1220
|

Δόγμα Τραμπ: «Δεν αντιπροσωπεύω τον κόσμο, αλλά τις ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 07:47

Δόγμα Τραμπ: «Δεν αντιπροσωπεύω τον κόσμο, αλλά τις ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 07:47

Ηταν ένας Ντόναλντ Τραμπ όπως τον περιμέναμε. Ή μάλλον, περίπου όπως τον περιμέναμε. Στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε το δόγμα «πρώτα η Αμερική», απαρνήθηκε τον ρόλο του ηγέτη της διεθνούς κοινότητας, αλλά παράλληλα έδειξε, όπως σημειώνουν οι New York Times, κάποια σημάδια για συμβιβασμούς.

Φυσικά ήταν μια ομιλία γεμάτη αιχμές για την κληρονομιά του προκατόχου του, του Μπαράκ Ομπάμα –«η εγκληματικότητα καλπάζει», «το Obamacare καταρρέει», «43 εκατ. Αμερικανοί είναι φτωχοί», «μια έρευνα δείχνει ότι η παράνομη μετανάστευση μας κοστίζει δισεκατομμύρια» και πολλά όλα νούμερα που επιδέχονται διαφόρων ερμηνειών. Και βεβαίως ήταν μια ομιλία ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων που περιέγραψε τους άξονες ενός νέου ιστορικού απομονωτισμού των ΗΠΑ. Ο Τραμπ χαιρέτισε μια «νέα εθνική υπερηφάνεια» στις ΗΠΑ, καθώς, όπως υποστήριξε, «αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου».

GettyImages-646467188
Αποδοκιμασίες από τις γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες επέλεξαν να ντυθούν στα λευκά τιμώντας το κίνημα των σουφραζετών (Alex Wong/Getty Images/Ideal Image)

Η οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό θα αρχίσει «σύντομα», ανακοίνωσε και υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής.

«Υπερασπιζόμασταν τα σύνορα άλλων εθνών και είχαμε αφήσει τα δικά μας σύνορα ανοιχτά σε όποιον θέλει» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εθνική μας ακεραιότητα και την εφαρμογή του νόμου στα σύνορά μας. Για αυτόν τον λόγο, θα αρχίσουμε σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου, μεγάλου τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Τραμπ στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου – μια υπόσχεση που έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Μεξικό.

GettyImages-646433686
Η Μελάνια Τραμπ με ένα μαύρο ταγιέρ, κεντημένο με πούλιες και πέτρες και ένα βαθύ σκίσιμο στη φούστα, από τον σχεδιαστή Michale Kors (Alex Wong/Getty Images/Ideal Image)

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνησή του έλαβε μέτρα για την προστασία των ΗΠΑ από τη «ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία» και πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος. «Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές», συνέχισε και διεμήνυσε πως σύντομα θα γίνουν νέα βήματα για να συνεχίσει να είναι η χώρα ασφαλής και «να μείνουν έξω» αυτοί που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Αμερικανούς.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας για τα θύματα εγκλημάτων που διαπράττονται από μετανάστες. Η υπηρεσία αυτή που θα ονομάζεται VOICE («Victims Of Immigration Crime Engagement», δηλαδή «Θύματα εγκλημάτων στα οποία έχουν εμπλακεί μετανάστες») θα δημοσιεύει σε εβδομαδιαία βάση λίστα με όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται από αλλοδαπούς (aliens) χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα αφορά τους παράνομους ή και τους νόμιμους μετανάστες στις ΗΠΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα δημοσιεύονται ονόματα μεταναστών που έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν κάποιο έγκλημα, γεγονός που ανησυχεί πολλούς αναλυτές ότι θα ενισχύσει τη ρητορική μίσους στη χώρα.

2017-03-01T051022Z_1505406248_RC1108B51600_RTRMADP_3_USA-TRUMP
Υπό το βλέμμα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς (αριστερα) και το προέδρου του Κογκρέσου Πολ Ράιαν, ο Τραμπ δίνει την πρώτη του ομιλία ενώπιον Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων (REUTERS/Jim Bourg)

Ακόμη, ο Τραμπ είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων.

«Πιστεύω ότι μια αληθινή και θετική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι εφικτή, αν επικεντρωθούμε στους ακόλουθους στόχους: να βελτιώσουμε τις δουλειές και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, και να αποκαταστήσουμε την τήρηση των νόμων μας».

