2848
Η είσοδος αστυνομικού τμήματος στο Οκλαντ βαμμένη με κόκκινη μπογιά που παραπέμπει σε αίμα. Την ώρα που εκτυλισσόταν το μακελειό στο Ντάλας σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ υπήρχαν διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας | REUTERS/Stephen Lam

Ακήρυχτος εμφύλιος στις ΗΠΑ με χάος και αίμα στο Ντάλας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2016, 08:33
Η είσοδος αστυνομικού τμήματος στο Οκλαντ βαμμένη με κόκκινη μπογιά που παραπέμπει σε αίμα. Την ώρα που εκτυλισσόταν το μακελειό στο Ντάλας σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ υπήρχαν διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας
|REUTERS/Stephen Lam

Ακήρυχτος εμφύλιος στις ΗΠΑ με χάος και αίμα στο Ντάλας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2016, 08:33

Οι πληροφορίες που έρχονται από το Ντάλας είναι καταιγιστικές. Οπως μετέδωσαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, αναγνωρίστηκε ένας από τους ελεύθερους σκοπευτές που φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών. Πρόκειται για τον Μίκα Ξαβιέ Τζόνσον, 25 ετών, ο οποίος είχε καταγωγή από το Μεσκίτ του Τέξας. Οπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Αμυνας, ο ίδιος είχε υπηρετήσει ως έφεδρος στον Στρατό μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Είχε υπηρετήσει και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Τζόνσον είχε ειδικότητα σε ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες και είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στην 420ή Ταξιαρχία Μηχανικού που έχει βάση στο Τέξας. Ο Τζόνσον, σύμφωνα με ανώνυμες αστυνομικές πηγές, είχε «λευκό» ποινικό μητρώο, ενώ ζούσε μαζί με τη μητέρα του σε ένα σπίτι το οποίο έγινε φύλλο και φτερό από δυνάμεις της Αστυνομίας. Οπως δήλωσε ένας γείτονας του νεαρού στο CNN, «ο Τζόνσον ήταν ήσυχος και δεν είχε δώσει δικαιώματα». Οπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις…

Οπως σημείωναν αστυνομικοί, ο εκτελεστής που τελικά σκοτώθηκε από την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετήσει η Αστυνομία και φώναζε ότι «θέλει να σκοτώσει όσους πιο πολλούς λευκούς μπορεί» είπε στους διαπραγματευτές που τον είχαν περικυκλώσει ότι ενεργούσε μόνος του και αυτόνομα, σε αντίθεση με την είδηση που βγήκε από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί όπου η εξτρεμιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των μαύρων «BPPO» (Black Power Political Organization) με έδρα το Τέξας, ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ντάλας.

dallasm5

Με ανάρτησή της, λοιπόν, στη σελίδα τους στο «Facebook» -η οποία προφανώς και «κατέβηκε» την ίδια στιγμή- η οργάνωση υποστήριξε ότι εκείνη βρισκόταν πίσω από την επίθεση εναντίον αστυνομικών με ελεύθερους σκοπευτές, μετά και τον θανατηφόρο τραυματισμό δυο μαύρων πολιτών από όργανα της τάξης τις τελευταίες ημέρες. Η οργάνωση επίσης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει περισσότερες επιθέσεις στο προσεχές διάστημα. Η ανάρτηση έλεγε: «#BlackPower! #BlackKnights! Σκοπευτές-εκτελεστές σκότωσαν πέντε αστυνομικούς! Και ακόμα περισσότεροι θα δολοφονηθούν στις επόμενες μέρες! Σας αρέσει το έργο των εκτελεστών μας; Πάρτε το δικό σας όπλο και ενταχθείτε μαζί με χιλιάδες άλλους σκοπευτές-εκτελεστές παγκοσμίως στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση!». Εντούτοις, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος, δεν υπήρχε κάποια επίσημη ανακοίνωση ή αντίδραση της Αστυνομίας για την εγκυρότητα της ανάληψης αυτής. Το αντίθετο, μάλιστα.

