1392
Ο Φρανσουά Φιγιόν στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης | REUTERS/Christian Hartmann

Υποπτος και… αμετανόητος ο Φρανσουά Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 12:30
Ο Φρανσουά Φιγιόν στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης
|REUTERS/Christian Hartmann

Υποπτος και… αμετανόητος ο Φρανσουά Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 12:30

Μέσα σε ένα δραματικό και πυκνό σε γεγονότα πρωινό στη Γαλλία, ο Φρανσούα Φιγιόν είδε την εκστρατεία του για την προεδρία της χώρας να δέχεται καίρια πλήγματα -δικαστικά και πολιτικά- προτού αναγκαστεί να εμφανιστεί ο ίδιος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει στο γαλλικό λαό. «Δεν θα τα παρατήσω», είπε και έκανε πάλι λόγο για «μεθοδεύσεις» που έχουν στόχο τον ίδιο προσωπικά καθώς και για «πολιτική δολοφονία».

Νωρίτερα, η είδηση ότι η Πενελόπ Φιγιόν, η σύζυγος του υποψηφίου της Δεξιάς, τέθηκε υπό κράτηση για την περιβόητη πλέον υπόθεση με την αργομισθία στο γραφείο του, προκάλεσε αναταραχή και αλυσιδωτές αντιδράσεις, μολονότι σχετικά γρήγορα διαψεύστηκε. Την πληροφορία δημοσίευσε η γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart, και δεν την επιβεβαίωσε η πλευρά του ζεύγους. Αλλά αρκούσε για να αναζωπυρώσει τις φήμες που θέλουν τον δεξιό υποψήφιο ακόμα και να αποσύρεται από την κούρσα της προεδρίας καθώς αν μη τι άλλο ο εισαγγελέας τον περιμένει. Κι όμως ήταν μια κούρσα που μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες φαινόταν ακόμα και ως ένας εύκολος περίπατος για τον Φρανσουά Φιγιόν…

Γύρω στις 12:30 (1:30 μ.μ ώρα Ελλάδος), ο Φιγιόν εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους με μισή ώρα καθυστέρηση από την ώρα που είχε ανακοινωθεί και διάβασε μια μακροσκελή δήλωση, χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις.

Σε αυτήν επιβεβαίωσε ότι θα κληθεί από τους δικαστές να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της συζύγου του στις 15 Μαρτίου. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέρος «μεθόδευσης» που αποσκοπεί στο να επιβαρύνει τον ίδιο και την προεκλογική εκστρατεία που διεξάγει, ενώ κατήγγειλε γενικά τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης. Το «κράτος δικαίου παραβιάστηκε», είπε με έμφαση και μίλησε για μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο και για «πολιτική δολοφονία».

Παραταύτα, θα παρουσιαστεί στις αρχές για να δώσει εξηγήσεις. «Θα πω την αλήθεια μου, που είναι η μόνη αλήθεια» για όσα συνέβησαν, διαβεβαίωσε.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό, «σε όσους με ακολουθούν και σε όσους με πολεμούν». Όπως τόνισε «μόνο ο λαός θα αποφασίσει για την εκλογή» του προέδρου, είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα δώσει το παρών στο ραντεβού της δημοκρατίας.

«Η Γαλλία είναι πιο μεγάλη από εμάς και τα λάθη μου, είμαι αποφασισμένος να την υπηρετήσω», συνέχισε και κάλεσε τους Γάλλους να μην αφήσουν κανένα να τους στερήσει το δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους στις κάλπες. «Ο γαλλικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει και όχι η δικαιοσύνη για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος» επανέλαβε.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπεραμύνθηκε του δικαστικού συστήματος έναντι των ισχυρισμών για προκατάληψη που διατύπωσε ο κ. Φιγιόν. «Ως εγγυητής της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών, θέλω να καταγγείλω οποιαδήποτε αμφισβήτηση των δικαστών», δήλωσε ο κ. Ολάντ, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Το να είσαι προεδρικός υποψήφιος δεν σου δίνει το δικαίωμα να αμφισβητείς τη δουλειά της αστυνομίας και των δικαστών ή να διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον του δικαστικού συστήματος και των θεσμών μας ευρύτερα», είπε.


