439
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική ομιλία | REUTERS/Leah Millis

«Χαμένοι και κορόιδα» για τον Τραμπ οι Αμερικανοί που σκοτώθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 08:48
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική ομιλία
|REUTERS/Leah Millis

«Χαμένοι και κορόιδα» για τον Τραμπ οι Αμερικανοί που σκοτώθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 08:48

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τους αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου «χαμένους και κορόιδα», αποκάλυψε το περιοδικό Atlantic, αν και ο Λευκός Οίκος το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Το περιστατικό συνέβη τον Νοέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του Ντόναλντ Τραμπ στη Γαλλία για να τιμηθεί η συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκεί, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ακυρώσει την περιήγηση που ήταν προγραμματισμένη να κάνει σε αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο κοντά στο Παρίσι, εξηγώντας τότε ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες την κατέστησαν αδύνατη. Ωστόσο, σύμφωνα με το Atlantic, δεν είχε πάει διότι δεν ήθελε, αλλά και γιατί η βροχή θα του αναστάτωνε τα μαλλιά.

«Γιατί πρέπει να πάω σε αυτό το νεκροταφείο; Είναι γεμάτο χαμένους (losers)», είχε πει σε μέλη της ομάδας του, κατά το περιοδικό, το οποίο επικαλείται πολλές πηγές, χωρίς όμως να τις κατονομάζει.

Ο Τραμπ είχε επίσης χαρακτηρίσει τους πάνω από 1.800 αμερικανούς πεζοναύτες που χάθηκαν στη μάχη του δάσους Μπελό «κορόιδα (suckers)». Είναι μια μάχη που το Σώμα των Πεζοναυτών τιμά ιδιαίτερα, επειδή σταμάτησε την προέλαση των Γερμανών προς το Παρίσι την άνοιξη του 1918. Ο Τραμπ είχε ρωτήσει ακόμη «ποιοι ήταν οι καλοί» στον πόλεμο αυτό και είχε διερωτηθεί γιατί οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στο πλευρό των Συμμάχων.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά το άρθρο. «Κανένας δεν ήταν αρκετά θαρραλέος για να βάλει τ’ όνομά του κάτω από αυτές τις κατηγορίες, διότι είναι ψευδείς», είπε ένας από τους εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Χόγκαν Γκίντλι, πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που είχε συνοδεύσει τον Τραμπ σε εκείνο το ταξίδι του στη Γαλλία το 2018, επίσης διέψευσε και κατήγγειλε τις «εντελώς γελοίες» κατηγορίες και τις «αξιοθρήνητες και δειλές» ανώνυμες πηγές που τις έκαναν.

Εμμονή με τους «χαμένους»

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον της ιδιότητας του ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ η οποία αποδιδόταν στον θανόντα πρώην γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, άλλοτε πιλότο μαχητικού που είχε αιχμαλωτιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της πενταετούς κράτησής του. «Είναι ήρωας επειδή τον έπιασαν αιχμάλωτο. Εμένα μου αρέσουν εκείνοι που δεν τους έπιασαν αιχμάλωτους», είχε πει τότε.

Την αποστροφή του προς τον ΜακΚέιν την είχε δείξει ακόμη και μετά τον θάνατό του 2018. «Γιατί να τιμήσουμε αυτόν τον χαμένο;» είχε πει σε συνεργάτες του, ενώ είχε εξοργιστεί με τις μεσίστιες σημαίες. Δεν παρέστη στην κηδεία, ούτως ή άλλως όμως ο ΜακΚέιν είχε ζητήσει να μην του επιτρέψουν.

«Χαμένο» είχε αποκαλέσει, σύμφωνα με το Atlantic, και τον πρεσβύτερο Τζορτζ Μπους, το αεροσκάφος του οποίου είχε καταρριφθεί από Ιάπωνες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο νεαρός τότε Μπους είχε διασωθεί, αλλά το υπόλοιπο πλήρωμα αιχμαλωτίστηκε από τους Ιάπωνες, βασανίστηκε και τελικά εκτελέστηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...