Μπρόκολο και κουνουπίδι ογκρατέν
Μπρόκολο και κουνουπίδι ογκρατέν
Στη λαϊκή μας βρήκα προχθές μικρά μπρόκολα και κουνουπιδάκια και δεν μπόρεσα να τους αντισταθώ. Στο bostanistas έχουμε πάρα πολλές συνταγές και με μπρόκολο και με κουνουπίδι. Ομολογώ ότι συνήθως τα κάνω βραστά σαλάτα με λαδολέμονο (κλασική πρόταση), αλλά επειδή τα βαρέθηκα είπα αυτή τη φορά να τα κάνω ογκρατέν.
Η μανούλα μου το έκανε αυτό το φαγητό με τα περισσεύματα της βραστής σαλάτας. Εγώ πάλι είπα να το «αναβαθμίσω» με ψήσιμο αντί για βράσιμο. Είχα δίκιο από την πλευρά της νοστιμιάς, όπως αποδείχτηκε. Και την επόμενη φορά αντί για βραστή σαλάτα θα τα κάνω ψητή σαλάτα. Γιατί η υφή τους κρατιέται πιο στητή όταν ψήνονται.
Την ώρα, δε, που ψηνόντουσαν έφτιαξα και μια νόστιμη μπεσαμέλ με δυο (φουσκωτές) κουταλιές βούτυρο και δυο (πολύ φουσκωτές) κουταλιές αλεύρι, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.

Αλλά για να είμαι ακριβής με την γαστρονομική ονοματολογία έφτιαξα μια σάλτσα μορνέ, δηλαδή μια μπεσαμέλ (που έχει σαν βάση τη σάλτσα ρου με αλεύρι και βούτυρο, συν γάλα), στην οποία πρόσθεσα αβγό και παρμεζάνα, και βέβαια μοσχοκάρυδο γιατί το λατρεύει αυτή η σάλτσα.
Καλή σας/μας όρεξη
ΥΓ. Μια φέτα χωριάτικο ξεροψημένο ψωμί, ραντισμένο με λίγο λάδι και ρίγανη του πάει τρέλα
Ιδού η συνταγή αναλυτικά για τέσσερα πιάτα
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