«Ο δράστης της επίθεσης στο Ντάλας δεν είχε καμιά σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, επικαλούμενος τις έρευνες των Αρχών. «Οι ερευνητές πλέον αποκλείουν δημόσια την πιθανότητα το πρόσωπο που διέπραξε αυτή τη φρικιαστική πράξη βίας να είχε οποιουδήποτε είδους σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις, είτε στις ΗΠΑ είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο». Αυτό υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, όπου βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για τη Σύνοδο Κορυφής του NATO. Ο κ. Ερνεστ επεσήμανε ακόμη πως ο κ. Ομπάμα ανησυχεί βαθιά για την ευκολία με την οποία μπορεί οποιοσδήποτε στις ΗΠΑ να αποκτήσει όπλα. Αδικο έχει;

Στα σίγουρα, οι δύο υποψήφιοι στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, ματαίωσαν τις προεκλογικές συναντήσεις τους μετά την τραγωδία στο Ντάλας. Η Χίλαρι Κλίντον επρόκειτο να μεταβεί στην Πενσιλβάνια (ανατολικές ΗΠΑ) μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Λόγω των τραγικών γεγονότων στο Ντάλας, η εκδήλωση (…) με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν αναβληθηκε», διευκρίνισε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον. Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Μαϊάμι (Φλόριντα, νοτιοανατολικές ΗΠΑ) «λόγω των τραγικών γεγονότων στο Ντάλας».

Το καλοκαίρι που ξέσπασε η βία

Το αιματοκύλισμα στο Ντάλας πάντως, με τους νεκρούς αλλά και τη μέθοδο που ακολουθήθηκε από τους δράστες (με ελεύθερους σκοπευτές), σηματοδότησε με εμφατικό τρόπο ένα καλοκαίρι βίας, που ζουν πλέον οι ΗΠΑ. Ενα μακρύ, τρομώδες καλοκαίρι. Πριν από λίγες ημέρες, στα μέσα της εβδομάδας, ήταν η Μινεσότα και η Λουιζιάνα όπου αστυνομικοί χρησιμοποίησαν άλογη βία εναντίον αφροαμερικανών πολιτών και τώρα ήρθε η… ανταπάντηση.

Η σημειολογία του τρόμου; Πέντε αστυνομικοί δολοφονήθηκαν στο πάρκο Belo Garden του μεγαλούπολης του Τέξας, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της αστυνομικής βίας. Δράστες, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν τέσσερις ελεύθεροι σκοπευτές (τρεις τελικώς συνελήφθησαν ενώ ένας σκοτώθηκε), οι οποίοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί πέντε αστυνομικοί, ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.

16.50: Ενα σύντομο μήνυμα ανάρτησε για το επεισόδιο η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον. «Θρηνώ για τους ένστολους που δέχθηκαν επίθεση την ώρα που τελούσαν το ιερό καθήκον τους να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, για τις οικογένειές τους και όσους υπηρετούν μαζί τους».

16.15: «Να σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς» ήθελε ένας από τους ένοπλους δράστες, όπως φώναξε ο ίδιος προς τους αστυνομικούς την ώρα που τον είχαν εγκλωβίσει σε ένα γκαράζ. Οπως αποκάλυψε ο αρχηγός της Αστυνομίας στο Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, ο δράστης σκοτώθηκε από την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετήσει η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπράουν, πριν σκοτωθεί, «ο δράστης δήλωσε ότι ήταν εκνευρισμένος με το Black Lives Matter, με τα πρόσφατα επεισόδια, με τους λεκούς άνδρες. Είπε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς ανθρώπους, ιδίως λευκούς αστυνομικούς».

14.51: Ο δήμαρχος Μάικ Ρόουλινγκς επιβεβαίωσε ότι ο τέταρτος ύποπτος είναι νεκρός έπειτα από αντιπαράθεση που είχε με αστυνομικούς. Επίσης ανέφερε ότι δύο πολίτες και 12 αστυνομικοί πυροβολήθηκαν από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών.