Ο Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να ακυρώσει και να αντικαταστήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης του Μπαράκ Ομπάμα, το Obamacare, και να μεταρρυθμίσουν το ισχύον πλαίσιο ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για την ασφάλιση και την περίθαλψη, να διευρυνθεί η πρόσβαση σε αυτές και να μειωθούν τα κόστη.

2017-03-01T034000Z_530060339_RC1470EA0C60_RTRMADP_3_USA-TRUMP
Ο Τραμπ αποχωρεί μετά την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο (Reuters)

Την ίδια στιγμή έκανε γνωστό ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει ένα σχέδιο για τη μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εταιρείες και η μεσαία τάξη.

«Η δουλειά μου δεν είναι να αντιπροσωπεύω τον κόσμο. Η δουλειά μου είναι να αντιπροσωπεύσω τις ΗΠΑ», είπε ο ρεπουμπλικάνος στην πρώτη του ομιλία. Ο ίδιος πάντως υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να σπάσει τις κομματικές γραμμές, ώστε Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί να παραμερίσουν τις «ασήμαντες διαμάχες» προς όφελος του αμερικανικού λαού. Ηταν η στιγμή που όπως σημειώνουν οι New York Times, έδειξε ότι επιθυμεί μια λιγότερο δογματική προσέγγιση της πολιτικής πραγματικότητας.

Λίγο νωρίτερα εξάλλου, από τον Λευκό Οίκο είχε δηλώσει ότι προτίθεται να δώσει νομικό status στους παράτυπους μετανάστες που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, σε μια πρώτη μετατόπιση από τη σκληρή γραμμή του. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, στο νέο προεδρικό διάταγμα που αναμένεται να υπογράψει, σήμερα Τετάρτη, για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου πολιτών συγκεκριμένων μουσουλμανικών κρατών στις ΗΠΑ, δεν θα περιλαμβάνεται το Ιράκ. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το AP, προέκυψε ύστερα από πιέσεις που άσκησαν το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην συμπεριλάβει στον κατάλογο των επτά χωρών το Ιράκ λόγω του κεντρικού του ρόλου στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS.

2017-03-01T034729Z_1197190207_HP1ED310AJ43S_RTRMADP_3_USA-TRUMP
Στιγμιότυπο συναισθηματικής φόρτισης: Με το κόκκινο φόρεμα η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, και δίπλα της η Καρίν Οουενς, χήρα του Ουίλιαμ Ράιαν Οουενς, ο οποίος ήταν ανώτατο στέλεχος στους πεζοναύτες

Επιπλέον, ο Τραμπ, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα τη Βορειοατλαντική Συμμαχία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε από το βήμα του Κογκρέσου τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι θα συνεχίσει «να υποστηρίζει σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους που έριξαν κάτω τον φασισμό κι έπειτα από έναν Ψυχρό Πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός».

Ο Τραμπ δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα υποστηρίξει τους συμμάχους της χώρας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά επέμεινε ότι οι φίλοι και οι εταίροι της Ουάσιγκτον, από την Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρέπει να «συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί».

«Η εξωτερική πολιτική μας καλεί να έχουμε μια άμεση, ισχυρή και ουσιαστική σχέση με τον κόσμο», ανέφερε ο Τραμπ μιλώντας στους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Είναι ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος, που βασίζεται σε ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας, τα οποία μοιραζόμαστε με συμμάχους μας σε όλη την υφήλιο».

Προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους , επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην Ατλαντική Συμμαχία ενώ δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε έναν από τους βασικούς λόγους των ανησυχιών των Ευρωπαίων, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους που εκθρόνισαν τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός», είπε ο Τραμπ.

«Αλλά οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε. «Και τώρα, βάσει των πολύ σθεναρών και ειλικρινών συζητήσεών μας, αρχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό».

Κάνοντας ένα σχόλιο εκτός κειμένου, ο Τραμπ πρόσθεσε: «στην πραγματικότητα μπορώ να σας πω ότι τα χρήματα έρχονται σαν πλημμύρα. Πολύ ωραία».

Ο Τραμπ επέμεινε πως περιμένει από τους συμμάχους της χώρας του να κάνουν περισσότερα, να «αναλάβουν άμεσο και ουσιαστικό ρόλο (…) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...