287
Το διάσημο κοκτέιλ «Al Bicerin» στο ομώνυμο καφενείο του Τορίνο με καφέ εσπρέσο, ζεστή πικρή σοκολάτα και κρέμα γάλακτος, που αγαπούσε ο Νίτσε | Al Bicerin

Οι μικρές απολαύσεις του Νίτσε στο Τορίνο

Νίκος Μορόπουλος 22 Οκτωβρίου 2017, 11:00
Το διάσημο κοκτέιλ «Al Bicerin» στο ομώνυμο καφενείο του Τορίνο με καφέ εσπρέσο, ζεστή πικρή σοκολάτα και κρέμα γάλακτος, που αγαπούσε ο Νίτσε
|Al Bicerin

Οι μικρές απολαύσεις του Νίτσε στο Τορίνο

Νίκος Μορόπουλος 22 Οκτωβρίου 2017, 11:00

Ο  γερμανός φιλόσοφος και φιλόλογος Φρειδερίκος Νίτσε έζησε για μερικούς μήνες στο Τορίνο, στην υπέροχη αυτή πόλη της Βόρειας Ιταλίας. Το Τορίνο έχει μια τραγική διάσταση στη ζωή του Νίτσε, αφού εκεί, στις 3 Ιανουαρίου 1889, υπέστη ένα βαρύ ψυχολογικό κλονισμό και κατέρρευσε. Λίγες μέρες μετά μεταφέρθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Όμως, υπάρχουν και θετικές διαστάσεις στην διαμονή του Νίτσε στο Τορίνο, αφού η πόλη του χάρισε πολλές μικρές απολαύσεις. Στο άρθρο αυτό θα αναφέρω μερικές από τις απολαύσεις αυτές, όπως τις κατέγραψε ο ίδιος σε επιστολές του.

Η πρώτη επίσκεψη του Νίτσε στο Τορίνο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 1888. Ο φιλόσοφος έμεινε στην πόλη μέχρι τον Ιούνιο 1888 και μετά πήγε στις Ελβετικές Άλπεις για να περάσει το καλοκαίρι.

Σε επιστολή του προς τον Ράινχαρτ Ζέιντλιτζ, στις 28 Ιουνίου 1888, ο Νίτσε έγραφε: «… Γιατί εκεί (στο Τορίνο) η διάθεση μου ήταν τέτοια που είχα να δω 20 χρόνια… Ακόμη και η ζέστη δεν με πείραξε και δεν μπορώ παρά να πω ότι ενήργησε θετικά η κουλτούρα των καφενείων, που έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη. Αισθάνθηκα ότι ήμουν ειδικός στα παγωτά, τα σπουμόνι, τα πέτζι ντούρι!»

Τα σπουμόνι είναι παγωτά γεμιστά, που μπορεί να έχουν άλλο παγωτό σαν γέμιση, κρέμα σαντιγύ, ή/και διάφορα ξερά φρούτα, αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς. Τα πέτζι ντούρι είναι από τη Σικελία, σε στρώσεις σαν την κασάτα, και σκληρά, αφού στην Σικελία δεν βάζουν στα παγωτά αυγά και κρέμα γάλακτος.

Ένα από τα καφενεία του Τορίνο, στα οποία  σύχναζε ο Νίτσε, ήταν το ιστορικό «Caffè Fiorio», που άνοιξε το 1780 και υπάρχει μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο καφενείο, στο οποίο σύχναζε ο Νίτσε, ήταν το «Al Bicerin», που σερβίρει και σήμερα το ομώνυμο καφέ-κοκτέιλ: καφές εσπρέσο, ζεστή πικρή σοκολάτα και χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