1134
|

Τσίπρας: Κάποια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει άλλος πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 11:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/12/2019, 11:08

Τσίπρας: Κάποια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει άλλος πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 11:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/12/2019, 11:08

H παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 δεν μας έκανε σοφότερους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το βήμα της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «αντιεξουσιαστική», για να πει το αφήγημά του και εξάλλου ο παρουσιαστής παραδέχτηκε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τον αντικρούσει. «Οταν ο Πρωθυπουργός ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται στο στούντιο δεν θα κάνω το δικό μου σόου, για να λένε “Παπαδάκη τον έσκισες”» είπε ο κ. Παπαδάκης, οπότε καταλαβαίνουμε ότι η συνέντευξη για τον κ. Τσίπρα ήταν ένας πρωινός περίπατος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η θητεία του χρειάζεται αποτίμηση. Ομως επέμεινε ότι αυτά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα τεσσεράμισι χρόνια της εξουσίας του ήταν δυσανάλογα πολλά. «Βασικά σημεία επιτεύχθηκαν, αν και όχι όλα όσα θα θέλαμε», είπε, για να προσθέσει ότι οι κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει ήταν όσες άλλοι θα αντιμετώπιζαν σε 20 χρόνια. «Μας έτυχαν όλα μαζί», δικαιολογήθηκε.

Παραδέχτηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα από τα θέματα εξαιτίας των οποίων έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, αν και επισήμανε ότι σε αυτό συνέβαλε η προπαγάνδα για τη συμφωνία και ο λαϊκισμός, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ χαρακτήριζε τη συμφωνία «προδοτική» αλλά τώρα την τιμά μέχρι κεραίας.

Το πλατό του ΑΝΤ1 υπήρξε μια πλατφόρμα για να μπορέσει ο κ. Τσίπρας να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολλά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απάτη το θέμα του κοινωνικού μερίσματος, ξεχνώντας φυσικά τη δική του απάτη όταν έδωσε «13η σύνταξη» τον Μάιο, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στερώντας το σχετικό ποσό από τα κρατικά ταμεία τον Δεκέμβριο.

«Πέρυσι τέτοιο καιρό έδωσα μέρισμα σε 3.000.000 συμπολίτες μας και τώρα το πήραν μόλις 200.000 νοικοκυριά», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για μέρισμα που είναι «κοροϊδία και απάτη».

«Εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και από τον Σεπτέμβρη έως και τον Ιούλιο του 2019 δώσαμε σε μόνιμα μέτρα 3 δις ευρώ. Όταν εμείς τα δίναμε αυτά, έλεγαν ότι είναι ψίχουλα και παροχές».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών συνεχίζει να έχει δυσκολίες» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι οι συνταξιούχοι έχουν πλέον καταλάβει τι γίνεται, καθώς δεν πήραν καν μέρισμα.

Για τη 13η σύνταξη είπε ότι η δική του κυβέρνηση την ψήφισε ως μόνιμο μέτρο και η Νέα Δημοκρατία θα την ξεφηφίσει. «Μας κατηγορούσαν για τρικ με την 13η σύνταξη αλλά η πολιτική μας έδωσε αποτελέσματα» πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει την ασφάλιση.

Το νήμα της συνέντευξης-ομιλίας του κ. Τσίπρα ήταν ένα: ότι η ΝΔ εξαπάτησε τους ψηφοφόρους. Μίλησε για  κυβέρνηση «απάτης στα πλεονάσματα, στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο φορολογικό» και εξήγησε ότι είναι συνειδητή εξαπάτηση να μιλάς για 4ο μνημόνιο ενώ δανείζεσαι από τις αγορές.

 

«Το ότι έφυγαν οι δανειστές από το κεφάλι μας δεν ήταν μια φυσική εξέλιξη. Φθάσαμε μέχρι τέλος για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» δήλωσε.

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τα όσα ακούγονται για επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις εκλογές, απάντησε: «Επανήλθαμε στην κανονικότητα αλλά δεν τρώγεται η κανονικότητα. δεν χορταίνει κανείς με κανονικότητα».

«Κι εμείς αδειάσαμε καταλήψεις!»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε για την ασφάλεια και την αστυνομική βία, τομείς που αποτελούν αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσής του τελευταία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε και αυτός ως υπέρμαχος της τάξεως, είπε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει νομιμότητα και έφτασε στο σημείο να πει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ άδειασαν καταλήψεις!

