364
Σερβίρουμε την καρυδόπιτα με ρόδι και κρέμα ξινομυζήθρας | Γεωργία Κουτσούκου

Καρυδόπιτα αλλιώτικη, με λίγη από μαγεία

Γεωργία Κουτσούκου 16 Οκτωβρίου 2018, 16:10
Σερβίρουμε την καρυδόπιτα με ρόδι και κρέμα ξινομυζήθρας
|Γεωργία Κουτσούκου

Καρυδόπιτα αλλιώτικη, με λίγη από μαγεία

Γεωργία Κουτσούκου 16 Οκτωβρίου 2018, 16:10

Ο καρπός της πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, το ξύλο της πολύτιμο, ο ύπνος στη σκιά της βαρύς. Μιλάω για την καρυδιά, δέντρο βασιλικό με καρπούς κατάφρακτους και ισχυρούς σαν ιππότες. Η καρυδιά κατάγεται από τα Καρπάθια όρη, την συναντάμε όμως στην Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν έως και τη Βόρεια Ινδία. Στην Ελλάδα προήλθε από το Ιράν, έπειτα στην Ιταλία και τη Βορειοδυτική Ευρώπη και στη συνέχεια στην Αμερική…

Πολυταξιδεμένη, καρπός της ξενιτιάς, της διασποράς, βρίσκεται παντού και επιβιώνει σε τραπέζια πλούσιων και φτωχών, στα καφενεία και τα εξαιρετικής γαστρονομίας εστιατόρια. Μέσα στους θρύλους των ευρωπαϊκών λαών η καρυδιά είναι συνδεδεμένη με τη μαγεία. Τις νύχτες του θερινού ηλιοστασίου οι μάγισσες συγκεντρώνονταν κάτω από την καρυδιά για τα μοναδικά του ξόρκια.

Στην Ιταλία, ακόμα και σήμερα, για να κάνουν το διάσημο λικέρ απο καρύδι, Nocino, μαζεύουν τα καρύδια τη νύχτα της 24ης Ιουνίου, στη γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Κατά τον Πλούταρχο, τα καρύδια πήραν το όνομά τους από τη λέξη «Κάρος», μιας και όποιος κοιμηθεί κάτω από την εκπληκτική σκιά της καρυδιάς, εισπνέοντας τη βαριά μεθυστική της μυρωδιά, πέφτει σε βαθύ ύπνο,σε λήθαργο.

Πέρα όμως από τα παραμύθια και τους θρύλους, τα καρύδια αποτελούν έναν τεράστιο διατροφικό θησαυρό. Είναι πρωτεϊνική τροφή με Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β και Ε, φυτικές ίνες καθώς και με ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδάργυρου και σιδήρου. Στην Ελλάδα το καρύδι παράγεται με φυσικούς τρόπους. Η συγκομιδή γίνεται στα τέλη του Σεπτεμβρίου και διαρκεί περίπου 15 μέρες.  Αμέσως μετά τη συγκομιδή πραγματοποιείται η πλύση των καρυδιών με καθαρό νερό και έπειτα η ξήρανση στον ήλιο. Με την παντελή έλλειψη χημικής κατεργασίας, λοιπόν, ο καρπός συγκρατεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Το σημαντικότερο συστατικό του καρυδιού είναι η αργινίνη, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για την παραγωγή νιτρικού οξέως, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών.

Αμέτρητες οι συνταγές με καρύδι. Από μαγικά φίλτρα έως το πιο απλό, βασιλικό και διαδεδομένο γλυκό, την καρυδόπιτα. Σήμερα σας την παρουσιάζω με ξινομυζήθρα Κρήτης και σπόρους ροδιού, γιατί η μαγεία είναι παντού και πάντα απαραίτητη. Αν δεν πιστεύετε εμένα ρωτήστε την Κλάρα, που μέσα σε μια νύχτα ερωτεύτηκε τον Καρυοθραύστη και ταξίδεψε στην χώρα των Ζαχαρωτών.

Δείτε τη συνταγή εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...