551
Ο Μακρόν ανταλάσσει χειραψία με τον Ζελένσκι υπό το βλέμμα των Σολτς και Ντράγκι | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Στην Ουκρανία Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 09:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2022, 13:55
Ο Μακρόν ανταλάσσει χειραψία με τον Ζελένσκι υπό το βλέμμα των Σολτς και Ντράγκι
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Στην Ουκρανία Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 09:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2022, 13:55

Σε τρένο με τελικό προορισμό το Κίεβο επιβιβάστηκαν νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε μια επίσκεψη με ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον.

Οι τρεις ηγέτες επιβιβάστηκαν σε συρμό αμαξοστοιχίας στην Πολωνία και έφτασαν λίγο μετά τις 10 π.μ. της Πέμπτης στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το γερμανικό δίκτυο ZDF, με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica να δημοσιεύει φωτογραφία τους μέσα από το τρένο.

Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για τρεις πολιτικούς που έως τώρα –και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας– είχαν αποφύγει να μεταβούν στο Κίεβο και να εμφανιστούν έτσι στο πλευρό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν επέμενε στον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μάριο Ντράγκι πίεζε για τερματισμό των εχθροπραξιών, ο δε Ολαφ Σολτς είχε διαμηνύσει ότι δεν σκόπευε να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά το διπλωματικό ατόπημα του περιβάλλοντος Ζελένσκι να περιγράψει τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ως «ανεπιθυμητο», λόγω των παλαιότερων σχέσεών του με τη Μόσχα.

Τελικά οι τρεις ηγέτες αφίχθησαν στο Κίεβο και έπειτα μετέβησαν στο Ιρπίν, στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας και θέατρο σφοδρών μαχών στην πρώτη φάση του πολέμου.

Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς στο Ιρπίν (Ludovic Marin/Pool via REUTERS)

Αργότερα οι Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι έγιναν δεκτοί στο προεδρικό μέγαρο από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Τετάρτη ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν την πόρτα της ΕΕ στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει βλέψεις, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου.

«Το να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας τώρα θα είναι μια απόδειξη ότι η ενοποίηση είναι πραγματική και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν στην πράξη, ότι δεν προορίζονται μόνο για τα χαρτιά», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στα μέλη του κοινοβουλίου της Τσεχίας μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο. Οχι, οι φιλοδοξίες της εκτείνονται σε μια αχανή περιοχή από τη Βαρσοβία μέχρι τη Σόφια», προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, κατά την επίσκεψή του στη Ρουμανία, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να συνεχιστεί η προσπάθεια εξοπλισμού και συνεργασίας και η οικονομική προσπάθεια» και υποστήριξε ότι δικαιολογούνται «νέες συζητήσεις σε βάθος και νέες πρόοδοι» με το Κίεβο.

Στην ομιλία του στους γάλλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε βάση του ΝΑΤΟ, ο Μακρόν έκανε λόγο για πρωτοφανή γεωπολιτική κατάσταση που διαδραματίζεται στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να στείλουμε σαφή πολιτικά μηνύματα στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό, σε ένα πλαίσιο όπου αντιστέκεται ηρωικά εδώ και αρκετούς μήνες».

Οπως επεσήμανε η γαλλική Le Monde, μετά το κύμα επικρίσεων και παρεξηγήσεων, ιδίως στο Κίεβο, που προκάλεσαν οι εκκλήσεις του «να μην ταπεινωθεί η Ρωσία», ο Μακρόν υπενθύμισε «τη σαφήνεια» της γαλλικής θέσης υποστήριξης της Ουκρανίας, «χωρίς κανένα εφησυχασμό» έναντι της Μόσχας.

«Αλλά θέλουμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη», επέμεινε ο Μακρόν. «Κάποια στιγμή, όταν θα έχουμε βοηθήσει τα μέγιστα στην αντίσταση, όταν, ελπίζω, η Ουκρανία θα έχει νικήσει και κυρίως όταν η φωτιά θα έχει σταματήσει, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. Ο Ουκρανός πρόεδρος (…) θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και εμείς οι Ευρωπαίοι θα είμαστε γύρω από το τραπέζι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...