241
Αν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε τις πατάτες με λίγο μέλι, ταιριάζει ωραία | Νίκος Μορόπουλος

Πατάτες γκρατέν ντοφινουά για τη λιγούρα; Ναι, αλλά με κατίκι…

Νίκος Μορόπουλος 10 Δεκεμβρίου 2017, 10:00
Αν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε τις πατάτες με λίγο μέλι, ταιριάζει ωραία
|Νίκος Μορόπουλος

Πατάτες γκρατέν ντοφινουά για τη λιγούρα; Ναι, αλλά με κατίκι…

Νίκος Μορόπουλος 10 Δεκεμβρίου 2017, 10:00

Οι πατάτες γκρατέν ντοφινουά έχουν, εκτός από τις πατάτες, ακόμη ένα κύριο υλικό: κρέμα γάλακτος. Κατάγονται από την περιοχή Ντοφέν της Γαλλίας, που παράγει γάλα εξαιρετικής ποιότητας. Παραδίπλα από την Ντοφέν κάνουν μια παραλλαγή του πιάτου προσθέτοντας αυγά. Άλλοι προσθέτουν μόνο τυρί.

Άλλοι βράζουν πρώτα τις πατάτες, άλλοι όχι. Και έτσι πάει λέγοντας, οι παραλλαγές είναι πολλές. Σήμερα φτιάχνω ένα πιάτο που αντικαθιστά την κρέμα γάλακτος με κατίκι, και κάνει και μια άλλη μικρή αλλαγή που θα παρουσιάσω στο σερβίρισμα.

Το πιάτο είναι απλούστατο, ευκολότατο, πάμφθηνο, και τρώγεται οποιαδήποτε ώρα και μέρα. Μόλις δηλαδή αισθανθείτε μια λιγούρα, αυτό το κάτι τι που σας λέει ότι πρέπει να φάτε κάτι, ζεσταίνετε το πιάτο και έχετε ένα απολαυστικό σνάκ. Μπορείτε βεβαίως να το συνδυάσετε με άλλα πιάτα στα πλαίσια ενός μενού, ή και απλά με μία σαλάτα. Διαλέγετε και παίρνετε.

Το κατίκι είναι ένα τυρί που μου αρέσει πολύ επειδή είναι φρέσκο και είναι ξινό με ένα διαπεραστικό και ασυμβίβαστο τρόπο, έχει δηλαδή προσωπικότητα. Επίσης διαθέτει υδαρότητα σε βαθμό που δεν το φοβάσαι να «καεί», σε αντίθεση με ένα σκληρό τυρί που «αρπάζει» πολύ εύκολα και γρήγορα.

Οι πατάτες είναι έτσι κι αλλιώς αγαπημένες, και σήμερα έχουν την τιμητική τους. Βασική προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη απόλαυση μιας πατάτας είναι η φλούδα. Δεν ξεφλουδίζω λοιπόν, απλά καθαρίζω καλά με το σύρμα. Κόβω με το καλό μου μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες, και τοποθετώ σε ένα ορθογώνιο ταψί που έχω αλείψει με βούτυρο.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