιο με σκέτο αέρα».

Ιδιοτροπίες, εξέλιξη και… Σχετικότητα

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν κοιμόταν πολύ, τουλάχιστον δέκα ώρες ημερησίως κάτι βέβαια που σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες είναι ευεργετικό για την εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης ο Αϊνστάιν ακολουθούσε ευλαβικά την συνήθεια του να περπατάει περίπου 3 χλμ. ημερησίως συνήθεια που είχε και ο Κάρολος Δαρβίνος ο οποίος έκανε τρεις περιπάτους 45 λεπτών ο καθένας κάθε μέρα. Το περπάτημα σύμφωνα με τις νέες μελέτες είναι ευεργετικό συνολικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία.

Κάρολος Δαρβίνος, ιδιοφυία με τρεις περιπάτους των 45 λεπτών ημερησίως... φωτό: Spencer Arnold/Getty Images/Ideal Images)
Κάρολος Δαρβίνος, ιδιοφυΐα με τρεις περιπάτους των 45 λεπτών ημερησίως… (φωτό: Spencer Arnold/Getty Images/Ideal Images)

Ο Αϊνστάιν ήταν μανιώδης καπνιστής και στα πανεπιστήμια που δίδασκε κυκλοφορούσε το αστείο ότι τον μεγάλο επιστήμονα ακολουθούσε πάντοτε ένα σύννεφο καπνού μαζί με τις θεωρίες του. Σε αυτήν την περίπτωση ο Αϊνστάιν ανέτρεψε τις μετέπειτα επιστημονικές αποκαλύψεις ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές ζημιές και δυσλειτουργίες στην εγκεφαλική λειτουργία. Ο Αϊνστάιν απεχθανόταν τις κάλτσες και από νεαρή ηλικία σταμάτησε να φοράει. Επιπλέον έχοντας αποφασίσει να μην δίνει χρήματα (σε βαθμό τσιγκουνιάς) ακόμη και για βασικά αγαθά δεν αγόραζε ποτέ παπούτσια με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί κάποιες φορές ακόμη και με τρύπια παπούτσια. Μην ξεχνάτε ότι δεν φορούσε όπως είπαμε παράλληλα και κάλτσες!

φωτό: Lucien Aigner/Three Lions/Hulton Archive/Getty Images)
Φανατικός καπνιστής, και χωρίς κάλτσες εκ πεποιθήσεως. Αλλωστε όλα είναι σχετικά… (φωτό: Lucien Aigner/Three Lions/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images)

Επίσης το σήμα κατατεθέν του, η πλούσια κόμη του, οφείλεται όπως λέγεται στην άρνηση του να δώσει λεφτά σε κάποιον κουρέα και τον ρόλο αυτό αναλάμβανε η σύζυγος του που τον κυνηγούσε στο σπίτι με ένα ψαλίδι και έκοβε ότι προλάβαινε. Του άρεσε να παίζει βιολί κυρίως τα βράδια παρά το γεγονός ότι έπαιζε απαίσια. Μάλιστα έπαιζε μόνο δικές του συνθέσεις. Πολύ συχνά κυκλοφορούσε γυμνός στο σπίτι του έχοντας προκαλέσει πολλές φορές αμηχανία σε συγγενείς, φίλους και επισκέπτες που τον πέτυχαν σε αυτή την κατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News