«Και εμείς αδειάσαμε καταλήψεις αλλά όχι με τέτοιο τρόπο. Δεν στήναμε σόου, δεν το κάναμε σε ζωντανή σύνδεση» είπε και σχολίασε την επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι:

«Το πιο σοκαριστικό στην υπόθεση Ινδαρές ήταν το ότι δεκάδες παπαγαλάκια περνούσαν την ίδια γραμμή ότι έδειρε αστυνομικό, ότι αντιστάθηκε, τη στιγμή που ο σκηνοθέτης το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπιστεί την οικιακή του ειρήνη και βρέθηκε δαρμένος. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ζούμε σε μια περίοδο εικονικής πραγματικότητας. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται από όλους, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τον εισαγγελέα, τον πολιτικό και τον αστυνομικό πάνω από όλα. Θέλουμε κατάσταση Φαρ Ουέστ και σερίφηδες να εφαρμόζουν τον νόμο όπως θέλουν;» διερωτήθηκε.

Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι δεν ζήτησαν ούτε μία συγνώμη στην οικογένεια Ινδαρέ και σημείωσε ότι περνούν το μήνυμα στους αστυνομικούς, ότι «μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν και στους πολίτες ότι δεν υπάρχει νόμος παρά μόνο για τους ισχυρούς».

«Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί σε όλα να κινείσαι με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων» συμπλήρωσε, για να αναφερθεί έπειτα στα όσα συνέβησαν την Κυριακή στο Μαρούσι (εδώ).

«Κανονικότητα είναι να περπατάς στο Μαρούσι και να βλέπεις εικόνες όπως στη Λωρίδα της Γάζας; Μας έλεγαν ότι ο Ρουβίκωνας θα σταματήσει όταν βγουν. Σταμάτησε; Όχι! έχουμε συνεχώς καταδρομικές επιθέσεις» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατίας μας. Πρέπει να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής στο σπίτι του, στη δουλειά του. Είναι μια έννοια προοδευτική και όχι συντηρητική. Δεν είναι νόμος και τάξη αυτό που κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι τρόμος και πάταξη» κατέληξε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ανήσυχος και σημείωσε: «Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο του λαϊκισμού, αυτόν δηλαδή που ακολούθησε η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι η εθνική ενότητα.

«Στις κρίσιμες στιγμές θα είμαστε εκεί να πούμε τη γνώμη μας με βάση την εμπειρία μας και να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική, θα είμαστε εδώ όμως να ασκούμε κριτική και στα κακώς κείμενα», τόνισε.

Το μέλλον του (στον) ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι διαχωριστική γραμμή δεν είναι πλέον το μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά «η διαχωριστική γραμμή πρόοδος – συντήρηση» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός «σε κόσμο απ’ όπου και αν προέρχεται αρκεί να συμφωνεί με τις προγραμματικές μας θέσεις».

«Εμείς οικοδομούμε τη ραχοκοκαλιά, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης», είπε.

Στην ερώτηση αν αυτός ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι με τον ίδιο ως πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οσο τα μέλη του κόμματος το επιλέγουν αυτό, ναι. Κάποια στιγμή και άλλος πρόεδρος. Εμένα το όραμά μου είναι αυτό το κόμμα να γίνει ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης». Και κατέληξε: «Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της προοδευτικής παράταξης, διεκδικούμε όμως να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά η οποία θα δίνει απαντήσεις και λύσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας». Αυτό το τελευταίο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα άνοιγμα προς τα κόμματα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση ΝΔ με… Ραγκούση

Σε μια πρώτη αντίδραση στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στον ΑΝΤ1, το γραφείο Τύπου της ΝΔ επέλεξε να πικάρει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με ένα παλαιό σχόλιο του Γιάννη Ραγκούση:

«Aντί σχολίου, στη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, θα θυμίσουμε μια φράση του σημερινού “κηπουρού του” Γιάννη Ραγκούση: Ο Τσίπρας είναι τόσο λίγος που σε κάνει να νιώθεις ότι πλέον όταν τον επικρίνεις είναι…σαν να κλέβεις εκκλησία»,

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...