806
Η άσκηση, οι βόλτες και η παρέα με νέους (και νέες) ξυπνούν την όρεξη των μεγαλυτέρων για ζωή |

Δείχνουμε νεότεροι, άρα αισθανόμαστε νεότεροι

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 3 Νοεμβρίου 2019, 19:38
Η άσκηση, οι βόλτες και η παρέα με νέους (και νέες) ξυπνούν την όρεξη των μεγαλυτέρων για ζωή
|

Δείχνουμε νεότεροι, άρα αισθανόμαστε νεότεροι

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 3 Νοεμβρίου 2019, 19:38

Ολοι έχουμε τρεις ηλικίες. Την ηλικία που μετράει από την ημέρα που γεννηθήκαμε (χρονολογική) και είναι αυτή που αναγράφεται στην ταυτότητά μας. Τη βιολογική, που προσδιορίζει την ηλικία του οργανισμού μας και μπορούν να την υπολογίσουν γιατροί με εξετάσεις σε βασικούς βιοδείκτες, όπως η πίεση και η πνευμονική λειτουργία. Και φυσικά την υποκειμενική ηλικία, στο πλαίσιο της οποίας «είμαστε όσο αισθανόμαστε» όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Σε έρευνες που έχουν γίνει, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όταν αισθανόμαστε μεγαλύτεροι από τη χρονολογική μας ηλικία, τότε γερνάμε και πιο εύκολα. Οταν όμως αισθανόμαστε μικρότεροι, είμαστε και υγιέστεροι και ψυχολογικά πολύ καλύτερα. Αυτά ήταν και τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Archives of Gerontology and Geriatrics», με δείγμα 3.000 ατόμων άνω των 65 ετών.

Η φιλική ή ερωτική συναναστροφή φτιάχνει τη διάθεση

Ωστόσο, την αίσθηση που έχει ο καθένας για την ηλικία του μπορεί να την επηρεάσουν αρνητικά αναπόφευκτες καταστάσεις, όπως είναι μία σοβαρή πάθηση. Οταν υπάρχει ένας τέτοιος παράγοντας, είναι σύνηθες κάποιος να αισθάνεται ότι γερνάει πριν την ώρα του. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι όποιος αισθάνεται νεότερος από την χρονολογική του ηλικία, είναι και στην πραγματικότητα νεότερος στη βιολογική του ηλικία.

Σε έτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο «Journal of Personality» και συμμετείχαν 3.600 άτομα μέσης ηλικίας, φάνηκε ότι όσοι αισθάνονταν γερασμένοι, εγκατέλειπαν τον εαυτό τους, δεν φρόντιζαν την εξωτερική τους εμφάνιση, τη διατροφή τους, δεν διασκέδαζαν και γενικά βίωναν μία μίζερη καθημερινότητα και απομονώνονταν ολοένα και περισσότερο. Δηλαδή αισθάνονταν ότι η ζωή τους τελειώνει, πολλά χρόνια πριν ακόμη τελειώσει και πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρνηθούμε την ωριμότητα. Να μετατραπούμε σε Πίτερ Παν και να παραμείνουμε για πάντα παιδιά. «Και αυτό να αποτελέσει το “φίλτρο” για την αιώνια νεότητα» αναφέρει μελέτη που έκαναν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ της Γαλλίας.

Η μίμηση του τρόπου των νέων είναι καλή, αλλά η παρέα με νέους καλύτερη

Ομως σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μην αισθανόμαστε μεγαλύτεροι από τη χρονολογική ηλικία. «Ακόμα και οι μεσήλικες που αισθάνονται μικρότεροι από τη χρονολογική τους ηλικία, φάνηκε ότι είναι λιγότερο νευρωτικοί και πιο συνειδητοποιημένοι» καταλήγει η μελέτη.

