617
Ο Τακέσι Εμπισάουα ποζάρει χαμογελαστός με ένα όπλο | US Department of Justice

«Χολιγουντιανό» θρίλερ: Πυρηνικά, ιάπωνες μαφιόζοι και πράκτορες των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2024, 13:41
Ο Τακέσι Εμπισάουα ποζάρει χαμογελαστός με ένα όπλο
|US Department of Justice

«Χολιγουντιανό» θρίλερ: Πυρηνικά, ιάπωνες μαφιόζοι και πράκτορες των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2024, 13:41

Μία ιστορία που θα μπορούσε να γίνει σενάριο ταινίας, αποκάλυψε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας την σύλληψη ενός ιάπωνα αρχιμαφιόζου της διαβόητης Γιακούζα, στη Νέα Υόρκη.

Ο Τακέσι Εμπισάουα προσπάθησε να προμηθεύσει πλουτώνιο στο Ιράν με αντάλλαγμα πολυβόλα και πυραύλους που προορίζονταν για αντάρτες στη Μιανμάρ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των αμερικανικών αρχών.

Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον 60χρονο μαφιόζο, ως έναν από τους αρχηγούς του «διεθνούς συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος Γιακούζα», της μεγαλύτερης οργάνωσης του είδους στον κόσμο.

Ο Εμπισάουα κατηγορείται ότι πήγε στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης τον Φεβρουάριο του 2022 με τρεις βιρμανέζους αντάρτες που έφεραν δείγματα ουρανίου, θορίου και πλουτωνίου, όπως γράφουν οι Times.

Εκεί, συναντήθηκαν με έναν αμερικανό πράκτορα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, ο οποίος εμφανιζόταν ως έμπορος όπλων. Μαζί του ήταν ένας άλλος άνδρας που εργαζόταν για τους Αμερικανούς, υποδυόμενος έναν ιρανό στρατηγό, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Ένας από τους αυτονομιστές ζήτησε από τον πράκτορα να έρθει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, όπου του έδειξε δείγματα των πυρηνικών υλικών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Τα δείγματα κατασχέθηκαν αργότερα από τις αρχές της Ταϊλάνδης και παραδόθηκαν στους Αμερικανούς, οι οποίοι διαπίστωσαν, μέσω δοκιμής σε πυρηνικό εργαστήριο των ΗΠΑ, ότι όντως περιείχαν πλουτώνιο για όπλα καθώς και ουράνιο, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Μετά την επίδειξη των δειγμάτων, ο Εμπισάουα και οι αυτονομιστές φέρονται να πραγματοποίησαν συνάντηση, η οποία καταγράφηκε, με τον μυστικό πράκτορα και τον υποτιθέμενο ιρανό στρατηγό, στην οποία συζήτησαν μια «συμφωνία για όπλα έναντι πυρηνικών υλικών».

Η συνάντηση στο Πουκέτ παρουσιάζεται, στο κατηγορητήριο, ως το αποκορύφωμα μιας σειράς τηλεφωνικών κλήσεων και συναντήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης, αρχής γενομένης το 2020, κατά την οποία ο Εμπισάουα φέρεται να προσπάθησε να λειτουργήσει ως μεσάζοντας μεταξύ των ηγετών των βιρμανέζων ανταρτών και του Ιράν.

Ο Εμπισάουα φέρεται να εξήγησε στον πράκτορα και στον «ιρανό στρατηγό» ότι είχε πρόσβαση σε «μεγάλη ποσότητα πυρηνικών υλικών που επιθυμούσε να πουλήσει».

Λέγεται ότι έστειλε φωτογραφίες ενός δείγματος υλικού δίπλα σε έναν μετρητή ραδιενέργειας Γκάιγκερ και ότι τους ρώτησε αν μπορεί να έχουν αγοραστή που να ενδιαφέρεται να αποκτήσει ουράνιο, χαριτολογώντας ότι «δεν είναι καλό για την υγεία σας».

Η φωτογραφία του ραδιενεργού υλικού με τον μετρητή Γκάιγκερ που έστειλε ο Εμπισάουα στον αμερικανό πράκτορα / US Dept. of Justice

Ο αμερικανός πράκτορας τον ενημέρωσε ότι ο «στρατηγός» ενδιαφερόταν «πολύ» και του εξήγησε ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά ως μέρος του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν.

Ο Εμπισάουα φέρεται να διαβίβασε προσφορά από εταιρεία εξόρυξης για την προμήθεια 50 τόνων ουρανίου και θορίου έναντι 6,9 εκατ. δολαρίων. Είπε ότι είχε επίσης πρόσβαση σε πλουτώνιο, το οποίο θα ήταν πιο ισχυρό, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Οταν ο Ιάπωνας είπε ότι δεν είχε την άδεια για να εμπορεύεται αυτές τις ουσίες, ο μυστικός πράκτορας απάντησε: «Αυτή θα είναι μια κρυφή παράνομη συναλλαγή».

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ενώ οι συζητήσεις αυτές ήταν σε εξέλιξη, ο Εμπισάουα τους ενημέρωσε ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει μια τεράστια ποσότητα όπλων, στέλνοντάς τους μια λίστα αγορών που ζητούσε 5.000 AK-47, ένα εκατομμύριο σφαίρες, 20 πολυβόλα M60, ρουκέτες και 20 πυραύλους εδάφους-αέρος, τα οποία ήθελε ένας αρχηγός ομάδας ανταρτών στη Μιανμάρ.

Οι βιρμανέζοι αντάρτες λέγεται ότι είχαν πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά που εξορύσσονταν στο έδαφός τους στη Μιανμάρ.

Ο ιάπωνας μαφιόζος φέρεται να πρότεινε στον αρχηγό της αντάρτικης ομάδας να πουλήσει πυρηνικά υλικά στο Ιράν μέσω αυτού για να χρηματοδοτήσει τις αγορές όπλων του.

Οι αντάρτες, σε μια μεταγενέστερη συνάντηση, ισχυρίστηκαν ότι είχαν 100 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου «έτοιμα» και άλλα 500 κιλά που θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σε 30 ημέρες.

Ο Εμπισάουα, ο οποίος συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή στο Μανχάταν για να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες για διεθνή διακίνηση πυρηνικών υλικών και συναφείς κατηγορίες συνωμοσίας που επισύρουν την πιθανότητα φυλάκισης δεκαετιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...