929
Ο Λόρενς Φινκ στη Νέα Υόρκη το 2017, σε ομιλία του στο Reuters Global Investment Outlook Summit | REUTERS/Lucas Jackson

BlackRock: Κάντε «πράσινες» επενδύσεις, αν θέλετε τα λεφτά μας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 15:30
Ο Λόρενς Φινκ στη Νέα Υόρκη το 2017, σε ομιλία του στο Reuters Global Investment Outlook Summit
|REUTERS/Lucas Jackson

BlackRock: Κάντε «πράσινες» επενδύσεις, αν θέλετε τα λεφτά μας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 15:30

Σε επενδύσεις που έχουν στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στρέφεται η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος, Λάρι Φινκ.

Καθώς η BlackRock διαχειρίζεται το αστρονομικό ποσόν των επτά τρισ. δολαρίων, αυτή η κίνηση θα αλλάξει ριζικά την πολιτική των επενδύσεων και μπορεί να αλλάξει γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και αποφασίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να την ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, εκτιμούν οι New York Times.

Στην ετήσια επιστολή του στους CEO των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη για το 2020, ο Φινκ αποκάλυψε ότι η BlackRock θα αρχίσει να αποσύρεται από ορισμένες επενδύσεις, οι οποίες «παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο βιωσιμότητας», όπως είναι η παραγωγή άνθρακα. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει κάθε εταιρεία, όχι μόνο στον χώρο της ενέργειας, να αλλάξει το αποτύπωμα άνθρακα που της αναλογεί.

«Ο βαθμός επίγνωσης αλλάζει και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός δραστικού ανασχηματισμού των παγκόσμιων επενδύσεων. Τα στοιχεία για το κλιματικό ρίσκο αναγκάζουν τους επενδυτές να αλλάξουν τις βασικές τους υποθέσεις για την παγκόσμια οικονομία», γράφει στην επιστολή του.

Και συνεχίζει, ανακοινώνοντας πως η BlackRock θα παρουσιάσει νέα επενδυτικά προγράμματα που δεν στηρίζουν μετοχές στον χώρο των ορυκτών καυσίμων, δεν θα συνεργάζεται με διευθυντικές ομάδες που δεν παρουσιάζουν πρόοδο σε θέματα βιωσιμότητας και θα πιέζει τις εταιρείες να παίρνουν μέτρα που θα κινούνται προς τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ο οποίος είναι να συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου.

Η παγκόσμια επιρροή του Φινκ είναι τέτοια, που έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που συζητούν και αποφασίζουν τα ΔΣ μεγάλων εταιρειών σε όλο τον πλανήτη.

Οπως λέει ο ίδιος, η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει στην 40χρονη καριέρα του στον τομέα των επενδύσεων. «Ακόμα και ένα μόνο μέρος των επιστημονικών προβλέψεων να είναι σωστό, έχουμε να κάνουμε με μία πολύ μεγαλύτερη δομική και μακροπρόθεσμη κρίση», ανέφερε στην επιστολή του.

«Και δεν έχει να κάνει με την πολιτική», η απόφασή του, διευκρίνισε ο Δημοκρατικών αποχρώσεων διευθύνων σύμβουλος.

Το λογότυπο της εταιρείας στα γραφεία της Νέας Υόρκης

Η μεταστροφή είναι θεαματική για μία εταιρεία που βρισκόταν συχνά στο εδώλιο του κατηγορούμενου για την απουσία «ενσυναίσθησης» προς το περιβάλλον.

Μέχρι πρόσφατα, η BlackRock είχε κατηγορηθεί ευρέως για το αντίθετο, δηλαδή ότι δεν έδινε σημασία στο περιβάλλον και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επενδύσεών της.

Τον περασμένο χρόνο, ακτιβιστές για το κλίμα είχαν κάνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της σε πολλές χώρες και μέλη του Κογκρέσου είχαν αποστείλει επιστολές στον Φινκ προτρέποντάς τον να αλλάξει την επενδυτική πολιτική του υπέρ του περιβάλλοντος.

Το καλό είναι ότι αναμένεται να παρασύρει και τις άλλες μεγάλες επενδυτικές εταιρείες των ΗΠΑ (Vanguard, T. Rowe Price and JPMorgan Chase) στον ίδιο δρόμο. Καμιά τους δεν φημίζεται για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα, 631 επενδυτές από όλο τον κόσμο, που διαχειρίζονται συνολικά 37 τρισ. δολάρια, υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούσαν όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες «έλαμπαν δια της απουσίας τους».

Πρακτικά, η απόφαση της BlackRock σημαίνει ότι οι CEO πλέον θα μπορούν να ρίξουν βάρος στη βιωσιμότητα ακόμα και αν μειωθούν βραχυπρόθεσμα τα κέρδη των εταιρειών τους. Παράλληλα, αναμένεται να προσφέρει κάλυψη στις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που χρηματοδοτούν επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην εκπομπή θερμοκηπικών αερίων, να αλλάξουν την πολιτική τους.

Οι New York Times εκτιμούν ότι αν ο Φινκ είχε κάνει αυτή την ανακοίνωση δέκα χρόνια νωρίτερα, δεν θα είχε ωφεληθεί μόνο το περιβάλλον, αλλά και οι πελάτες του.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο ίδιος είπε ότι η απόφασή του βασίστηκε σε συζητήσεις με ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη και επιστήμονες και τη μελέτη σχετικών ερευνών. Ερευνα της ίδιας της BlackRock κατέδειξε ότι τα ασφάλιστρα για πυρκαγιές και πλημμύρες έχουν αυξηθεί παγκοσμίως.

«Οπου και να πάω, βομβαρδίζομαι από ερωτήσεις για το κλίμα από τους επενδυτές, πολύ περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο θέμα θεωρούσαμε σημαντικό έως σήμερα. Η κλιματική αλλαγή είναι σχεδόν πάντα το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τους πελάτες μας», έγραψε στην επιστολή του.

Ο Λάρι Φινκ τόνισε ότι αναμένει μία μεγάλη στροφή στην επενδυτική κατανομή του κεφαλαίου, «πολύ πιο σύντομα από ό,τι φαντάζεστε».

«Αυτή η δυναμική θα επιταχυνθεί, καθώς η επόμενη γενιά πάρει τα ηνία των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων. Καθώς τα τρισ. δολάρια περνούν στα χέρια των millenials τις επόμενες δεκαετίες, όσο αυτοί γίνονται διευθυντές, πρόεδροι, CEO, αρχηγοί κρατών και νομοθέτες, θα ανασχεδιάσουν και άλλο την προσέγγιση του κόσμου στη βιωσιμότητα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Και ενώ η BlackRock «πρασινίζει», η κυβέρνηση Τραμπ οδεύει στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αλλάζοντας και αποδυναμώνοντας νόμους που βάζουν την υγεία του πλανήτη πάνω από τα κέρδη.

Με κινήσεις σαν και αυτές, ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να μειώσει τη ζημιά που κάνει ο Τραμπ στο περιβάλλον.

Πάντως, ο Φινκ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποσύρει τελείως τη στήριξη της εταιρείας του σε επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων, καθώς «παρά τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμα να αντικαταστήσει πολλές από τις σημαντικές χρήσεις των υδρογονανθράκων. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την οικονομική, επιστημονική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της ενεργειακής μετάβασης».

Η BlackRock διαχειρίζεται κεφάλαια για λογαριασμό κρατών, πολιτειών, δήμων και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Η νέα της στρατηγική αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε περιοχές που επωφελούνται από τα ορυκτά καύσιμα, όπως η Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...