Πέρα από τις έρευνες που έχουν γίνει σε συμπεριφορές και εξωτερικά χαρακτηριστικά, όλο αυτό έχει αποδειχθεί και με εξετάσεις που έχουν εμβαθύνει πολύ περισσότερο και έχουν φτάσει στα βάθη του… εγκεφάλου.

Ειδικοί από τη Νότια Κορέα δημοσίευσαν στο «Frontiers in Aging Neuroscience» μελέτη που εξέτασε τους εγκεφάλους 68 υγιών μεσηλίκων. Αυτό που αποκάλυψε ήταν ότι όλοι όσοι είχαν δηλώσει πριν την εξέταση ότι αισθάνονται νεότεροι από ότι είναι, είχαν καλύτερη φαιά ουσία στον εγκέφαλο από τους υπόλοιπους.

Και ακολουθεί μία αμφίδρομη σχέση με τον εγκέφαλο: όταν έχεις υγιή εγκέφαλο σε κάνει να αισθάνεσαι νεότερος, όταν πάλι αισθάνεσαι νεότερος, σου δίνει ενέργεια και δύναμη στη μέση ηλικία να κάνεις περισσότερη γυμναστική, να τρως καλύτερα, να έχεις φυσιολογικό βάρος, χαμηλή πίεση και φυσικά καλής ποιότητας φαιά ουσία στον εγκέφαλο.

Εκτός από τη φυσική και την εξωτερική εμφάνιση και άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η μνήμη και οι γνωσιακές λειτουργίες, έχει καταγραφεί από έρευνες ότι είναι πολύ καλύτερες σε όσους αισθάνονται νεότεροι.

Εντέλει, μία συστημική προσέγγιση της νεότητας, είναι αυτή που θα δώσει περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες προτείνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε να αθλείστε, να φροντίζετε περισσότερο τον εαυτό σας και να σκέφτεστε πάντα ότι ποτέ δεν είστε μεγάλοι για τίποτα.

Πώς να αισθάνεστε νεότεροι

Συναναστραφείτε με μικρότερους

Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παρέα με νεότερα άτομα, βοηθά όχι απλώς να αισθανόμαστε νεότεροι, αλλά και να είμαστε. Γιατί; Διότι μας «παρασύρουν» σε πιο δραστήρια καθημερινότητα.

Τη δραστηριότητα εξασφαλίζει η (λελογισμένη) συναναστροφή με νεοτέρους

Ζήστε «ριψοκίνδυνα»

Πολυεθνική μελέτη σε άτομα κοντά στα 60, έδειξε ότι όσοι αναζητούσαν σε διάφορες δραστηριότητες τη χαρά και την απόλαυση, αισθάνονταν και νεότεροι από την ηλικία τους, ενώ όσοι ζούσαν σε ασφαλές περιβάλλον και είχαν φόβο μην πάθουν κάτι, αισθάνονταν γέροι. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη «Journal of Advances in Consumer Research».

Μη σταματάτε να μαθαίνετε

Οι ψυχολόγοι το λένε «προσωπική κυριαρχία» και όποιος δεν σταματά να αναζητά γνώσεις και να μαθαίνει σε όλες τις ηλικίες, δεν έχει μόνο γερό εγκέφαλο, αλλά και καλύτερη σωματική κατάσταση, όπως αποκαλύπτει μελέτη που έγινε σε άτομα από 40 έως 79 ετών και δημοσιεύτηκε στη «Journal Aging and Mental Health».

Ανατάξτε τους μυς

Ατομα άνω των 50 ετών που έχουν αδύναμο μυϊκό σύστημα, έχουν και κακή εικόνα για τον εαυτό τους και την ηλικία τους, καταλήγει μεγάλη έρευνα. Και ακριβώς επειδή από την ηλικία των 50 ετών και πάνω χάνουμε το 1-2% της μυϊκής μάζας κάθε χρόνο, άσκηση και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες είναι σημαντικοί παράγοντες για να αισθανόμαστε νεότεροι.

Πηγή: The Times

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...