487
«Η μόνη λύση είναι να δημιουργηθούν δύο κράτη που μοιράζονται τη γη για την οποία πεθαίνουν εδώ και 100 χρόνια», δήλωσε ο Τζοζέπ Μπορέλ.. | REUTERS/Mohamed Azakir

Τζοζέπ Μπορέλ: Το Ισραήλ χρηματοδότησε τη Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 09:35
«Η μόνη λύση είναι να δημιουργηθούν δύο κράτη που μοιράζονται τη γη για την οποία πεθαίνουν εδώ και 100 χρόνια», δήλωσε ο Τζοζέπ Μπορέλ..
|REUTERS/Mohamed Azakir

Τζοζέπ Μπορέλ: Το Ισραήλ χρηματοδότησε τη Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 09:35

«Η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή: αυτό κατήγγειλε ο Τζοζέπ Μπορέλ, ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αρνηθεί στο παρελθόν τέτοιους ισχυρισμούς, αν και σε συνέδριο του κόμματός του το 2019 είχε αναφέρει: «Οποιος θέλει να αποτρέψει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς».

Στην ομιλία του την Παρασκευή στο ισπανικό πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, -όπου ο ισπανός πολιτικός ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας- ο Μπορέλ τόνισε επίσης ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητη για την επίλυση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, σύμφωνα με το Politico.

Δύο κράτη

«Η μόνη λύση είναι να δημιουργηθούν δύο κράτη που μοιράζονται τη γη για την οποία πεθαίνουν εδώ και 100 χρόνια», δήλωσε ο Μπορέλ. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια λύση πρέπει να «επιβληθεί από έξω».

Τα σχόλια του Μπορέλ ήρθαν λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και βασικές αραβικές χώρες στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν τη Δευτέρα την πάνω από δύο μήνες σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και τις προοπτικές για μια μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση.

Νέες κυρώσεις

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ πρόκειται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Χαμάς τη Δευτέρα με σκοπό να πλήξει τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατικής οργάνωσης, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – υπό την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα διαλυθεί και όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν. Το ψήφισμα ήρθε λίγες μέρες αφότου ο Νετανιάχου απέρριψε την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ.

Ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει επιτρέψει τη χρηματοδότηση της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της Γάζας από το Κατάρ, έχουν γίνει στο παρελθόν από την ισραηλινή αντιπολίτευση, καθώς και από αναλυτές και μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York Times.

Βαλίτσες με καταριανά εκατομμύρια

«Το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε βαλίτσες γεμάτες με εκατομμύρια σε μετρητά από το Κατάρ να εισέλθουν στη Γάζα μέσω των περασμάτων του από το 2018, προκειμένου να διατηρήσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός με τους κυβερνήτες της Χαμάς στη Λωρίδα», ανέφερε άρθροστους Times of Israel στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη των βίαιων επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι επέτρεψε στο Κατάρ να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς προκειμένου να χωριστούν οι Παλαιστίνιοι σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. Ωστόσο ο Ισραηλινός ηγέτης δήλωσε το 2019 σε συνέδριο του κόμματος Λικούντ: «Οποιος θέλει να αποτρέψει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς».

Ιστορικό με γκάφες

Ο Μπορέλ, ο οποίος είναι επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ από το 2019, έχει ένα μακρύ ιστορικό από διπλωματικές γκάφες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που συνέκρινε την Ευρώπη με «κήπο» και αποκάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο «ζούγκλα» καθώς και όταν ανέβασε στον λογαριασμό του στο Χ (τότε Twitter) έγγραφο των βρετανικών αρχών που δεν προοριζόταν για δημοσίευση στο ευρύ κοινό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...