738
| Shutterstock

Μπορεί ο καφές να φέρει μακροζωία στις γυναίκες;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2025, 09:01
|Shutterstock

Μπορεί ο καφές να φέρει μακροζωία στις γυναίκες;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2025, 09:01

Οσοι πίνουν καφέ εκτιμούν ότι τους προσφέρει μια ισχυρή δόση ενέργειας. Αλλά σε μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο καφές μπορεί να προσφέρει και ένα πολύ πιο μακροπρόθεσμο όφελος: υγιή γήρανση.

Οπως γράφουν οι New York Times, η μελέτη παρακολούθησε μεγάλο αριθμό γυναικών για πολλά χρόνια και προσθέτει σεβαστό σύνολο στοιχείων που συνδέουν τον καφέ με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και άλλα οφέλη στην υγεία – ανάμεσά τους χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Βέβαια, η έρευνα εστίασε στην παρατήρηση και δεν είναι σε θέση να αποδείξει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα που συνδέουν τον καφέ με την πιο υγιή γήρανση δεν συνιστούν έκπληξη, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς και άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε αντίστοιχα συμπεράσματα για την ωφελιμότητα της κατανάλωσης καφεΐνης, όπως αναφέρουν οι Times.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 47.000 νοσοκόμες για αρκετές δεκαετίες, ξεκινώντας από εκείνη του 1970. Κάθε λίγα χρόνια οι γυναίκες απαντούσαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους – μεταξύ άλλων και για τις ποσότητες καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών τύπου cola που κατανάλωναν. Ακολούθως, οι επιστήμονες εξέτασαν πόσες από τις γυναίκες βρίσκονταν εν ζωή και πληρούσαν τον ορισμό τους για «υγιή γήρανση» το 2016.

Λίγο περισσότερες από 3.700 γυναίκες πληρούσαν αυτά τα κριτήρια – ήταν 70 ετών και άνω, ανέφεραν καλή σωματική και ψυχική υγεία, χωρίς γνωστική εξασθένηση ή προβλήματα μνήμης, και δεν έπασχαν από 11 χρόνιες ασθένειες, όπως καρκίνος, διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, νόσος Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας καφεΐνης που κατανάλωναν συνήθως οι γυναίκες στις ηλικίες 45 ως 60 ετών και της πιθανότητας υγιούς γήρανσής τους. Αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γήρανση, όπως η συνολική διατροφή, η άσκηση και το κάπνισμα, ανακάλυψαν ότι όσες έπιναν επτά φλιτζάνια καφέ των 230 γραμμαρίων την ημέρα είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης από όσες έπιναν μόνο ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ χωρίς καφεΐνη δεν σχετίζεται με την υγιή γήρανση, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στους New York Times, αλλά οι συμμετέχουσες έτσι κι αλλιώς έπιναν λιγότερο αυτά τα ροφήματα. Ειδικά το τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη και διαφορετικές φυτικές ενώσεις από τον κανονικό καφέ.

Από την άλλη, η κατανάλωση αναψυκτικού τύπου cola, μια άλλη πιθανή πηγή λήψης καφεΐνης, σχετίζεται με σημαντικά μειωμένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η κατανάλωση έως επτά μικρών φλιτζανιών καφέ μπορεί να σχετίζεται με την υγιή γήρανση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ωφελήσει τους πάντες – ούτε ότι είναι υγιής συνήθεια.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες σε ευρύτερες ομάδες ανθρώπων, τα οφέλη του καφέ για την υγεία παραμένουν στάσιμα ή και μειώνονται όταν κάποιος καταναλώνει πάνω από τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα. Αλλά πολλές άλλες μελέτες συνδέουν την τακτική κατανάλωση καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 46.000 ενήλικοι και δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν περίπου 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα εννέα έως έντεκα χρόνια, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καφέ.

Σύμφωνα με τους New York Times, αυτό το όφελος εξανεμίζεται σε άτομα που δηλώνουν ότι συνήθως προσθέτουν πάνω από μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον καφέ τους, αλλά και σε όσους προσθέτουν πάνω από ένα γραμμάριο κορεσμένου λίπους (ισοδύναμο με περίπου μία κουταλιά της σούπας ημιπλήρους ή 3,5 κουταλιές της σούπας πλήρους γάλατος) ανά φλιτζάνι καφέ.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσοι πίνουν καφέ τακτικά διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, νόσου Πάρκινσον, ηπατικής νόσου, οστεοπόρωσης και ορισμένων τύπων καρκίνου. Οι New York Times επισημαίνουν πάντα, βέβαια, ότι οι μελέτες αυτού του είδους δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί ο καφές δείχνει να είναι ωφέλιμος για την υγεία, αλλά μελέτες σε ποντίκια διαπιστώνουν ότι η καφεΐνη βελτιώνει τη μνήμη και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες. Μελέτες σε ανθρώπους συνδέουν τον κανονικό –όχι τον ντεκαφεϊνέ– καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον.

Τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχουν εκατοντάδες χημικές ενώσεις, πολλές εκ των οποίων μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές και να αποτρέψουν τη βλάβη των κυττάρων. Παρότι η μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο δεν βρήκε κάποιο όφελος που να σχετίζεται με τον ντεκαφεϊνέ, άλλες έρευνες τον συνδέουν –μαζί με τον κανονικό καφέ– με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 και άλλων παθήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...