449
Η Τριέ μετά την τελετή απονομής, ποζάρει με τον Χρυσό Φοίνικα | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ζυστίν Τριέ: Η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των Καννών που τιμάται με Χρυσό Φοίνικα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2023, 23:37
Η Τριέ μετά την τελετή απονομής, ποζάρει με τον Χρυσό Φοίνικα
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ζυστίν Τριέ: Η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των Καννών που τιμάται με Χρυσό Φοίνικα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2023, 23:37

Στη Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ απονεμήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Χρυσός Φοίνικας του 76ου Φεστιβάλ των Καννών: η 44χρονη σκηνοθέτης τιμήθηκε με το βαρύτιμο βραβείο για το φιλμ της «Ανατομία μιας πτώσης» (Anatomy of a Fall) και έγινε έτσι μόλις η τρίτη που βραβεύεται στη μακρά ιστορία του κινηματογραφικού φεστιβάλ.

Πριν από την Τριέ, είχαν βραβευτεί μόνο η Τζέιν Κάμπιον («Μαθήματα Πιάνου», 1993) και η Ζουλιά Ντουκουρνό («Τιτάν», 2021).

H Τριέ βρέθηκε να παραλαμβάνει τον Χρυσό Φοίνικα, δίπλα στην θρυλική Τζέιν Φόντα, η οποία ήταν η μεγάλη αποκάλυψη της τελετής απονομής των βραβείων στο 76ο Φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ της Τριέ, ένα δικαστικό και οικογενειακό δράμα που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως «αριστοτεχνικό».

Το δεύτερο τη τάξει βραβείο του φεστιβάλ πήγε στον βρετανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο, Τζόναθαν Γκλέιζερ, ο οποίος τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο (Grand Prix) για την ταινία του «The Zone of Interest».

Η ταινία παρουσιάζει την οικογενειακή ζωή του διοικητή του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Αουσβιτς για να θυμίσει «την κοινοτοπία του κακού». Το «The Zone of Interest» περιγράφηκε από τους κριτικούς ως η πιο ριζοσπαστική ταινία του διαγωνισμού: αφήνοντας το στρατόπεδο του θανάτου εκτός, η ταινία καταγγέλλει την ικανότητα των ανθρώπων να συνεχίζουν να ζουν αδιάφορα ενώ βιώνουν τη φρίκη.

Η απονομή του βραβείου στον Γκλέιζερ ήταν μια ακόμα σημαντική στιγμή της τελετής καθώς παρόντες ήταν ο Κουεντίν Ταραντίνο και ο μέγας Ρότζερ Κόρμαν, o πρωτοπόρος αμερικανός σκηνοθέτης, ο οποίος στα 97 του τιμήθηκε για την προσφορά του στην Εβδομη Τέχνη.

Ο Γκλέιζερ πλαισιωμένος από τον Ταραντίνο και τον αειθαλή Ρότζερ Κόρμαν (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Η Τουρκάλα Μερβέ Ντιζντάρ απέσπασε το βραβείο α΄γυναικείου ρόλου  για την ερμηνεία της στην ταινία «Ξερά Χόρτα» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ύπαρξης σε αυτόν τον κόσμο και να κρατούν την ελπίδα μέσα τους», δήλωσε η ηθοποιός, η οποία υποδύεται μια γυναίκα που ερωτεύεται έναν δάσκαλο σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Τουρκίας.

H Μερβέ Ντιζντάρ με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στις Κάννες (REUTERS/Yara Nardi)

Ο Ιάπωνας Κότζι Γιακούσο, ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, απέσπασε το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Perfect days» του Βιμ Βέντερς.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Βιμ Βέντερς και τον συν-σεναριογράφο (…). Δημιουργήσατε έναν υπέροχο χαρακτήρα», δήλωσε συγκινημένος στη σκηνή παραλαμβάνοντας το βραβείο του. Στην ταινία αυτή του σκηνοθέτη του φιλμ «Παρίσι, Τέξας» (Χρυσός Φοίνικας, 1984), ο Κότζι Γιακούσο υποδύεται τον Χιραγιάμα, έναν υπάλληλο στις δημόσιες τουαλέτες του Τόκιο, έναν σιωπηλό και μοναχικό άνθρωπο, ο οποίος σιγά σιγά ανοίγεται στους άλλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...