753
Στα αριστερά ένα μπέργκερ με ζωικό μπιφτέκι και δίπλα ένα φυτικό... | CreativeProtagon/Shutterstock/Impossible Foods

Τι έχουν μέσα τα φυτικά μπιφτέκια που μιμούνται το κρέας;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 31 Οκτωβρίου 2019, 22:05
Στα αριστερά ένα μπέργκερ με ζωικό μπιφτέκι και δίπλα ένα φυτικό...
|CreativeProtagon/Shutterstock/Impossible Foods

Τι έχουν μέσα τα φυτικά μπιφτέκια που μιμούνται το κρέας;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 31 Οκτωβρίου 2019, 22:05

Εχουν γεύση, μυρωδιά και υφή κανονικού κρέατος. Είναι σχετικά οικονομικά και η παραγωγή μπορεί πλέον να καλύψει την παγκόσμια κατανάλωση. Αν προσθέσει κάποιος στα φυτικά μπιφτέκια που μιμούνται το κρέας την παγκόσμια τάση για χορτοφαγική διατροφή, τότε τι θα μπορούσε να εμποδίσει τα μπιφτέκια δίχως κρέας να κατακτήσουν τον κόσμο; Απολύτως τίποτα. Εκτός αν… η διατροφή τους αξία είναι καταστροφική.

Γι’ αυτό και όπως γράφει η Washington Post, έχουν ήδη ξεκινήσει τις τροφοδοσίες σε 17.000 εστιατόρια σε ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μακάο. Και φυσικά βρίσκονται και στο τμήμα με τα κατεψυγμένα σε σούπερ μάρκετ πολλών άλλων χωρών, όπως και της Ελλάδας.

Ωστόσο, η μεγάλη παραγωγή φέρνει και μεγάλη ευθύνη. Ετσι, στις ΗΠΑ που γίνονται έλεγχοι, το Κέντρο Ασφαλείας Τροφίμων, ανακάλεσε μπιφτέκια της Impossible Burger από τα σούπερ μάρκετ, καθώς ανίχνευσε γενετικά τροποποιημένη ουσία.

Φυτικό μπέργκερ από την Impossible Burger

Η εταιρεία για να κάνει το φυτικό μπιφτέκι της να μοιάζει με αληθινό, είχε προσθέσει αίμη (heme), μία ουσία η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί ένα μόριο πλούσιο σε σίδηρο και χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία στα φυτικά μπιφτέκια (δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα).

Η εταιρεία απέρριψε τις ευθύνες, λέγοντας ότι οι έλεγχοι που κάνει η ίδια, είναι πολύ πιο αυστηροί από αυτούς που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Με αφορμή το περιστατικό, η Washington Post έκανε «κρας τεστ» στα συστατικά του αληθινού μπιφτεκιού με αυτά φυτικού, προκειμένου να αποκαλύψει αν αυτό που είναι τελικά καλό για το περιβάλλον, είναι καλό και για την υγεία μας.

Φυτικό vs ζωικό μπιφτέκι

Τιμή: τα 340 γραμμάρια που πωλείται συσκευασμένο το μπιφτέκι της Impossible κοστίζει 8,99 ευρώ, δηλαδή περίπου 27 ευρώ το κιλό. Που σημαίνει ότι έχει περίπου τετραπλάσια τιμή από τον βόειο κιμά

Τα πέντε βασικά συστατικά του φυτικού: νερό, συμπυκνωμένη πρωτεΐνη σόγιας, λάδι καρύδας, ηλιέλαιο και φυσικά αρώματα

Θερμίδες: στα 200 γραμμάρια, που είναι ένα φυσιολογικού μεγέθους μπιφτέκι, έχει 480 θερμίδες. Ομως περιέχει και κορεσμένα λιπαρά, κυρίως από το λάδι καρύδας. Αυτά όμως μόνο το φυτικό μπιφτέκι. Αν θέλει κάποιος να φτιάξει μπέργκερ, θα πρέπει να προσθέσει πολλές περισσότερες σάλτσες τύπου μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα κ.λπ., αλλά και μπέικον ή τυρί ώστε να έχει καλή γεύση, κάτι που σημαίνει ότι θα προσθέσει λιπαρά και θερμίδες.

