423
Αστυνομικοί διώχνουν πολίτες από πάρκο του Χονγκ Κονγκ, όπου σχεδίαζαν τελετή μνήμης για τα θύματα της Τιενανμέν | REUTERS/Lam Yik

Χονγκ Κονγκ: «Δεν υπήρξαμε ποτέ βρετανική αποικία» γράφουν τα νέα σχολικά βιβλία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 16:15
Αστυνομικοί διώχνουν πολίτες από πάρκο του Χονγκ Κονγκ, όπου σχεδίαζαν τελετή μνήμης για τα θύματα της Τιενανμέν
|REUTERS/Lam Yik

Χονγκ Κονγκ: «Δεν υπήρξαμε ποτέ βρετανική αποικία» γράφουν τα νέα σχολικά βιβλία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 16:15

Νέα σχολικά βιβλία, που αλλάζουν την Ιστορία του, αποκτά σύντομα το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα οποία, δεν υπήρξε ποτέ βρετανική αποικία…

Την αλλαγή διέταξαν οι αξιωματούχοι διότι θεωρούν ότι τα παλιά βιβλία ενθάρρυναν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Οπως ανέφερε ο Guardian, τα νέα βιβλία θα γράφουν ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε τις Συνθήκες με τις οποίες η πόλη παραδόθηκε στους Βρετανούς μετά τον πρώτο Πόλεμο του Οπίου, το 1842.

Οι συνθήκες έληξαν το 1997, όταν η Βρετανία μεταβίβασε την κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα με τη συμφωνία να παραμείνει «μία χώρα με δύο συστήματα» για τα επόμενα 50 χρόνια.

Τα νέα βιβλία υιοθετούν επίσης το αφήγημα του Πεκίνου ότι το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ήταν κατευθυνόμενο «από εξωτερικές δυνάμεις», σύμφωνα με την South China Morning Post.

Η ύλη των βιβλίων έγινε διαθέσιμη online την περασμένη εβδομάδα, ώστε τα σχολεία να επιλέξουν υλικό για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Θα αντικαταστήσουν το μάθημα των φιλελεύθερων σπουδών, το οποίο οι αρχές κατηγόρησαν ότι ενθαρρύνει τους νέους να διαδηλώσουν.

Η Κάρι Λαμ, κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ για δύο ακόμα εβδομάδες, είχε δηλώσει ότι οι μαθητές χρειάζονται προστασία από τη «δηλητηρίαση» και τις «ψεύτικες και προκατειλημμένες πληροφορίες» και για αυτό προχώρησε σε μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος με έμφαση στην εθνική ασφάλεια και τον πατριωτισμό. Οι καθηγητές καλούνται να καταγγείλουν τους μαθητές που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας.

«Είναι απαραίτητο τα σχολεία να διδάσκουν τους μαθητές να σκέφτονται θετικά και να αγαπούν την πατρίδα τους», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντά στο Πεκίνο τον Τζον Λι, τον νέο εκλεγμένο κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουλίου – Hong Kong Information Services Department/Handout via REUTERS

Η αυστηρή νομοθεσία ψηφίστηκε το 2020 ως απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Πεκίνου και του καθεστώτος, στις οποίες τα βιβλία αναφέρονται ως «βίαιες τρομοκρατικές δραστηριότητες», που έβαλαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ενα από τα νέα βιβλία αναφέρει τον όρο «εθνική ασφάλεια» 400 φορές σε 121 σελίδες.

Σύμφωνα με το κινεζικό ταμπλόιντ Global Times, που απηχεί τις απόψεις του Πεκίνου, οι αλλαγές έγιναν για να μην μπορούν πλέον «οι καθηγητές να περάσουν λανθασμένες και δηλητηριώδεις πολιτικές απόψεις στους μαθητές». Τα νέα βιβλία που αναμένουν την οριστική επίσημη έγκριση από τις Aρχές, θα αρχίσουν να διδάσκονται λίγο μετά την 25η επέτειο της μεταβίβασης της κυριαρχίας της περιοχής στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η βίαιη καταστολή του κινήματος του 2019, βοηθούμενη από την πανδημία, σήμαναν το τέλος της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και την πλήρη υποταγή του στο Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...