807
Η Τίνα Τέρνερ σε συναυλία της στο Αμβούργο το 1987 | REUTERS/Michael Urban/File Photo

Η θρυλική Τίνα Τέρνερ ήταν «simply the best»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 22:01
Η Τίνα Τέρνερ σε συναυλία της στο Αμβούργο το 1987
| REUTERS/Michael Urban/File Photo

Η θρυλική Τίνα Τέρνερ ήταν «simply the best»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 22:01

Μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες και περφόρμερ της ποπ, ροκ και σόουλ μουσικής των έξι τελευταίων δεκαετιών, η Αμερικανίδα Τίνα Τέρνερ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Την είδηση γνωστοποίησε εκπρόσωπός της.

«Η Τίνα Τέρνερ, η “βασίλισσα του rock’n’roll”, έφυγε σήμερα ειρηνικά, σε ηλικία 83 ετών, καθώς έδινε μάχη για τη ζωή της εδώ και χρόνια. Πέθανε στο σπίτι της στο Küsnacht, κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η κηδεία της θα γίνει σε στενό κύκλο, αποτελούμενο από φίλους και συγγενείς.

Η Αννα Μέι Μπούλοκ, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Τίνα Τέρνερ, γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1939 στο Νάτμπους του Τενεσί και από πολύ μικρή ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικές εκκλησιαστικές χορωδίες.

Η επαγγελματική της καριέρα άρχισε το 1958 ως τραγουδίστρια με το συγκρότημα Kings of Rhythm του κιθαρίστα, συνθέτη και τραγουδιστή Αϊκ Τέρνερ, ο οποίος το 1960 άλλαξε το όνομά της σε Τίνα. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1962.

Ακολούθησε μια σειρά από σημαντικά hits, όπως  τα «A Fool in Love» (1960), «River Deep – Mountain High» (1966), «Proud Mary» (1971) και «Nutbush City Limits» (1973), σύνθεση της ίδιας.

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «I, Tina» (1986), αποκάλυψε στιγμές σκληρής κακοποίησής της από τον Αϊκ, πριν τον χωρισμό τους το 1976 και το επακόλουθο διαζύγιό τους το 1978.

Μεγαλωμένη ως βαπτίστρια, ασπάστηκε τον βουδισμό το 1971 χάρη στον ψαλμό «Nam Myoho Renge Kyo», για τον οποίο η Τέρνερ είχε αναφέρει ότι τη βοήθησε να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές.

H Tινα Τέρνερ και ο Μικ Τζάγκερ σε ντουέτο τους στην ετήσια εκδήλωση του Rock and Roll Hall of Fame, τον Ιανουάριο του 1989 στη Νέα Υόρκη (REUTERS/Stringer)

Η προσωπική καριέρα της άρχισε να χτίζεται με αργούς ρυθμούς μετά τον «απογαλακτισμό» της από τον κακοποιητικό και καταπιεστικό σύζυγό της. Ο εμπορικός θρίαμβος, όμως, θα ερχόταν τη δεκαετία του 1980, με αφετηρία τα τέλη του 1983 και το single «Let’s Stay Together».

Την επόμενη χρονιά, ο πέμπτος προσωπικός δίσκος της, με τίτλο «Private Dancer», γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Ο δίσκος περιλάμβανε το τραγούδι «What’s Love Got to Do with It», που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της: κέρδισε τέσσερα βραβεία Γκράμι, μεταξύ των οποίων του Δίσκου της Χρονιάς.

Η σόλο επιτυχία της συνεχίστηκε καθ’ όλη τη δεκαετία του 1980 και του 1990, με μια σειρά από πλατινένιους δίσκους και singles όπως τα «We Don’t Need Another Hero», «Typical Male», «The Best» και «GoldenEye» – για την ομώνυμη ταινία Τζέιμς Μποντ του 1995.

Το 1993, η ταινία «What’s Love Got to Do with It», μια κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας της αυτοβιογραφίας της, έκανε παγκοσμίως γνωστή την πολυτάραχη ζωή της.

Παράλληλα με τη μουσική καριέρα της, η Τέρνερ απέκτησε φήμη και μέσω της υποκριτικής, καθώς συμμετείχε σε ταινίες. Το 1975 υποδύθηκε την Acid Queen στο ροκ μιούζικαλ «Tommy» (1975), το 1985 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία δράσης «Mad Max Beyond Thunderdome» (1985) με τον Μελ Γκίμπσον, ενώ είχε έναν ρόλο και στο φιλμ «Last Action Hero» (1993).

Το 2008 επέστρεψε στη δισκογραφία μετά από ένα σύντομο διάλειμμα. Η περιοδεία της «Tina! – 50th Anniversary Tour» ήταν ένα από τα σόου με τον υψηλότερο αριθμό πωληθέντων εισιτηρίων για την περίοδο 2008-09.

Με την Μπιγιονσέ στην τελετή απονομής των 50ών βραβείων Γκράμι, στις 10 Φεβρουαρίου 2008 στο Λος Αντζελες (REUTERS/Mike Blake)

Το 1985 γνώρισε τον Ερβιν Μπαχ, τον οποίο παντρεύτηκε το 2013. Την ίδια χρονιά απέκτησε την ελβετική υπηκοότητα, αποποιούμενη την αμερικανική.

Η Τίνα Τέρνερ υπήρξε μια από τις τραγουδίστριες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως (περισσότερα από 200 εκατ.), αποκλήθηκε «βασίλισσα του rock’n’roll» αλλά και «γιαγιά του rock’n’roll» (στα μεταγενέστερα, εννοείται, χρόνια της καριέρας της), ενώ η απαράμιλλη εκρηκτικότητά της επάνω στην σκηνή συναγωνιζόταν επάξια τη δύναμη της φωνητικής ερμηνείας της.

Σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, η Τέρνερ έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια σε συναυλίες από οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της μουσικής.

Κέρδισε συνολικά οκτώ βραβεία Γκράμι, ενώ είναι η μόνη γυναίκα καλλιτέχνης που έχει λάβει συνεχόμενες υποψηφιότητες για Γκράμι στις κατηγορίες ποπ, ροκ και R&B.

Το 1993, τα World Music Awards αναγνώρισαν την προσφορά της στη μουσική βιομηχανία και της απένειμαν το βραβείο Legend Award. Το 2000 η Τέρνερ έγινε η γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες συναυλίες μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ των οποίων 25 στη Wembley Arena και πέντε στο Wembley Stadium (τρεις το 1996 και δύο το 2000).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης της οποίας οι επιτυχίες βρίσκονται στο top 40 επί έξι συνεχόμενες δεκαετίες. Στο top 40 έχουν συμπεριληφθεί 34 επιτυχίες της.

Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε την Τέρνερ στην 63η θέση της λίστας με τους 100 σημαντικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στην 17η θέση στη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών.

Το 1991 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...