Νερό, συμπυκνωμένη πρωτεΐνη σόγιας, λάδι καρύδας, ηλιέλαιο και φυσικά αρώματα είναι τα βασικά συστατικά του φυτικού μπιφτεκιού

Χοληστερίνη: Το χορτοφαγικό μπιφτέκι δεν έχει καθόλου χοληστερίνη, σε αντίθεση με το κανονικό που περιέχει 80 mg, που ισοδυναμούν με το ένα τέταρτο της ημερήσιας πρόσληψης που ενδείκνυται.

Λιπαρά: 14 γραμμάρια, εκ των οποίων τα οκτώ κορεσμένα. Είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά του ζωικού μπιφτεκιού και πάλι λόγω των λιπαρών από την καρύδα. Βέβαια, είναι σημαντικό υλικό, καθώς το λάδι καρύδας είναι αυτό που του δίνει τη βελούδινη υφή στο στόμα και το κάνει να «τσιτσιρίζει» όταν ψήνεται.

Νάτριο (αλάτι): Περιέχει 370 mg αλάτι, το οποίο αντιστοιχεί στο 16% της ημερήσιας πρόσληψης. Το κρέας περιέχει 55 mg, αλλά πάντα προσθέτουμε όταν το αλατοπιπερώνουμε.

Πρωτεΐνες: Εδώ αν και οι περισσότεροι θα περίμεναν το κρέας να έχει περισσότερες πρωτεΐνες, έχουν τελικά τις ίδιες.

Αίμη: Αυτό είναι το πιο αμφιλεγόμενο συστατικό. Προσθέτει άρωμα και χρώμα και κάνει το χορτοφαγικό μπιφτέκι να μοιάζει ότι «ματώνει» στο κέντρο όταν ψηθεί μέτρια. Η αίμη ή αιμοσφαιρίνη βρίσκεται σε αφθονία στη σάρκα των ζώων και αποτελεί καταλύτη εκατοντάδων χημικών αντιδράσεων, που προκαλούνται κατά τη διάρκεια ψησίματος του ζωικού μπιφτεκιού.

Σε αντίθεση, η αίμη που περιέχει στο Impossible Burger, προέρχεται από DNA (γενετικό υλικό) ρίζας σόγιας και δημιουργείται όταν ανακατεύεται σε γενετικά τροποποιημένη μαγιά και ακολούθως ζυμώνεται μέσα σε αυτήν, ακριβώς όπως συμβαίνει με τη βελγική μπύρα.

Η σόγια περιέχει συστατικά που μιμούνται τα οιστρογόνα και ονομάζονται ισοφλαβονοειδή, για τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου, να βλάπτουν τη γυναικεία γονιμότητα και να διαταράσσουν τις ανδρικές ορμόνες.

Κατά τα άλλα: Το χορτοφαγικό μπέργκερ που μιμείται γευστικά το κρέας είναι πολύ πιο πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά άλατα, σίδηρο και άλλα απαραίτητα συστατικά που δεν είναι εύκολο να προσλάβει με τη διατροφή του ένας χορτοφάγος ή ένας βίγκαν. Περιέχει λιγότερο από ένα γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

Ετυμηγορία

Είναι μία εξαιρετική διατροφική, αλλά και γευστική λύση για τους vegan και χορτοφάγους. Επίσης, κατάλληλο για όσους αγαπούν το κρέας, αλλά έχουν χοληστερίνη. Λόγω της υπερβολικής ποσότητας αλατιού, δεν είναι κατάλληλη τροφή για όσους έχουν υψηλή πίεση. Είναι κατάλληλο για αθλούμενους που θέλουν πάρουν μυική μάζα και να «στεγνώσουν». Η τιμή του είναι ακόμα τσουχτερή και δεν είναι ανταγωνιστική του βοδινού ή χοιρινού κρέατος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...