Μιλώντας στο CNN, τόνισε ότι ο ύποπτος που βρισκόταν στο γκαράζ δέχθηκε εκρηκτικό μηχανισμό τον οποίο ενεργοποίησε η αστυνομία. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να τον βγάλουν από την κρυψώνα του. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος του Ντάλας επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος αυτοπυροβολήθηκε. Ωστόσο, δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να πει αν ήταν Αφροαμερικανός. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι μια γυναίκα που θεωρείται ύποπτη είναι μια μελαμψή Αφροαμερικανίδα. Παράλληλα, επισήμανε πως αυτή τη στιγμή η αστυνομία εξετάσει αρκετούς μάρτυρες, οι οποίοι όμως δεν δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν με τις Αρχές.

14.50: Με ανάρτησή σου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι προσευχές και τα συλλυπητήριά μας σε όλες τις οικογένειες που επλήγησαν σοβαρά από τις φρικαλεότητες που όλοι παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη χώρα μας».

14.27: Είναι ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο της έκτακτης έκδοσης της εφημερίδας New York Post. Ο κεντρικός τίτλος είναι: «Εμφύλιος Πόλεμος»

Cm0qygTWcAAcQnl

14.18: Οταν η ζωή γράφει τα πιο δραματικά σενάρια. Ο Μπρεντ Τόμπσον, ο ένας από τους πέντε αστυνομικούς που δολοφονήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές στο Ντάλας, είχε μόλις παντρευτεί. Αυτό ανέφερε το επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος στο οποίο υπηρετούσε. Ο JD Σπίλερ, μιλώντας στο CNN, είπε ότι ο Τόμπσον ήταν έξοχος αστυνομικός και μάλιστα το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ χαρούμενος λόγω του πρόσφατου γάμου του.

14.11: Δόθηκε στη δημοσιότητα πληρέστερο βίντεο από την επίθεση ενός οπλισμένου άνδρα κατά αστυνομικού. Σε αυτό, ο ύποπτος φαίνεται καθαρά ότι άνοιξε πυρ κατά του αστυνομικού, ο οποίος προσπάθησε να προφυλαχθεί πίσω από μια κολώνα. Στη συνέχεια, όμως, ο οπλισμένος άνδρας τον προσεγγίζει και τον πυροβολεί εξ επαφής.

13.34: Τη θλίψη του για τις δολοφονικές επιθέσεις κατά αστυνομικών στο Ντάλας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οπως τόνισε στην ανάρτηση που έκανε στο Twitter. «Λυπάμαι βαθύτατα για τα γεγονότα στο Ντάλας. Είμαστε κοντά σας όπως και στις οικογένειας και τους αγαπημένους των θυμάτων».

13.23: Επειτα από ενδελεχείς έρευνες της αστυνομίας στους δρόμους του Ντάλας δεν βρέθηκαν βόμβες ή άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Κάτι που καταρρίπτει τις απειλές του άνδρα που είχε ταμπουρωθεί σε ένα γκαράζ και ο οποίος απειλούσε ότι είχε τοποθετήσει βόμβες σε όλη την πόλη με σκοπό να προκαλέσει αιματοκύλισμα. Οι πληροφορίες για τον συγκεκριμένο άνδρα εξακολουθούν να αναφέρουν πως αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα.

13.18: Δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του δεύτερου αστυνομικού (από τους συνολικά πέντε) που δολοφονήθηκε στο Ντάλας. Πρόκειται για τον Πάτρικ Ζαμαρίπα, ο οποίος αναγνωρίστηκε από την οικογένειά του. Πάντως, επισήμως οι Αρχές δεν έχουν δώσει το όνομά του.

12.35: Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από τη Βαρσοβία: «Μίλησα σήμερα το πρωί με το Δήμαρχο του Ντάλας για να μεταφέρω τα ειλικρινή συλλυπητήριά του αμερικανικού λαού. Του είπα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να χρειαστεί το Ντάλας που ζει μια τεράστια τραγωδία.  Δεν γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα. Αυτό που ξέρουμε είναι υπήρξε μια μοχθηρή, υπολογισμένη και κατάπτυστη επίθεση προς τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί στο Ντάλας κάνουν το καθήκον τους, κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς, κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων. Αυτοί οι αστυνομικοί έγιναν στόχος και μια ντουζίνα από αυτούς πυροβολήθηκαν. Πέντε σκοτώθηκαν. Κάποιοι αξιωματικοί και τουλάχιστον ένας πολίτης τραυματίστηκαν, ορισμένοι είναι σε σοβαρή κατάσταση και προσευχόμαστε να γίνουν καλά. Είμαστε τρομοκρατημένοι με αυτά τα γεγονότα και είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων και του αστυνομικού τμήματος στο Ντάλας».

