1214
Ο υπουργός Εργασίας ενώ απαντά στις βολές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικής αξιοπρέπειας | INTIMEnews

Xατζηδάκης: Μαθήματα πολιτικής αξιοπρέπειας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχομαι

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 12:39
Ο υπουργός Εργασίας ενώ απαντά στις βολές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικής αξιοπρέπειας
|INTIMEnews

Xατζηδάκης: Μαθήματα πολιτικής αξιοπρέπειας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχομαι

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 12:39

Πεπεισμένος ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει σχέση με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, πόσω μάλλον τη δική του, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, που απάντησε επί προσωπικού και στις αιχμές περί πολιτικής αξιοπρέπειας που άφησε σε βάρος του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην πολυετή κοινή διαδρομή που τον συνδέει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απέδωσε την προσωπική του στοχοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα από τα παρακολουθούμενα πρόσωπα από την ΕΥΠ, στην προσπάθεια να πληγούν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός.

«Ποτέ στην προσωπική πολιτική διαδρομή μου δεν είχα φανταστεί ότι θα κατετίθετο μια πρόταση δυσπιστίας, με επίκεντρο και δική μου παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Η υπόθεση αυτή, το έχω υπογραμμίσει, είναι σίγουρα δυσώδης. Με βάση αυτά για τα οποία φέρεται να έχει ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, σε εμένα προσωπικά είναι σαφές ότι ορισμένοι πράκτορες 000, για να θυμηθούμε τη γνωστή ελληνική ταινία, ή κάποιοι Κλουζό, για να θυμηθούμε τον Πίτερ Σέλερς, αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν την αστυνομική φαντασία τους, σε βάρος μου», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του για όσα είπε την Τετάρτη στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ολοι αυτοί οι Κλουζό –συμπλήρωσε– άφησαν να διαρρεύσουν αποτελέσματα των ανήθικων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά, προς την κυβέρνηση, ΜΜΕ, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση, πάντως, δεν εξυπηρετούν».

«Είμαι ο πρώτος που θέλει να διαλευκανθεί αυτή η δυσώδης υπόθεση», υπογράμμισε ο υπουργός, και «δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτήν την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μη μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων».

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Η πολιτική διαδρομή μου είναι διαυγής. Ωστόσο δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αισθάνεσαι ότι παρακολουθείται κάθε φράση και κάθε επικοινωνία σου και ότι βρίσκεσαι στο στόχαστρο τέτοιων άθλιων μεθοδεύσεων. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί, από τη Δικαιοσύνη, αυτή η υπόθεση. Να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατό για να μη μένουν σκιές. Να διαλευκανθεί για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων», επανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης για να αναφερθεί στη συνέχεια στη σχέση του με τον Πρωθυπουργό και την πεποίθησή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση:

«Ο Πρωθυπουργός  είναι γνωστό ότι αντέδρασε αμέσως με δύο διαφορετικές αλλά καίριας σημασίας απομακρύνσεις. Αυτή του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και εκείνη του διοικητή της ΕΥΠ.

»Είναι ένας πρωθυπουργός που έχει επιδείξει σεβασμό για τους θεσμούς. Κυρίως, όμως, στην περίπτωσή μου, και μιλάω ανθρώπινα, είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες, κοινή διαδρομή. Αυτό δεν είναι κάτι κρυφό. Το γνωρίζουν όλοι.

»Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει προσωπικά καμία σχέση με αυτήν την υπόθεση. Το λέω και το υπογραμμίζω ακόμα μια φορά ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Αλλωστε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση χρησιμοποιούν αυτή την ώρα κάποιοι εις βάρος του».

«Τόσα χρόνια στην πολιτική», συνέχισε, «μπορεί να έχω κατηγορηθεί για την ιδεολογική μου κατεύθυνση και τις πολιτικές επιλογές μου, αλλά ποτέ, ούτε από τον πιο φανατικό αντίπαλο, δεν έχω κατηγορηθεί για την ηθική μου υπόσταση και την ακεραιότητά μου».

Επί της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Εργασίας αναρωτήθηκε «ποιος είναι αυτός που επικρίνει σήμερα και παραδίδει ακόμα και μαθήματα πολιτικής αξιοπρέπειας» και «ποιος είναι αυτός που παριστάνει τον εισαγγελέα». Και απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε:

«Εχετε ακούσει για τα δύο ειδικά δικαστήρια που έχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη. Εχετε ακούσει για τον “Μάξιμο Σαράφη” και όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έχετε ακούσει ότι έχετε πει τα πάντα και έχετε κάνει τα αντίθετα στη συνέχεια, παραδίδοντας όμως συνεχώς μαθήματα πολιτικής αξιοπρέπειας. Εχετε ακούσει για υποκλοπές, που, βεβαιωμένα, σε κάποιες περιπτώσεις γίνονταν σε βάρος δικών σας υπουργών, επί ΣΥΡΙΖΑ, εσείς, που σήμερα εξεγείρεστε;».

«Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση το δικαίωμα να ελέγξει αυστηρά την κυβέρνηση. Ωστόσο, η τοξική και εμπαθής αντιπολίτευση, που ασκεί μονίμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ζημιώνει τη χώρα και τις προοπτικές της», παρατήρησε, και για να μην υπάρχουν αυταπάτες στο «στρατόπεδο» της Κουμουνδούρου, ξεκαθάρισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σύσσωμη, θα καταψηφίσει την πρόταση:

«Οι βουλευτές της ΝΔ θα απορρίψουμε την πρόταση δυσπιστίας. Τόσο τα δόγματα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ακυβερνησία θα αποτελούσαν σοβαρό πλήγμα για τον τόπο. Θα προχωρήσουμε μπροστά, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Με επίγνωση των όποιων λαθών μας αλλά και συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών. Είναι υποχρέωσή μας, απέναντι στους Έλληνες. Υποχρέωσή μας, απέναντι στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Προκαλώντας εκ νέου τον υπουργό, ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τον ρώτησε ξανά αν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την παρακολούθησή του:

«Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση; Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να μάθετε τον πράκτορα 000; Που το άλλο του όνομα είναι Κυριάκος Μητσοτάκης; Μήπως είναι πολύ δίπλα σας; Ειλικρινά απορώ, με πόση άνεση καταλήξατε να λέτε ότι θα καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας; Δεν υπάρχει η έννοια της πολιτικής αξιοπρέπειας; Τουλάχιστον αποχωρήστε, μη συμμετάσχετε για να μη θεωρηθεί ότι υπονομεύετε την κυβερνητική πλειοψηφία», είπε ο κ. Σκουρλέτης με αφορμή όσα είπε προηγουμένως στην ομιλία του ο υπουργός και επέμεινε λέγοντας:

«Ησασταν υπ’ αριθμόν ένα στόχος, τότε που συζητιόταν αν η CVC θα πάρει μέρος της ΔΕΗ, αν η Μαγκουάιαρ θα πάρει τον ΔΕΔΔΗΕ, αν θα ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου, μεγάλα deals».

«Σας θέλανε να γνωρίζουν κάθε προσωπική σας λεπτομέρεια, για να είστε χειραγωγήσιμος, όμηρος, για να σας επιβάλλουν λύσεις. Ποιος; Το περιβάλλον Μητσοτάκη», απεφάνθη ο κ. Σκουρλέτης.

Ο χαρακτηρισμός «χειραγωγήσιμος όμηρος» που χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κωστή Χατζηδάκη, προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη: «Εδώ σήμερα είμαι ο παλαιότερος όλων. Τον κ. Χατζηδάκη τον ξέρω από ΟΝΝΕΔίτη, δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή του χειραγωγήσιμος», παρενέβη ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Ρωτάει ο κ. Σκουρλέτης αν θα πάω στη Δικαιοσύνη. Μα η Δικαιοσύνη διερευνά ήδη την υπόθεση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε να κρούσουμε ανοιχτές θύρες», επανήλθε ο κ. Χατζηδάκης.

Σαφής και ξεκάθαρος ήταν όμως και για τις υποθέσεις για τις οποίες φέρεται να ήταν στόχος παρακολούθησης: «Ηταν –είπε– μια σειρά εκκρεμή θέματα, τα οποία χειρίστηκα αφενός με απόλυτη διαφάνεια και, όπως κάνω πάντοτε, γιατί έχω υπηρετήσει τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, σε απόλυτη γνώση όλων των βασικών θεμάτων από την πλευρά των πρωθυπουργών. Και αυτό ισχύει προφανώς και πολύ περισσότερο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο έχουμε και αυτήν την επαφή εδώ και δεκαετίες». Αλλωστε, τόνισε, οι ίδιοι οι διάλογοι που ήρθαν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Οξύτερος έγινε ο Κωστής Χατζηδάκης για τις αιχμές περί πολιτικής αξιοπρέπειας που άφησε σε βάρος του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποιος μιλάει για πολιτική αξιοπρέπεια;» παρατήρησε, «ο ΣΥΡΙΖΑ, που η αναξιοπιστία του έχει καταστεί διεθνές ανέκδοτο; Ο ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πριν μερικούς μήνες έκανε σημαία της πολιτικής του τη δήθεν “νεκρή Μαρία” στον Εβρο και σήμερα δεν τολμάει να ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη; Ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτήν την περίοδο έχει δύο ειδικά δικαστήρια στις πλάτες του και που το κόμμα κατηγορείται για σακούλες με μαύρα χρήματα; Παραδίδετε εσείς μαθήματα σοβαρότητας και αξιοπρέπειας στην κυβέρνηση και σε μένα; Ε όχι, μαθήματα πολιτικής αξιοπρέπειας από εσάς δεν δέχομαι», κατέληξε στην απάντησή του ο υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News