548
Καραμπινιέροι με χειρουργικές μάσκεςκάνουν ελέγχους στην πολυσύχναστη -και ελέω καρναβαλιού- πλατεία του Αγίου Μάρκου, στη Βενετία | Reuters

Σε «καραντίνα» η Ιταλία – η μεγαλύτερη επιδημία κορονoϊού εκτός Ασίας

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 17:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/02/2020, 19:22
Καραμπινιέροι με χειρουργικές μάσκεςκάνουν ελέγχους στην πολυσύχναστη -και ελέω καρναβαλιού- πλατεία του Αγίου Μάρκου, στη Βενετία
|Reuters

Σε «καραντίνα» η Ιταλία – η μεγαλύτερη επιδημία κορονoϊού εκτός Ασίας

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 17:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/02/2020, 19:22

Σε κατάσταση πανικού τελεί από το βράδυ του Σαββάτου η βόρεια Ιταλία λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες, τα κρούσματα στην γειτονική μας χώρα εκτινάχθηκαν από τις τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις σε 150 ασθενείς, 26 εκ των οποίων νοσηλεύονται ήδη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το Σάββατο είχαν καταγραφεί οι δύο πρώτοι νεκροί. To βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι μία ακόμα γυναίκα από την Κρεμόνα υπέκυψε ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε τρεις.

«Δεν μπορώ να καταλάβω κι εγώ πώς η χώρα μας έχει τα περισσότερα κρούσματα» παραδέχτηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαιώνοντας ότι «από την αρχή ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα». Ο ίδιος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρουμανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση άνευ προηγουμένου στην Ιταλία: εκτός από την επιδημία του κορονοϊού, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιότυπη καραντίνα, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος έξαρσης του ρατσισμού.

Ηδη την Κυριακή ακυρώθηκαν όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στον ιταλικό βορρά, ενώ… κεκλεισμένων των θυρών και άνευ θεατών θα πραγματοποιηθεί η επίδειξη μόδας της φθινοπωρινής συλλογής του σπουδαίου Τζόρτζιο Αρμάνι στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου.

«Η επίδειξη μόδας θα κινηματογραφηθεί σε ένα άδειο θέατρο, χωρίς εκπροσώπους του Τύπου και αγοραστές» και όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να την παρακολουθήσουν από την ιστοσελίδα του ιταλικού οίκου μόδας και τους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Instagram στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθεί η έκθεση των προσκεκλημένων σε οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία τους», πρόσθεσε η εταιρεία.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ιταλοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν και επισήμως την ακύρωση εκδηλώσεων του καρναβαλιού της Βενετίας, εξαιτίας της έξαρσης του νέου ιού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο περιφερειάρχης της επαρχίας του Βένετο, Λούκα Ζάια δήλωσε πως οι εκδηλώσεις των δύο τελευταίων ημερών του βενετσιάνικου καρναβαλιού ματαιώνονται.

Ο Ζάια είπε στους δημοσιογράφους ότι τα προγραμματισμένα δρώμενα της Κυριακής θα ολοκληρωθούν κανονικά, αλλά από σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει απαγόρευση και θα ματαιωθούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Καρναβάλι της Βενετίας, και των αθλητικών ακόμα, μέχρι και την 1η Μαρτίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η διεθνής εμπορική έκθεση οπτικών ειδών Mido αναβάλλεται λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την επιδημία.

Η έκθεση θα διεξαγόταν από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο Rho-Fiera στο Μιλάνο.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν όμως ότι η έκθεση θα διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία είναι η μεγαλύτερη εκτός Ασίας, σημείωσε σε ανάλυσή της η Washington Post.

Το ρεπορτάζ της Washington Post

Την Παρασκευή, στην Ιταλία, πέθανε και ο πρώτος Ευρωπαίος που είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Η έξαρση σημειώθηκε απρόσμενα και απότομα καθώς την Πέμπτη η Ιταλία είχε καταγράψει μόλις τρεις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις!

Νωρίτερα, οι Αρχές είχαν ανακοινώσει τα πρώτα δύο κρούσματα κορονοϊού και στην Βενετία.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης όλη την επόμενη εβδομάδα ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις στο προσεχές διάστημα.

Και στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη, από αύριο, Δευτέρα, μέχρι και το τέλος του μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια, καθώς και οι μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες της περιοχής.

Κάτοικοι της πόλης Κασαλπουστελέγκρο, στον ιταλικό βορρά, περιμένουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα από ένα σούπερμαρκετ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...