2016-07-08T093744Z_798123602_S1AETOJIGEAB_RTRMADP_3_NATO-SUMMIT-OBAMA
Εκδηλα φορτισμένος, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε από την Πολωνία όπου βρίσκεται για την αιματηρή επίθεση στο Ντάλας/Reuters

Για να συμπληρώσει: «Σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν πολλοί ύποπτοι. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά για τα διεστραμμένα κίνητρά τους, αλλά ας είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει πιθανή δικαιολογία για τέτοιου είδους επιθέσεις ή οποιαδήποτε βία κατά των Αρχών επιβολής του νόμου. Οποιος συμμετέχει σε αυτές τις παράλογες δολοφονίες θα είναι πλήρως υπόλογος. Η Δικαιοσύνης θα επιβληθεί. Χθες μίλησα για την ανησυχία που έχουμε όλοι οι Αμερικανοί για τις φυλετικές ανισότητες στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας. Επίσης, είπα χθες η αστυνομία μας κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά και η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών κάνουν τη δουλειά τους με εξαιρετικό τρόπο. Σήμερα έχουμε μια βασανιστικά υπενθύμιση των θυσιών που κάνουν για μας. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι όταν οι άνθρωποι είναι οπλισμένοι με ισχυρά όπλα, δυστυχώς, κάνουν επιθέσεις σαν αυτές: πιο θανατηφόρες και τραγικές. Τις προσεχείς ημέρες πρέπει να σκεφτούμε αυτά τα δεδομένα, ως έχουν. Εν τω μεταξύ, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η αστυνομία σε όλη την Αμερική είναι μια σφιχτά δεμένη οικογένεια και αισθάνονται την απώλεια. Εμείς θρηνούμε μαζί τους. Ως έθνος θέλω να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας προς τους άνδρες και γυναίκες ένστολους, όχι μόνο σήμερα, αλλά καθημερινά».

12.17: O χάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών (πηγή: BBC)

_90327831_mapfour

12.08: Ο φερόμενος ως ύποπτος, Μαρκ Χιουζ, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος από τους αστυνομικούς, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Θα μπορούσαν να με είχαν πυροβολήσει». Είπε ότι τον ανέκριναν επί μισή ώρα και κατηγόρησε την αστυνομία ότι είπε ψέματα για το πώς συμπεριφέρθηκε. «Το σύστημα προσπάθησε να με παγιδεύσει». Η αστυνομία του Ντάλας, πάντως, ζήτησε συγγνώμη από τον Χιουζ. Ο Χιουζ απάντησε ότι αυτή η συγγνώμη που δεν του φτάνει, καθώς μέσω των social media δέχθηκε απειλητικά μηνύματα.

11.59: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στη Βαρσοβία όπου θα έχει συνάντηση με τον με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δήλωση για τα επεισόδια στο Ντάλας.

11.56: Ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας του Ντάλας, Μαξ Γκέρον, επισήμανε πως διεξάγονται εκτεταμένες «σαρώσεις» σε όλους τους δρόμους της πόλης με σκοπό να επιβεβαιωθεί αν, όντως, έχουν τοποθετηθεί βομβιστικοί μηχανισμοί. Κάτι που απείλησε ότι είχε κάνει ο ύποπτος που είχε ταμπουρωθεί σε ένα γκαράζ και σύμφωνα με πληροφορίες αυτοκτόνησε.

11.53: Οι αστυνομικές Αρχές του Ντάλας έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των τριών αστυνομικών που παραμένουν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι από τις σφαίρες των δραστών, αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Είναι ο Ομάρ Κάνον (44 ετών), η Μίστι ΜακΜπράιντ (32 ετών) και ο Χεσούς Ρετάνα (39 ετών).

