608
Ιδιαίτερα οξύς εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έναντι των δηλώσεων περί συναλλαγής για τη συμφωνία των Πρεσπών | ΙΝΤΙΜΕnews

Χαμός στη συγκυβέρνηση: Προειδοποίηση Mαξίμου αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 14:54
Ιδιαίτερα οξύς εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έναντι των δηλώσεων περί συναλλαγής για τη συμφωνία των Πρεσπών
|ΙΝΤΙΜΕnews

Χαμός στη συγκυβέρνηση: Προειδοποίηση Mαξίμου αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 14:54

«Βόμβα» στα θεμέλια της συγκυβέρνησης έβαλε με δηλώσεις του την Τετάρτη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ώρα που στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη επί δύο και πλέον ώρες έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπό τον Πάνο Καμμένο.

Αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τότε θα ζητήσουμε (και θα πάρουμε) ψήφο εμπιστοσύνης, απείλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας -διαπνεόμενος από υψηλό αίσθημα σιγουριάς- πως δεν υπάρχει θέμα εκλογών.

Το ίδιο βέβαιος εμφανίστηκε ο κ. Τζανακόπουλος και για την κύρωση της συμφωνίας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει… Θα επιδιώξουμε μία όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι Μητσοτάκης εσωτερικού ή Μητσοτάκης εξωτερικού» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του απαντώντας και στο κατηγορηματικό «όχι» της ΝΔ για την κύρωση της συμφωνίας, ενώ ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αρκέστηκε να πει πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Ερωτηθείς αν στο Μαξίμου προσβλέπουν στη στάση Θεοδωράκη, απάντησε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού «έχει τηρήσει μια υπεύθυνη στάση, δείχνει ότι σέβεται τις ιδεολογικές του αρχές και αυτή τη στάση τη χαιρετίζουμε».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη περί ανταλλαγμάτων για το χρέος προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία με τα Σκόπια, ο κ. Τζανακόπουλος ήταν ιδιαίτερα οξύς: «Οι φήμες περί συναλλαγής και ανταλλαγής εκθέτουν αυτούς που τις διασπείρουν» είπε και προειδοποίησε ότι αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, τότε «θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

«Αυτά είναι συνωμοσιολογίες απαράδεκτες, φήμες άθλιες. Οσοι τις διασπείρουν έχουν προδιαγράψει μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και μιλούν για συναλλαγές που μας εισάγουν στο σύμπαν του ανορθολογισμού και του παραλογισμού. Ολοι τελούμε υπό την προθεσμία του Συντάγματος. Η συμφωνία θα κυρωθεί με διευρυμένη, πατριωτική πλειοψηφία και αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα ξαναλάβει ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει την τετραετία».

Νωρίτερα ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Σγουρίδης -αφού επανέλαβε τη δέσμευση των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή- είχε διαμηνύσει πως «αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης δεν θα τη δώσουμε», τονίζοντας μάλιστα, ότι τίθεται θέμα δεδηλωμένης.

Ο ιδιότυπος αυτός διάλογος μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δείχνει ότι πλέον είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα παρά τη διαβεβαίωση -και σιγουριά- του κ. Τζανακόπουλου ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Την «τρικυμία» στις τάξεις των ΑΝΕΛ ήρθε να επιτείνει λίγο αργότερα με δήλωσή του στο ραδιόφωνο 24/7, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που ουσιαστικά άδειασε τον Παναγιώτη Σγουρίδη με το αγαπημένο «θα πάμε μέχρι τέλους με τον Τσίπρα»!

«Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί ο κ.Σγουρίδης να διατυπώσει τέτοια άποψη» παρατήρησε ο κ. Κουίκ και επαναδιατύπωσε την επίσημη θέση των ΑΝΕΛ που σύμφωνα με τον ίδιο συνοψίζεται στο «θα βαδίσουμε μέχρι τέλους (με τον Τσίπρα) και από εκεί και πέρα όταν έρθει η συμφωνία, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».

Καμμένος: Τι θα κάνω αν…

Τύπου «βλέποντας και κάνοντας» ήταν λίγο αργότερα και η απάντηση του ίδιου του Πάνου Καμμένου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΑΝΕΛ στη Βουλή.

Όπως είπε, θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών  – εάν και όταν έρθει στη Βουλή- με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών  και  αν τελικά δεν γίνει δεκτή την πρότασή του, τότε θα πράξει ό,τι πρέπει προκειμένου να μην επιτραπεί η κύρωσή της με 151.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση πριν ξεκινήσει στη Βουλή η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας με απλή πλειοψηφία,  ο κ. Καμμένος αρκέστηκε να πει ότι «αυτά θα τα δούμε εκείνη τη στιγμή». «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ότι πρέπει προκειμένου να μην υπάρξει κύρωση στη Βουλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...