2017-03-01T121345Z_137696080_RC146F0081D0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-FILLON-STATEMENT
(REUTERS/Charles Platiau)

Εν τω μεταξύ, σε ένα χαριτωμένο περιστατικό λίγο πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου, ένα από τα πορτρέτα του Φιγιόν μέσα στα γραφεία της καμπάνιας του έπεσε και οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να το τοποθετήσουν ξανά στη θέση του. Συμβολικό ή όχι, μέσα στο κλίμα των ωρών που προηγήθηκαν, ήταν ένα περιστατικό που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.


Ασφαλώς είναι δικαίωμά του να επιθυμεί να συνεχίσει την εκστρατεία ως το τέλος, να διεκδικήσει μια από τις δύο πρώτες θέσεις στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο και μια πιθανή νίκη στον β’ γύρο τον Μάιο. Αλλά όλο και περισσότεροι πλέον -ακόμα και μέσα από τους κόλπους της Δεξιάς- θέλουν να τον δουν να αποχωρεί. Κάποιοι άλλωστε υπενθυμίζουν ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν διεξαγόταν οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των γάλλων Ρεπουμπλικανών, είχε επιτεθεί στον Νικολά Σαρκοζί για τις περιπέτειές του με τη γαλλική δικαιοσύνη και είχε μάλιστα πει χαρακτηριστικά ότι αν εκείνος ήταν ποτέ αντικείμενο έρευνας από τις δικαστικές αρχές θα αποχωρούσε. Εκτοτε πέρασε πολύς πολιτικός χρόνος και μάλλον ο Φιγιόν, ο οποίος είναι και επίσημα ύποπτος για το σκάνδαλο των αμοιβών της συζύγου του, έχει ξεχάσει τι έλεγε.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του, ένας από τους στενούς συνεργάτες του ο Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Στην ανακοίνωσή του ο Λε Μερ υπενθυμίζει πώς, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των αργομισθιών ο Φιγιόν είχε δηλώσει πως σε περίπτωση δικαστικής έρευνας θα παραιτηθεί. «Πιστεύω ότι πρέπει να σεβόμαστε τον λόγο που δίνει κάποιος, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αξιοπιστία στην πολιτική», υπογραμμίζει και δηλώνει την παραίτησή του.

Το σκάνδαλο που καίει τον Φιγιόν

Ηταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες όταν δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου είχαν αποκαλύψει ότι η Πενελόπ Φιγιόν αμειβόταν πλουσιοπάροχα και επί χρόνια ως «εργαζόμενη» στο γραφείο του Φιγιόν, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε εργαστεί ποτέ. Προσέθεταν τα δημοσιεύματα ότι μια παρόμοια πολύ καλά αμειβόμενη θέση είχε η Πενελόπ Φιγιόν και σε λογοτεχνικό περιοδικό, χωρίς πάλι να αποδεικνύεται η εργασία της. Αυτές οι αναφορές είχαν τσαλακώσει το πολιτικό προφίλ του Φιγιόν, ο οποίος εμφανιζόταν ως πολιτικός των παραδοσιακών αξιών που θα αποκαθιστούσε την αίγλη στο Μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από μια δεκαετία γεμάτη ερωτοδουλειές του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ.

Αμυνόμενος τότε, ο Φιγιόν έχει αποδώσει τα δημοσιεύματα σε «βρόμικο πόλεμο» εναντίον του και αρνήθηκε – τόσο αυτός όσο και η Πενελόπ – ότι υπάρχει κάτι παράνομο στην υπόθεση. Επέμειναν και οι δύο ότι ήταν σύνηθες στη Γαλλία μέλη της οικογένειας των πολιτικών να εργάζονται στα γραφεία τους και να αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ομως πριν από λίγες ημέρες την υπόθεση την ανέλαβε εισαγγελέας. Και τώρα μέσα σε γενικευμένο πανικό στο στρατόπεδο του Φιγιόν έφθασαν τα γαλλικά ΜΜΕ να μεταδίδουν πληροφορίες περί κράτησης της Πενελόπ από την Αστυνομία. Ακόμα και αν διαψεύστηκαν τα περί κράτησης, οι δυο Φιγιόν θα βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα σε λίγες ημέρες, μερικές μόνο εβδομάδες πριν από τις κάλπες. Αναπόφευκτα αυτές οι εικόνες πλήττουν εκ νέου το προφίλ του υποψηφίου, όσο και αν ο ίδιος καταγγέλλει αορίστως τους μηχανισμούς της γαλλικής δικαιοσύνης.

