543
Τα ειδικά βακτήρια όπως φαίνονται στο μικροσκόπιο (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Aντιμετώπιση καρκίνου του μαστού και του προστάτη με μαγνητισμένα βακτήρια

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 21:31
Τα ειδικά βακτήρια όπως φαίνονται στο μικροσκόπιο (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Aντιμετώπιση καρκίνου του μαστού και του προστάτη με μαγνητισμένα βακτήρια

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 21:31

Μία νέα, τελείως διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη αναπτύσσουν ειδικοί στη Βρετανία. Οι επιστήμονες, αντί για φάρμακα, εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά βλήματα, τα οποία θα εγχέονται στο αίμα του ασθενούς με ένεση και θα καθοδηγούνται με μαγνητικά πεδία.

Το πείραμα, που γίνεται υπό την επίβλεψη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία, βασίζεται στην εξέλιξη που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε δύο τομείς της ιατρικής επιστήμης.

Ο πρώτος τομέας περιλαμβάνει τους ιούς που έχουν την ιδιότητα να επιτίθενται στους όγκους και ο δεύτερος στα βακτήρια του εδάφους που κατασκευάζουν μαγνήτες, τους οποίους χρησιμοποιούν για να ευθυγραμμιστούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, όπως γράφει ο Guardian.

«Η ιδέα πίσω από τη νέα προσέγγιση είναι ξεκάθαρη: χρησιμοποιούμε κάτι που παλαιότερα θεωρούσαμε σφάλμα της φύσης, δηλαδή τα βακτήρια, ως φάρμακο», δήλωσε η δρ Μούνιτα Μουθάνα, μία εκ των υπευθύνων του ερευνητικού προγράμματος.

«Παίρνουμε μία κατηγορία από ιούς που είναι γνωστό ότι επιτίθενται σε όγκους και αναζητούμε τρόπους για να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στο εσωτερικό τους, εκμεταλλευόμενοι τα βακτήρια που παράγουν μαγνήτες μέσα στο έδαφος. Είναι μία δίδυμη προσέγγιση και φέρεται πολλά υποσχόμενη», συμπληρώνει η ίδια.

Οι αντικαρκινικοί ιοί που εκμεταλλεύεται για την ανεύρεση νέων θεραπειών το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, είναι γνωστοί τα τελευταία χρόνια στους ειδικούς και ονομάζονται ογκολυτικοί.

Υπάρχουν στη φύση, όμως μπορούν και να τροποποιηθούν, ώστε να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να μολύνουν αποκλειστικά και μόνο τα καρκινικά κύτταρα. Μόλις ένας ογκολυτικός ιός μολύνει ένα καρκινικό κύτταρο, αυτό πεθαίνει.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, έχει ήδη εγκρίνει τη χρήση του φαρμάκου T-Vec, όπως ονομάζεται, και είναι ο απλός ιός του έρπη, όμως γενετικά τροποποιημένος και χορηγείται σε ασθενείς προκειμένου να αντιμετωπίσει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του δέρματος.

Στόχος της ομάδας του Σέλφιντ, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Roger Griffin για τις ανακαλύψεις που έχει κάνει σε αντικαρκινικά φάρμακα, είναι να τελειοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία στους πιο συχνούς καρκίνους, δηλαδή του μαστού και του προστάτη.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι ογκολυτικοί ιοί λειτουργούν κυρίως κάτω από το δέρμα. Γι’ αυτό και εμείς επιχειρούμε να τους καλύψουμε με μαγνητικά σωματίδια. Ετσι, μέσα στην κυκλοφορία του αίματος θα μετατρέπονταν σε μικροσκοπικά βλήματα και στη συνέχεια θα μπορούμε με ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο να τα κατευθύνουμε προς τον όγκο», εξηγεί ο δρ Φέιθ Χάουαρντ, ο οποίος επίσης ανήκει στην ομάδα των υπεύθυνων της μελέτης.

Ο ογκολυτικός ιός έχει διάμετρο περίπου 180 νανόμετρα (το ένα νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) και οι μικροσκοπικοί μαγνήτες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο εργαστήριο. Ωστόσο, οι ειδικοί επέλεξαν τα βακτήρια επειδή έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Ορισμένα είδη βακτηρίων του εδάφους συνθέτουν νανοσωματίδια οξειδίου του σιδήρου που ονομάζονται μαγνητοσώματα. Αυτά, χρησιμοποιούνται ως πυξίδες που επιτρέπουν στα μικρόβια να πλοηγούνται στο μαγνητικό πεδίο της Γης, καθώς επίσης τα βοηθούν και για να ανακαλύψουν τις καλύτερες συνθήκες για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

«Αυτοί οι μικροσκοπικοί μαγνήτες είναι ιδανικοί για να χρησιμοποιηθούν ως θήκες για τους ιούς και να στοχεύσουμε στην καρδιά των καρκίνων», εξηγεί ο δρ Χάουαρντ.

Η ομάδα των ειδικών του Σέφλιντ εκτιμά ότι έχει αναπτύξει πλήρως την τεχνολογία και σύντομα θα ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο. Μάλιστα, οι πρώτες δοκιμές που έχουν γίνει σε ζώα, ήταν πολύ ενθαρρυντικές, όπως δήλωσε η επιστημονική ομάδα στον Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...