229
Tα χαμόγελα των δύο ηγετών έσβησαν μετά την ετυμηγορία της κάλπης | REUTERS/Charles Platiau

Xαμένος των γερμανικών εκλογών ο… Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 10:46
Tα χαμόγελα των δύο ηγετών έσβησαν μετά την ετυμηγορία της κάλπης
|REUTERS/Charles Platiau

Xαμένος των γερμανικών εκλογών ο… Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 10:46

Τα μαντάτα της γερμανικής κάλπης ήχησαν σαν «βόμβα» στα Ηλύσια Πεδία, καθώς η πύρρειος νίκη της Ανγκελας Μέρκελ και η προοπτική της «συμμαχίας της Τζαμάικα» για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο όραμα Μακρόν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Ακόμα κι αν η επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών οδηγήσει στη «συμμαχία της Τζαμάικα» μεταξύ CDU, FDP και Grune (Πράσινοι), η διαδικασία σχηματισμού της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα πάρει μήνες για να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε γαλλογερμανική συμφωνία για το μέλλον της ευρωζώνης να παραπέμπεται στις καλένδες προτού καν προλάβει να αρχίσουν οι συζητήσεις.

Ανάμεσα στα πρώτα ζητήματα, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές, είναι η μοίρα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η θέση του γνώριμου στις Βρυξέλλες γερμανού υπουργού Οικονομικών κρίνεται ως ιδιαίτερα επισφαλής μετά την ισχυροποίηση των Φιλελεύθερων (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ.

Το FDP έχει χαρακτηρίσει ως «κόκκινη γραμμή» για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, το σχέδιο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ένα κοινό προϋπολογισμό των χωρών της ευρωζώνης. Μάλιστα, αμέσως μετά τα exit poll το βράδυ της Κυριακής ο ίδιος ο Κρίστιαν Λίντνερ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει έναν τέτοιο προϋπολογισμό που θα λειτουργεί βοηθητικά για τις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Η αλλαγή δεδομένων αυτή ίσως υποχρεώσει τις Βρυξέλλες να επικεντρωθούν σε πιο ρεαλιστικούς στόχους, όπως πχ την ολοκλήρωσει κάποιων ημιτελών μεταρρυθμίσεων στην τραπεζική ένωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...