11.23: Ανεπιβεβαίωτες τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ο τέταρτος ύποπτος που ήταν ταμπουρωμένος σε ένα γκαράζ, αυτοκτόνησε. Επί του παρόντος, οι Αρχές δεν δίνουν κανένα στοιχείο. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο αναφέρουν πως οι αστυνομικοί έχουν αποχωρήσει.

11.08: Αναφέρθηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ ότι η σημερινή ημέρα είναι η δεύτερη πιο «θανατηφόρα» για το αστυνομικό Σώμα, μετά τις επιθέσεις την 11η Σεπτεμβρίου.

10:43 Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το FOX4NEWS, ο άντρας με τον οποίο η αστυνομία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις, φέρεται να αυτοπυροβολήθηκε. Στην ανάρτηση που έχει ανεβάσει η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού, Νταϊάνα Ζόγκα, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, σχολιάζει ότι οι επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις φαίνονται να ολοκληρώνουν την απόστολή τους στο El Centro, την περιοχή που βρίσκεται το γκαράζ και γινόταν οι διαπραγματεύσεις.

10.32: Σύμφωνα με το Associated Press, ο μοναδικός πολίτης που τραυματίστηκε ήταν η 37χρονη Σετάμια Τέιλεορ. Τραυματίστηκε στο πόδι, υποβλήθηκε σε εγχείρηση και η κατάστασή της δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Η Τέιλορ είχε πάει στη διαδήλωση μαζί με τους δύο γιους της όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί έπεσε πάνω τους για να τους προστατεύσει. Μέσα στο χάος, τα δύο παιδιά χωρίστηκαν και τώρα παραμένουν εγκλωβισμένα, όπως και πολύς κόσμος στα μπλόκα της αστυνομίας.

09.53: Εγινε γνωστό ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στους πέντε. Ενας αστυνομικός που έδινε μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο υπέκυψε στα τραύματά του. Το όνομα του αστυνομικού είναι Μπρεντ Τόμπσον, ήταν 43 ετών και εργαζόταν στο Σώμα από το 2009.

09.45: Αφέθηκε ελεύθερος ο ύποπτος του οποίου η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα μια φωτογραφία. Σε αυτήν φοράει μια μπλούζα παραλλαγής και κρατάει μια καραμπίνα. Το όνομά του είναι Μαρκ Χιουζ, ο οποίος παραδόθηκε αυτοβούλως στην αστυνομία για να αφεθεί ελεύθερος στη συνέχεια. Ο αδελφός του, Κόρεϊ Χιουζ, ήταν ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι ο Μαρκ δεν πυροβόλησε κανέναν και ότι δεν πήρε μέρος στην αιματηρή συμπλοκή με τους αστυνομικούς.

09.33: Υπάρχουν πληροφορίες ότι στο σημείο ότι ο ύποπτος έχει κλειστεί σε ένα γκαράζ, στην περιοχή El Centro, ακούστηκαν εκρήξεις. Τοπικοί ρεπόρτερ αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι αστυνομικοί να έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

09.31: Αρκετός κόσμος που πήρε μέρος στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας παραμένει αναγκαστικά στο κέντρο της πόλης, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθεί. Ολες οι συγκοινωνίες (μετρό και λεωφορεία) έχουν ακινητοποιηθεί, καθώς οι έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων συνεχίζονται. Οι Αρχές διερευνούν αν είναι αλήθεια αυτό που τους είπε ο ύποπτος που έχει κλειστεί σε ένα γκαράζ, ότι δηλαδή έχει τοποθετήσει βόμβες σε πολλά σημεία της πόλης.

09.15: Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, Ντέιβιντ Μπράουν, ένας από τους υπόπτους είναι εγκλωβισμένος σε γκαράζ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από αστυνομικούς που προσπαθούν να διαπραγματευτούν μαζί του. Ο ύποπτος όχι μόνο δεν συνεργάζεται, αλλά δεν και δείχνει διάθεση να παραδοθεί. Προς τους αστυνομικούς φώναζε ότι έχει φτάσει το τέλος του κόσμου και ότι έχει τοποθετήσει βόμβες σε διάφορα σημεία της πόλης. Ο Ντέιβιντ Μπράουν τόνισε πως οι Αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία του υπόπτου και παράλληλα να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς του πραγματοποιώντας εκτεταμένους ελέγχους σε όλη την πόλη.