Οργιο φημών και πληροφοριών

Το AFP μετέδωσε ότι το πρωί της Τετάρτης ο Φιγιόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος ήταν υποψήφιος και αυτός για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ενα δεύτερο τηλεφώνημα έγινε και προς τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Από την πλευρά του το Point ανέφερε ότι σε σύσκεψη με στελέχη της Δεξιάς του προτάθηκε να εγκαταλείψει την κούρσα αλλά εκείνος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και επιφυλάχθηκε να κάνει δήλωση το μεσημέρι. Από τα γραφεία της προεκλογικής του εκστρατείας. Μετά την πρώτη ανακοίνωση κυκλοφόρησαν φήμες ότι θα έχει στο πλευρό του τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος δεν ήταν καθόλου στα γραφεία – μια ένδειξη και αυτό του χάους των φημών που ακολούθησαν τις πρώτες ανακοινώσεις.

Η Le Figaro έγραψε από την πλευρά της ότι και ο Φιγιόν και η Πενελόπ έχουν κληθεί να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις για την υπόθεση στις αρχές μέσα στον Μάρτι ο Le Monde προσδιόρισε την ημερομηνία στις 15 Μαρτίου. Και αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιωθεί από την πλευρά του ζεύγους πριν από τη συνέντευξη.

2017-03-01T092432Z_169653049_LR1ED310Q4KW1_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Το ζεύγος Φιγιόν τον Ιανουάριο του 2017 (REUTERS/Pascal Rossignol/File photo)

Παράλληλα, ο Φιγιόν ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη παρουσία του σε έκθεση αγροτικών ειδών, χωρίς να δοθεί εξήγηση, γεγονός που αναζωπύρωσε τις φήμες ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας. Η ακύρωση ήταν έκπληξη και για τους δημοσιογράφους που ήταν ήδη στον χώρο για να καλύψουν την επίσκεψη αλλά και για συνεργάτες του υποψήφιου. Εκπληξη και για έναν άλλο λόγο: η έκθεση θεωρείται σαν ένας από τους σημαντικούς σταθμούς στην εκστρατεία των υποψηφίων. Σήμερα Τετάρτη προγραμματίζει την επίσκεψή του ο Εμανουέλ Μακρόν ενώ χθες Τρίτη η Μαρίν Λεπέν πέρασε σχεδόν όλη της την ημέρα στην έκθεση μιλώντας με αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια την στηρίζουν θερμά.

Ο Φρανσουά Φιγιόν είχε εκλεγεί σε εσωκομματικές εκλογές πέρυσι τον Δεκέμβριο, επικρατώντας του Αλέν Ζιπέ, αλλά και του Νικολά Σαρκοζί. Κατέβηκε στον προεκλογικό αγώνα με υψηλά ποσοστά, που τον έφερναν πρώτο στον πρώτο γύρο, πάνω από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, και άνετα νικητή των εκλογών στον δεύτερο γύρο. Ομως η ανακίνηση της υπόθεσης της συζύγου του, ανέκοψε την δυναμική του ενώ παράλληλα ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε έδαφος. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση σταθεροποιήθηκε δημοσκοπικά με τη Μαρίν Λεπέν και τον Μακρόν να είναι γύρω στο 25% και τον Φιγιόν πάνω από το 20%, αλλά να μην είναι ακόμη σαφές ποιο θα είναι το ζευγάρι του δεύτερου γύρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...