292
O πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε νέες συζητήσεις με την πρωτοφανή προτροπή του προς τους ψηφοφόρους του | yahoo.com/AP Photo/Evan Vucci

Απίθανος Τραμπ: Ψηφίστε δύο φορές, μία με επιστολική και μία διά ζώσης

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 10:39
O πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε νέες συζητήσεις με την πρωτοφανή προτροπή του προς τους ψηφοφόρους του
|yahoo.com/AP Photo/Evan Vucci

Απίθανος Τραμπ: Ψηφίστε δύο φορές, μία με επιστολική και μία διά ζώσης

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 10:39

Σε μία… «ρηξικέλευθη» προτροπή προς τους αμερικανούς ψηφοφόρους προέβη την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, συντηρώντας την παραφιλολογία περί νοθείας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ψηφίστε δύο φορές, μία μέσω επιστολικής ψήφου και μία διά ζώσης, είπε σε συνέντευξή του στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, ο αμερικανός πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να καταδείξει τα ζητήματα ασφαλείας που κατά την άποψή του, υφέρπουν στη μέθοδο της επιστολικής ψήφου.

Η επιστολική ψήφος δεν είναι κάτι καινοφανές για τις ΗΠΑ, καθώς στις προεδρικές του 2019 την επέλεξε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους. Αλλά και στις φετινές εκλογές αναμένεται ρεκόρ επιστολικής ψήφου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τραμπ ωστόσο επιμένει και κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να «κλέψουν» (σ)τις εκλογές προωθώντας την επιστολική ψήφο.

Στο πλαίσιο αυτής της ρητορικής, προέτρεψε στους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα να ψηφίσουν δύο φορές στις εκλογές του Νοεμβρίου, μία μέσω επιστολικής και μία διά ζώσης, ώστε να δουν αν έχει προσμετρηθεί η (επιστολική) ψήφος τους.

«Οπότε αφήστε τους να στείλουν την ψήφο τους και αφήστε τους να πάνε να ψηφίσουν», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό WECT-TV του Ουίλμινγκτον. «Και αν το σύστημα είναι τόσο καλό όσο λένε, τότε προφανώς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν (διά ζώσης)», πρόσθεσε, κληθείς να τοποθετηθεί για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου.

«Είναι παράνομο να ψηφίζει κανείς δύο φορές. Μην ακούτε τον πρόεδρο», τόνισε από την πλευρά της η Αμερικανική Εωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), με ανάρτησή της στο Twitter.

Στη γραμμή Τραμπ και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος εκτίμησε πως η επιστολική ψήφος «είναι ευάλωτη στη νοθεία».

«Από λογική άποψη είναι [μία μέθοδος] ιδιαίτερα ανοικτή στη νοθεία και στον εξαναγκασμό. Είναι απερίσκεπτο και ριψοκίνδυνο. Οι άνθρωποι παίζουν με τη φωτιά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μπαρ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...