Cm0mZDtWAAAaGvq
Σε εξέλιξη βρίσκεται εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας

08.59: Ο δήμαρχος  Μάικλ Ρόουλινγκς τόνισε στους δημοσιογράφους ότι ο Λευκός Οίκος, από την πρώτη στιγμή, προσέφερε τη βοήθειά του σε ό,τι χρειαστεί η τοπική αστυνομία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Cm0ckpbW8AAqnnZ
Ο δήμαρχος του Ντάλας, Μάικλ Ρόουλινγκς και ο αρχηγός της αστυνομίας, Ντέιβιντ Μπράουν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

08:49 Σύμφωνα με το AFP οι αεροπορικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν περιορίσει τις πτήσεις πάνω από το Ντάλας.

08.43: Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο δήμαρχος του Ντάλας, Μάικλ Ρόουλινγκς και ο αρχηγός της αστυνομίας, Ντέιβιντ Μπράουν. Ο δεύτερος τόνισε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η αστυνομία πρέπει να έδρασαν από κοινού τέσσερα άτομα ως ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ ακόμη αναζητείται το κίνητρό τους. «Περιμένουμε από τους υπόπτους να μας πουν περισσότερα», είπε για να συμπληρώσει ότι μέχρι τώρα οι ύποπτοι δεν συνεργάζονται με τις Αρχές. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι νεκροί είναι τέσσερις αστυνομικοί και ότι στη συνέχεια, αρκετοί συνάδελφοί τους ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δράστες.

Cm0Z8PWVYAEguTe
Το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας Dallas Morning News

08:04 Συνελήφθησαν δύο ακόμη ύποπτοι. Ενας εκ των οποίων μετέφερε μια τσάντα την οποία πέταξε σε μια μαύρη Μερσεντές η οποία εξαφανίστηκε με μεγάλη ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη και η αστυνομία συνέλαβε τους δύο επιβαίνοντες. Λίγη ώρα αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ένας εκ των υπόπτων δραστών παραδόθηκε, ενώ ένας δεύτερος συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυρών με άνδρες της ομάδας SWAT.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι πληροφορίες για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε διάφορα σημεία της πόλης. Το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του ενός εκ των υπόπτων δραστών του μακελειού, ο οποίος παραδόθηκε.

Πρόκειται για έναν αφροαμερικανό που φορά ένα κοντομάνικο μπλουζάκι παραλλαγής και φαίνεται να μεταφέρει κάτι που μοιάζει με καραμπίνα, καθώς στην πολιτεία του Τέξας η οπλοκατοχή είναι νόμιμη. Συγγενείς του Αφροαμερικανού, πάντως, υποστηρίζουν ότι παραδόθηκε γιατί δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Σε όλη την περιοχή έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εκτεταμένες συλλήψεις πιθανών υπόπτων αν και η αστυνομία επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί για την εξέλιξη της επιχείρησης.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι πυροβολισμοί έπεσαν στις 8:45 το βράδυ (τοπική ώρα) ενώ ήταν σε εξέλιξη μια από τις δεκάδες πορείες σε όλη τη χώρα για τα δύο περιστατικά αστυνομικής βιας σε Λουιζιάνα και Μινεσότα.

«Ολοι άρχισαν να τρέχουν. Χαθήκαμε με τους φίλους μας καθώς προσπαθήσαμε να κρυφτούμε» δήλωσε ένας 21χρονος αυτόπτης μάρτυρας. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με την αστυνομική κοινότητα του Ντάλας, καθώς αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα το βράδυ,» δήλωσε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ σε ανακοίνωσή του.

Πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αρκετούς πυροβολισμούς, ενώ υποστήριξαν ότι ο δράστης ή οι δράστες πυροβόλησαν με καραμπίνα. Eίναι πλέον φανερό ότι η τωρινή εξέλιξη με πυρά εναντίον των αστυνομικών, επιδεινώνει ραγδαία το κλίμα σε επίπεδα χειρότερα ακόμη και από τις ταραχές στο Φέργκιουσον, όπου είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το κίνημα «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...