1220
Κάποιοι άνθρωποι ευημερούν σε αυτόν τον κόσμο | Shutterstock Images

Αυτές είναι οι 25 πλουσιότερες, υγιέστερες και πιο ευτυχισμένες χώρες

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2016, 09:21
Κάποιοι άνθρωποι ευημερούν σε αυτόν τον κόσμο
|Shutterstock Images

Αυτές είναι οι 25 πλουσιότερες, υγιέστερες και πιο ευτυχισμένες χώρες

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2016, 09:21

Τον 10ο Ετήσιο Δείκτη Ευημερίας, μια ευρύτατη έρευνα που αξιολογεί τις χώρες με βάση μία πληθώρα παραγόντων όπως η υγεία, η ευτυχία και η οικονομική ευμάρεια των κατοίκων τους έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Λέγκατουμ. Πρόκειται για ένα think tank που εδρεύει στο Λονδίνο και αποτελεί μέρος του κολοσσού Λέγκατουμ Γκρουπ, το οποίο ανήκει στον Κρίστοφερ Τσάντλερ – δισεκατομμυριούχος που δραστηριοποιείται (και) στο Ντουμπάι. Ο πλούτος μιας χώρας είναι μόνο ένας παράγοντας της ευημερίας της, όμως το Λέγκατουμ συνυπολογίζει κάθε χρόνο για τη δημιουργία του δείκτη του 104 διαφορετικές μεταβλητές: τον αριθμό των ατόμων με πλήρη απασχόληση, τον αριθμό των ασφαλών server για σύνδεση στο Ίντερνετ, αλλά και… πόσο ξεκούραστοι νιώθουν οι πολίτες, σε καθημερινή βάση.

Επειτα, αυτές οι μεταβλητές χωρίζονται σε εννέα υποδείκτες – την οικονομική ποιότητα, το εργασιακό περιβάλλον, τη διακυβέρνηση, την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια, την προστασία, την προσωπική ελευθερία, το κοινωνικό κεφάλαιο και το φυσικό περιβάλλον. Για τη δημιουργία του δείκτη, το Ινστιτούτο εξέτασε τις 149 χώρες παγκοσμίως για τις οποίες είναι διαθέσιμα τα παραπάνω δεδομένα. Κάποιες χώρες μπορεί να πρωτεύουν σε κάποιους τομείς, αλλά εάν χάνουν σε κάποιους άλλους κατρακυλούν στην παγκόσμια κατάταξη.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαφωνείτε – όπως κι εμείς. Τα τελευταία επτά χρόνια η Νορβηγία βρισκόταν σταθερά στην πρώτη θέση του Δείκτη, όμως, φέτος, πρέπει να δείτε ποια την «εκθρόνισε».

Αυτή είναι η κατάταξη του Δείκτη Ευημερίας για το 2016

25. Πορτογαλία – Κατατάσσεται μέσα στις κορυφαίες 50 χώρες, παγκοσμίως, σε πολλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την προσωπική ελευθερία, βρίσκεται στη 10η θέση και έτσι αναρριχήθηκε σε αυτή τη θέση.

24. Μάλτα – Το μικρό νησιωτικό κράτος στη Μεσόγειο βρίσκεται, στην ίδια έρευνα, στο top 20 σε τέσσερις τομείς.

23. Χονγκ Κονγκ – Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς του, ως ανεξάρτητη χώρα, δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη, εξακολουθεί να διαθέτει το τέταρτο καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον οπουδήποτε στη Γη.

22. Ιαπωνία – Μπορεί να μάχεται τον στασιμοπληθωρισμό, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ευημερούντα έθνη του κόσμου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση για την ασφάλεια και την τέταρτη για την υγεία.

21. Ισπανία – Πολιτικά προβλήματα έχουν ρίξει μια σκιά πάνω από την Ισπανία τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά πρωτεύει σε δεκαπέντε κατηγορίες -τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για την ασφάλεια- απλώς για λίγο χάνει το να είναι μία από τις είκοσι πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου.

20. Σλοβενία – Είναι ένα από τα εύπορα κράτη της Ευρώπης και διαθέτει το καλύτερο φυσικό περιβάλλον από κάθε έθνος στη Γη, σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο Λέγκατουμ.

19. Σιγκαπούρη – Διάσημη για το πιο γνωστό λιμάνι του κόσμου, αλλά και ως οικονομικό κέντρο, είναι επίσης ένα πολύ καλό μέρος για να ζήσει κάποιος, παίρνοντας τη δεύτερη θέση για την υγεία της και την πρώτη για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

18. Γαλλία – Μπορεί να είναι ένα έθνος που η οικονομία της… τραυλίζει λίγο, αλλά τα πήγε πολύ καλά σε όλους τους άλλους τομείς – για παράδειγμα, στο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος, τερμάτισε τέταρτη.

17. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – Ο Τραμπ βρυχάται πως η πατρίδα του πρέπει να γίνει ξανά σπουδαία, και ίσως αναφέρεται στην κατάταξη του Λέγκατουμ, κατά την οποία οι ΗΠΑ κατρακύλησαν έντεκα θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Παρά την πτώση, όμως, μιλάμε ακόμα για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ αυτή η χώρα κατατάσσεται πρώτη για το επιχειρηματικό περιβάλλον της.

1030106212
Οι αυστριακοί αστυνομικοί είναι γνωστό ότι δεν αστειεύονται… (youtube)

16. Βέλγιο – Ενώ έχει λάβει πολλή αρνητική δημοσιότητα, λόγω των τρομοκρατών που ζούσαν εκεί και γέμισαν αίματα το Παρίσι, είναι ένα από τα πιο ευημερούντα έθνη του κόσμου και κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα, τόσο για την προσωπική ελευθερία, όσο και για την εκπαίδευση.

