223
Ο Γουίλ Σρούμπαρ επιδεικνύει το επαναστατικό υλικό που δημιούργησε | Boulder College of Engineering & Applied Science

Εφτιαξαν «ζωντανό» μπετόν με εκπληκτικές δυνατότητες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 17:38
Ο Γουίλ Σρούμπαρ επιδεικνύει το επαναστατικό υλικό που δημιούργησε
|Boulder College of Engineering & Applied Science

Εφτιαξαν «ζωντανό» μπετόν με εκπληκτικές δυνατότητες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 17:38

Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει διαφόρων ειδών δομικά υλικά τα οποία προσπαθούν να συνδυάσουν την υψηλή ανθεκτικότητα με μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά που να ταιριάζουν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στόχος της ερευνητικής κοινότητας είναι η δημιουργία υλικών με οικολογικό αποτύπωμα και υψηλό… IQ που να προσαρμόζονται στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Ενα τέτοιο υλικό ανέπτυξε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Γουίλ Σρούμπαρ, προϊστάμενο του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο-Μπούλντερ.

Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια αψιδωτή κατασκευή φτιαγμένη με το επαναστατικό υλικό που δημιούργησαν

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times οι ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο υλικό χρησιμοποιώντας άμμο, υδρογέλη (τζελ) και φωτοσυνθετικά βακτήρια. Το υλικό αυτό μπορεί να παίρνει διάφορα σχήματα διατηρώντας πάντα την δομική του αντοχή ενώ παράλληλα στο εσωτερικό του εξελίσσονται βιολογικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσιεύουν την εργασία τους στην επιθεώρηση «Matter», έχει την ικανότητα να συγκρατεί την υγρασία και διάφορες ουσίες που είναι απαραίτητες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Στην συνέχεια, τα βακτήρια μπορούν να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να στερεοποιούνται δημιουργώντας ένα κυριολεκτικά ζωντανό δομικό υλικό που, εκτός των άλλων, μπορεί αν χρειάζεται να επιδιορθώνει μόνο τους τις ρωγμές ή άλλες ζημιές που έχουν προκληθεί σε αυτό.