421
Οπως υποστηρίζουνουν οι τρεις, ανέβασαν τη σημαία μία ημέρα μετά τον θάνατο του πιλότου | Intimenews

«Υψώσαμε τη σημαία στον Ανθρωποφά για τον Γιώργο Μπαλταδώρο»

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 08:23
Οπως υποστηρίζουνουν οι τρεις, ανέβασαν τη σημαία μία ημέρα μετά τον θάνατο του πιλότου
|Intimenews

«Υψώσαμε τη σημαία στον Ανθρωποφά για τον Γιώργο Μπαλταδώρο»

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 08:23

Σαν μια πράξη στη μνήμη του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου που χάθηκε την περασμένη Πέμπτη ανοιχτά της Σκύρου, περιέγραψαν οι τρεις νεαροί την πρωτοβουλία τους να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς στους Φούρνους, σε ένα επεισόδιο που αύξησε την ένταση με την Αγκυρα και σε κάποιους θύμισε το πώς ξεκίνησε η κρίση των Ιμίων – αν και οι δύο περιπτώσεις δύσκολα μπορούν να συνδεθούν.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαία την οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι κατέβασαν τούρκοι κομάντο, αν και εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση γύρω από αυτό το περιστατικό, με το ελληνικό υπουργείο Αμυνας να κάνει λόγο για «κατασκευασμένη» είδηση.

Σε δηλώσεις τους είπαν ότι «το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο».

284727
Οπως υποστηρίζουν, ανέβασαν τις σημαίες στις 13 Απριλίου

Την Τρίτη, ο Χαράλαμπος Τσαγαλάς, ένας από τους τρεις που είχαν την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση των σημαιών, είπε στον Ant1 ότι «ήταν ξαφνική απόφαση την ώρα που πίναμε καφέ»

«Ξεκινήσαμε την Παρασκευή, στις 11 το πρωί και την πρώτη σημαία τη βάλαμε στο μικρό Ανθρωποφάγο, μετά  στο Μεγάλο Ανθρωποφάγο, στο Ασπρονήσι, στο Μακρονήσι και τέλος στο Πετροκάραβο.

» Τελειώσαμε 4 στις απόγευμα. Το στεφάνι το ρίξαμε στο Πρασονήσι πριν βάλουμε την πρώτη σημαία».

Πρόσθεσε ότι «το Σάββατο το μεσημέρι πήγαμε να δούμε αν είναι εκεί οι σημαίες και ήταν και στα πέντε νησιά, δεν είχαν πέσει».

Διέψευσε ότι η κίνησή τους είχε πολιτικές σκοπιμότητες: «Δεν έχουμε πολιτικά κίνητρα, ούτε Χρυσαυγίτες είμαστε, ούτε κόμματα, το κάναμε για τη σημαία και την πατρίδα. Δεν έγινε για να προκαλέσουμε τους Τούρκους, άσχετα με το τι έχουν κάνει αυτοί».

Την είδηση για την ύψωση της σημαίας ανέφεραν την Κυριακή 15 Απριλίου τοπικά μέσα στη Σάμο.

284729
Φωτογραφία που ανέβασαν οι τρεις νέοι που ύψωσαν τη σημαία στον Ανθρωποφά

Για την τύχη της σημαίας επικρατούσε σύγχυση.

Ο τουρκικός Τύπος διακινούσε σενάρια με επέμβαση τούρκων κομάντο για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε τη Δευτέρα ότι δυνάμεις της τουρκικής ακτοφυλακής κατέβασαν την ελληνική σημαία από τον Ανθρωποφά.

Ο δήμαρχος των Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης διαβεβαιώνει ότι «δεν κατέβηκε καμία ελληνική σημαία, ούτε από τον Μικρό Ανθρωποφά, ούτε από τις άλλες δύο βραχονησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων».

Σε κάθε περίπτωση, το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν ύποπτες κινήσεις των Τούρκων μετά τους ισχυρισμούς για την υποστολή της ελληνικής σημαίας από τον  Μικρό Ανθρωποφά.

Η ακατοίκητη βραχονησίδα περιλαμβάνεται μεταξύ των περίπου 20 νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται από την Τουρκία ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...