15. Αυστρία – Βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση λαμβάνοντας εξαιρετική βαθμολογία για την ασφάλεια που παρέχει στους πολίτες της και παίρνει την ένατη θέση την παγκόσμια κατάταξη.

14. Ισλανδία – Απομονωμένη από την Ευρώπη και με πληθυσμό λίγο πάνω από τους 300.000 κατοίκους, η Ισλανδία δεν αποτελεί μια προφανή επιλογή για μια από τις πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου. Ομως, κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα τριών επιμέρους δεικτών – ασφάλεια, προστασία, προσωπική ελευθερία.

13. Ιρλανδία – Παίρνοντας κορυφαία βαθμολογία στον υποδείκτη που αφορά στην προσωπική ελευθερία -είναι 5η- προσγειώθηκε σε αυτή τη θέση. Σε αυτό, βέβαια, βοήθησε και η βαθμολογία που απέσπασε στην κατηγορία τής εκπαίδευσης.

12. Λουξεμβούργο – Διάσημο ως φορολογικός παράδεισος, αλλά και λόγω της καταγωγής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκεται ψηλά στη λίστα, τόσο για την προσωπική ελευθερία, όσο και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

11. Γερμανία – Η οικονομική ατμομηχανή της ευρωζώνης τερμάτισε στις πρώτες θέσεις σε αρκετές κατηγορίες του Δείκτη Ευημερίας. Ομως, καλύτερα τα πήγε στο κομμάτι της Οικονομίας – και έχει πολλούς λόγους για αυτό.

711636371424 - 14_10_2015 - GERMANY-AUTO-VOLKSWAGEN-FILES
Η Γερμανία σημειώνει υψηλό σκορ στην Οικονομία, λόγω της βαριάς βιομηχανίας της: την παραγωγή αυτοκινήτων (youtube)

10. Βρετανία – Παρά το Brexit, το Μεγάλο Νησί αναρριχήθηκε στη 10η από τη 15η θέση που ήταν πέρυσι. Οσον αφορά στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ήρθε πέμπτη.

9. Δανία – Αν και η Σκανδιναβία έχει τα περίφημα υψηλά πρότυπα διαβίωσης, η Δανία είναι, στην πραγματικότητα, η λιγότερο ευημερούσα χώρα από τις λοιπές σκανδιναβικές. Πολύ καλά, πάντως, τα πηγαίνει στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών της.

8. Σουηδία – Ακριβώς πάνω από τη γειτόνισσά της τη Δανία, κατετάγη τρίτη στον υποδείκτη οικονομικής ποιότητας και 5η για τη διακυβέρνηση – όμως, σε σχέση με το 2015, έπεσε τρεις θέσεις στην κατάταξη.

7. Ολλανδία – Κατατάσσεται 2η τόσο στην εκπαίδευση, όσο και για την ποιότητα που παρουσιάζει η Οικονομία της.

6. Αυστραλία – Διάσημη για τον χαλαρό τρόπο ζωής της και τον καλό της τον καιρό, δεν είναι να απορεί κάποιος που η χώρα των καγκουρό ήρθε δεύτερη, συνολικά, στον υποδείκτη του μέσου κοινωνικού εισοδήματος.

2016-11-03T180551Z_2074418534_D1BEUKTCZVAA_RTRMADP_3_CANADA-TRUDEAU
Οι πολίτες στον Καναδά περνούν τόσο καλά, που βγάζουν και σέλφι με τον Τριντό, τον νεαρό πρωθυπουργό της χώρας (REUTERS/Chris Wattie)

5. Καναδάς – Ο βόρειος γείτονας των ΗΠΑ ευημερεί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λέγκατουμ, τερματίζοντας τρίτος για το εισόδημα που παρουσιάζουν οι πολίτες του, για το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και δεύτερος στην παρεχόμενη προσωπική ελευθερία.

4. Ελβετία – Δεν προξενεί καμία έκπληξη, αφού πολύ συχνά βρίσκεται στην κορυφή αντίστοιχων καταλόγων, για το υπέροχο επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχει, όσο και για την υγειονομική της περίθαλψη. Ισως και για τις σοκολάτες της. Και τα ρολόγια της.

3. Φινλανδία – Εχει την καλύτερη διακυβέρνηση του κόσμου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λέγκατουμ – και αυτό αρκεί για να την «καρφιτσώσει» σε αυτή τη θέση.

2. Νορβηγία – Για επτά συναπτά έτη κατατάσσεται ως η πιο ευημερούσα χώρα στον κόσμο, αλλά φέτος χάνει το περσινό στέμμα της, αφού κατατάσσεται τρίτη στον υποδείκτη διακυβέρνησης.

1. Νέα Ζηλανδία – Είναι η πιο ευτυχής χώρα στον κόσμο, αφού κατετάγη στην κορυφή λόγω της ποιότητας ζωής των κατοίκων της σε οικονομικό επίπεδο, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που παρέχει και, βέβαια, για τη διακυβέρνηση. Υπόκλιση.

Και η Ελλάδα; Που βρίσκεται η Ελλάδα; Στη θέση νούμερο 44, ακόμα και πάνω από το Κατάρ – το οποίο βρίσκεται στην 46 θέση. Βέβαια, το πώς ζούμε και το τι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, καμία λίστα και κανένα ινστιτούτο παύλα think tank δεν μπορεί να αποδώσει. Προφανώς και υπάρχουν και χειρότερα σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά καλό είναι να έχουμε ως στόχο τα ιδανικά μέρη για να ζει κάποιος, σωστά;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...