447
Το κρουαζιερόπλοιο «Μοby Dada» στο λιμάνι της Βαρκελώνης. Το πλοίο νοικιάστηκε από την ισπανική κυβέρνηση για τη διαμονή χιλιάδων αστυνομικών όσο διαρκεί η επιχείρηση κατά του καταλανικού δημοψηφίσματος | REUTERS/Albert Gea

Η κυβέρνηση Ραχόι τα βάζει τώρα με τον Τουίτι

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 10:12
Το κρουαζιερόπλοιο «Μοby Dada» στο λιμάνι της Βαρκελώνης. Το πλοίο νοικιάστηκε από την ισπανική κυβέρνηση για τη διαμονή χιλιάδων αστυνομικών όσο διαρκεί η επιχείρηση κατά του καταλανικού δημοψηφίσματος
|REUTERS/Albert Gea

Η κυβέρνηση Ραχόι τα βάζει τώρα με τον Τουίτι

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 10:12

Oι υπεύθυνοι της Warner Bros δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι ο Τουίτι (Tweety), το διάσημο δημιούργημα του Μπομπ Κλάμπετ (1913-1984), θα μπορούσε να αποτελέσει σύμβολο κατά της αστυνομικής καταστολής. Αλλά και«αιώνιος κυνηγός» του, Σιλβέστερ (o μαυρόασπρος «γατούλης», όπως τον αποκαλεί ο Τουίτι) και ο αεικίνητος Ταζ (Tasmanian Devil) δεν ήταν απ’ ό,τι φαίνεται και η καλύτερη επιλογή για να… «φοβηθούν» οι επαναστάτες Καταλανοί που αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο ανέκδοτο, ή κάποιον περίεργο παραλληλισμό «κυνηγού -κυνηγημένου» με αφορμή τα πρόσφατα κατασταλτικά μέτρα από την ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της απαγόρευσης διεξαγωγής του καταλανικού δημοψηφίσματος, αλλά για την ατυχή «έμπνευση» της Μαδρίτης να επιστρατεύσει ένα κρουζιερόπλοιο, με τις εικόνες των διάσημων καρτούν της Looney Toons στις δύο πλευρές του, για τη φιλοξενία των περίπου 6.000 αστυνομικών που κινητοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να αποτραπεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Με τις εικόνες του Τουίτι, του Σιλβέστερ και του Ταζ να φιγουράρουν πελώριες πάνω στο κρουαζιερόπλοιο (ενώ ήταν δεμένο στο λιμάνι της Βαρκελώνης) δεν ήθελε και πολύ ώστε το «πλοίο του Τουίτι (el barco de Piolín)» να αποτελέσει αντικείμενο χλευασμού και διακωμώδησης των αστυνομικών μέτρων της Μαδρίτης για την εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων σχετικά με την πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος.

Το κρουαζιερόπλοιο «Moby Dada» (όπως είναι το όνομά του) που νοικιάστηκε από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών για το στρατωνισμό των αστυνομικών,  χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους καταλανούς αυτονομιστές ως ένα ακόμα μέσο για να καταγγείλουν τον παραλογισμό της Μαδρίτης να κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς προκειμένου να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Μπροστά στον κίνδυνο απόλυτης γελοιοποίησης της επιχείρησης, αποφασίστηκε να καλυφθούν με μεγάλα πανιά οι εικόνες των  ηρώων των Looney Toons, που διακοσμούσαν τα πλευρά του κρουαζιερόπλοιου. Η αποστολή «κρύβουμε τον Τουίτι» ήταν όμως πιο δύσκολη απ’ ό,τι φαινόταν αρχικά, καθώς οι ισχυροί άνεμοι σήκωναν τα πανιά, δυσχεραίνοντας το έργο των συνεργείων.

Ενδεικτικό των δυσκολιών, το γεγονός ότι οι εργασίες άρχισαν το Σάββατο και μόλις την Κυριακή κατάφεραν να καλύψουν μόνο τη μία πλευρά του κρουαζιερόπλοιου (αυτή με τον Τουίτι που διακρίνεται από την πόλη).   Η άλλη πλευρά του «Moby Dada» παρέμεινε ακάλυπτη, όπως ακάλυπτοι τελικά έμειναν και οι ιθύνοντες του υπουργείου Εσωτερικών, δεδομένου ότι «η ζημιά» για το γόητρο της ισπανικής κυβέρνησης στη «μάχη» με τους Καταλανούς είχε ήδη γίνει.

2017-09-21T133559Z_811045499_RC11FA6E6E00_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Δεν φτάνει η γελοιοποίηση για την επιλογή του «πλοίου του Τουίτι», η Μαδρίτη έχει τώρα να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των λιμενεργατών στο λιμάνι της Βαρκελώνης (REUTERS/Albert Gea)

Την άβολη -για την κυβέρνηση Ραχόι- κατάσταση δυσκολεύει περαιτέρω και  η απόφαση των λιμενεργατών της Βαρκελώνης να εξυπηρετήσουν τα τρία (συνολικά) κρουαζιερόπλοια που έχουν επιστρατευθεί για τη διαμονή των αστυνομικών, ενώ άρχισαν και οι πρώτες διαδηλώσεις έξω από τον περίβολο του λιμανιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...