847
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα | «Πρώτο Θέμα»

Xρυσοχοΐδης: Αστυνομικές περιπολίες ανά 10λεπτο στις γειτονιές

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 11:43
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα
|«Πρώτο Θέμα»

Xρυσοχοΐδης: Αστυνομικές περιπολίες ανά 10λεπτο στις γειτονιές

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 11:43

Απαντήσεις για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας επί των ημερών του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και μία ακόμη δέσμευση για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, δίνει ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσα από συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» και τον Δημήτρη Δανίκα.

«Μετά την ορκωμοσία 1.500 αστυνομικών, κάπου στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου, κάθε δέκα λεπτά, αστυνομικές δυνάμεις ΔΙ.ΑΣ. θα περιπολούν κάθε γειτονιά επί 24ώρου βάσεως. Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς. Πάει τελείωσε», είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την ώρα που είναι ήδη αισθητή  στους δρόμους της Αθήνας η πιο πυκνή παρουσία ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε εξέλιξη είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών που θα στελεχώσουν τις περιπολίες στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του και απαντώντας στην κριτική περί αύξησης των περιστατικών αστυνομικής βίας επί των ημερών του, ο υπουργός τόνισε πως με δική του πρωτοβουλία συγκροτήθηκε η επιτροπή Αλιβιζάτου όπου όπως σημείωσε, «πλειοψηφικά τα μέλη της αποτελούνται από καθηγητές, νομομαθείς, από πολίτες αλλά και αστυνομικούς», με αντικείμενο τον έλεγχο κάθε ΕΔΕ για καταγγελίες άσκησης αστυνομικής βίας.

«Είκοσι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου κάλεσα στο γραφείο μου τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη καθώς και τον Νίκο Αλιβιζάτο, τακτικό καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Παρεμπιπτόντως πρέπει να σου πω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνήγορου του Πολίτη, είχαν καταγραφεί, με συγκεκριμένες καταγγελίες, 321 περιστατικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Οσον αφορά τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας, ο υπουργός σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει άκριτη αποδοχή τους «διότι αναπαράγει την αρρωστημένη αντίληψη ότι μονίμως οι αστυνομικοί είναι ένοχοι και οι μπαχαλάκηδες αθώοι».

Ειδικά για τις καταλήψεις, υποστήριξε ότι λειτουργούν ως ορμητήρια βίας και τις περισσότερες φορές παρά τις εκκλήσεις των ιδιοκτητών των κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη, οι αρχές κώφευαν.

«Πώς νομίζετε πως γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις; Ετσι γιούρια; Λάθος. Οι καταγγελίες είχαν γίνει από προηγούμενα χρόνια. Πολλών κυβερνήσεων. Οχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδιοκτήτες αυτών των κτιρίων, είτε ιδιωτικών είτε του Δημοσίου, είχαν στείλει εξώδικα και είχαν ειδοποιήσει τις εισαγγελικές αρχές. Οι εισαγγελείς ειδοποιούν την αστυνομία. Και η αστυνομία πρέπει αμέσως να σπεύσει και να αποδώσει το κτίριο στον ιδιοκτήτη του. Η ιδιοκτησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Και μάλιστα αν η αστυνομία αδιαφορήσει  Πρέπει επίσης να σας πως ότι στο παρελθόν πολλές φορές κώφευαν τα αρμόδια όργανα.

»Ετσι λειτουργούσε η Ελλάδα. Η ατιμωρησία ήταν το κίνητρό τους», παρατήρησε και με αφορμή όσα έγιναν πρόσφατα στο Κουκάκι, συμπλήρωσε για τις επιχειρήσεις εκκένωσης από την ΕΛ.ΑΣ.:

«Και τι περιμένεις; Οι καταληψίες να υποδεχτούν την Αστυνομία και τους εισαγγελείς με γαρίφαλα; Εκ των πραγμάτων, σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει συμπλοκή. Υπάρχει αντίσταση».

Στη συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε ότι με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί αμέσως μετά τις γιορτές, στις αρχές του 2020, θα κατοχυρωθεί η λειτουργία μηχανισμού περιστατικών αστυνομικής βίας με ανακριτικές αρμοδιότητες από τον Συνήγορο του Πολίτη.

«Με απλά λόγια», τόνισε, «διαφάνεια και έλεγχος. Σπάμε και αυτό το άβατο».

Οπως διευκρίνισε η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις-συγκεντρώσεις που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στη σχεδόν καθημερινή ομηρία των κατοίκων και εργαζομένων της πρωτεύουσας από πάσης φύσεως μειοψηφίες που επιμένουν να κλείνουν το κέντρο.

«Οποιος οργανώνει πορείες πρέπει να ενημερώνει. Αυτός ο νόμος θα ρυθμίζει, θα κανονίζει, δεν θα απαγορεύει. Με τις εξής προϋποθέσεις. Κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη. Ετσι ώστε η Αστυνομία να είναι ενημερωμένη. Πρέπει επίσης η προαναγγελία να φέρει το όνομα του οργανωτή. Κάποιου υπεύθυνου. Με ονοματεπώνυμο. Και αναλόγως με τον όγκο της, είτε οι διαδηλωτές θα πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε σε μια λωρίδα του δρόμου. Είτε σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων, όπως του Πολυτεχνείου, θα πορεύονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ή της λεωφόρου», εξήγησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να προσθέσει στην αναφορά του για το νομοσχέδιο:

«Με αυτόν τον νόμο προσδιορίζονται τα δικαιώματα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες. Ακόμα, με αυτόν τον νόμο θα ορίζεται ένας αστυνομικός ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Αστυνομία και τους οργανωτές. Οι πολίτες, από την άλλη, θα λαμβάνουν στα κινητά τους, μέσα από ειδική πλατφόρμα, τη διαδρομή κάθε διαδήλωσης καθώς και εναλλακτικούς δρόμους ώστε να αποφεύγουν να πέφτουν πάνω σε μποτιλιαρίσματα και σε “εμφράγματα”. Με αυτό τον νόμο θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των διαδηλωτών, αλλά και των πολιτών. Και το ένα και το άλλο».

Στην παρατήρηση ότι κάποιοι θα πουν ότι το κράτος επιχειρεί να «μαντρώσει» τους διαδηλωτές, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε πως «δεν είναι  καθόλου δημοκρατικό 100, 200, ακόμα και 1.000 διαδηλωτές να κάνουν τη ζωή των άλλων, των πολλών, σκέτη κόλαση. Και οι μειοψηφίες με τα δικαιώματά τους, αλλά και η πλειοψηφία. Αυτός είναι ο πλήρης ορισμός μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Για τα Εξάρχεια τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκτίμησε πως είναι θέμα χρόνου να καθαρίσει τελείως η περιοχή από τους πάσης φύσεως παραβατικούς και μπαχαλάκηδες.

«Αυτό που μπορώ να σας βεβαιώσω», είπε, «είναι πως πολύ σύντομα θα καθαριστεί εντελώς. Θα επανέλθει στην κανονικότητα. Θα περπατάς στα Εξάρχεια άνευ φόβου και τρόμου. Οπως σε όλες τις περιοχές. Είναι θέμα λίγου χρόνου ακόμη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...