611
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου: στη Βουλή η βασίλισσα Ελισάβετ B', έχοντας τις «προγραμματικές δηλώσεις» της κυβέρνησης των Τόρις ανά χείρας – δίπλα της ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος | Leon Neal/Pool via REUTERS

Βρετανία: ο πρώτος νόμος τού Τζόνσον θα είναι για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 18:24
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου: στη Βουλή η βασίλισσα Ελισάβετ B', έχοντας τις «προγραμματικές δηλώσεις» της κυβέρνησης των Τόρις ανά χείρας – δίπλα της ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος
|Leon Neal/Pool via REUTERS

Βρετανία: ο πρώτος νόμος τού Τζόνσον θα είναι για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 18:24

Οπως επιτάσσεται από τους κανόνες λειτουργίας του βρετανικού πολιτεύματος, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μίλησε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στο βρετανικό Κοινοβούλιο, πρώτη φορά μετά τη θριαμβευτική επικράτηση των Συντηρητικών στις εκλογές, και αποσαφήνισε το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ως πρώτο και βασικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον θα είναι αυτό περί αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε συζήτηση και σε ψηφοφορία στη Βουλή άμεσα λόγω του επείγοντος χαρακτήρα που έχει. Το πνεύμα του νομοσχεδίου θα απηχεί τη δέσμευση του βρετανού πρωθυπουργού ότι η λεγόμενη μεταβατική περίοδος του Brexit θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Η βασίλισσα ανακοίνωσε και το υπόλοιπο πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, από τις εμπορικές σχέσεις της χώρας μέχρι τα θέματα γεωργίας και αλιείας.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών προσέρχονται στο Κοινοβούλιο (REUTERS/Hannah McKay/Pool)

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, περίθαλψη και πρόνοια, η βασίλισσα αναφέρθηκε σε δέσμευση για άνευ προηγουμένου χορήγηση κονδυλίων μέσα στην πεναετία. Θα είναι, όπως είπε, η μεγαλύτερη «ένεση μετρητών» στην ιστορία του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά την εργασία, από τον κυβερνητικό προγραμματισμό αξιομνημόνευτη είναι η προσήλωση στη λεγόμενη «ευέλικτη εργασία», του τύπου «οικονομία gig». Παράλληλα υπάρχουν υποσχέσεις περί προστασίας της «χαμηλόμισθης εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια εκπαίδευση, οι Τόρις υπόσχονται αύξηση της χρηματοδότησης ανά μαθητή σε κάθε σχολείο, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ 14 δισ. λιρών. Επίσης, αυξήσεις των μισθών των διδασκόντων, σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η νέα νομοθεσία του Μπόρις Τζόνσον θα τερματίσει τους κανόνες της ΕΕ περί ελεύθερης κυκλοφορίας και θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα. Από το 2021 οι πολίτες της ΕΕ που θα καταφθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους μετανάστευσης με όλους τους άλλους ανθρώπους από τον υπόλοιπο κόσμο. Θα προστατευθεί το ειδικό καθεστώς μετανάστευσης των ιρλανδών πολιτών.

Στη Δικαιοσύνη θα εισαχθεί αυστηρότερη νομοθεσία, η οποία θα επιτρέπει τη φυλάκιση και θα διασφαλίζει τον εγκλεισμό των σοβαρών περιπτώσεων (οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία). Θα εισαχθεί η καινοτομία της εκτόπισης ξένων εγκληματιών.

Στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών, οι Τόρις υπόσχονται «εθνική στρατηγική» εκσυγχρονισμού, χρηματοδοτούμενη με δαπάνες 100 δισ. λιρών. Θα ληφθούν μέτρα περιορισμού των συνεπειών των απεργιών στους σιδηροδρόμους. Θα νομοθετηθεί η επιτάχυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών με δυνατότητα gigabit.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, κύριος στόχος παραμένει για το Ηνωμένο Βασίλειο ο μηδενισμός έως το 2050 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στην οικονομία οι κυβερνητικές υποσχέσεις αφορούν «θεμελιώδη αναθεώρηση» των επιχειρηματικών επιτοκίων δανεισμού.

Ο τρόπος λειτουργίας του βρετανικού πολιτεύματος θα απασχολήσει τον Μπόρις Τζόνσον σε συνταγματικό επίπεδο, ενώ θα καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει ότι γενικές εκλογές διεξάγονται μόνο μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει επίσης μια επιτροπή η οποία θα «εξετάσει σε βάθος τις ευρύτερες πτυχές του Συντάγματος και θα αναπτύξει προτάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα και στον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας». Θα εξεταστεί «η σχέση κυβέρνησης, κοινοβουλίου και Δικαιοσύνης».

Τέλος, η νέα νομοθεσία για την κατασκοπεία θα στοχεύει στη θωράκιση του Ηνωμένου Βασιλείου, με ποινικοποίηση δραστηριοτήτων «που διεξάγονται για λογαριασμό εχθρικών χωρών». Επί του συγκεκριμένου πρότζεκτ αποφασιστικός θα είναι ο ρόλος της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και σε σχέση με τα γεγονότα του Σάλσμπουρι.

Φαντεζί το τελετουργικό

Της ομιλίας της Ελισάβετ προηγήθηκε ένα φαντεζί τελετουργικό, όπως πιστοποιούν οι φωτογραφίες που ακολουθούν:

Αγημα συμμετέχει στην πανηγυρική τελετή (Richard Pohle/Pool via REUTERS)
Το στέμμα προπορεύεται της βασιλικής πομπής (Jack Hill/Pool via REUTERS)
Μέλη της βουλής των Λόρδων συμμετέχουν στη συνεδρίαση (Aaron Chown/Pool via REUTERS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...