366
Υπόθεση εκκαθαρίσεων στο ρωσικό στράτευμα: ο Πριγκόζιν εκδικείται από του τάφου τον Πούτιν για την αλαζονεία του | Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS και Mikhail Svetlov/Getty Images

BBC: Στη γραμμή Πριγκόζιν οι εκκαθαρίσεις του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 19:49
Υπόθεση εκκαθαρίσεων στο ρωσικό στράτευμα: ο Πριγκόζιν εκδικείται από του τάφου τον Πούτιν για την αλαζονεία του
|Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS και Mikhail Svetlov/Getty Images

BBC: Στη γραμμή Πριγκόζιν οι εκκαθαρίσεις του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 19:49

«Ο επί μακρόν υπουργός Αμυνας του Πούτιν Σεργκέι Σοϊγκού αντικαταστάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Και πέντε ανώτερα στελέχη της Αμυνας συνελήφθησαν μέσα σε λιγότερο από 30 ημέρες. Πρόκειται για εκκαθάριση». Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε ο επικεφαλής του τμήματος «Ρωσία» του BBC σε σχετικό άρθρο του. Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ απαρίθμησε τις περιπτώσεις των συλληφθέντων για διαφθορά στρατηγών και γραφειοκρατών, ξεκινώντας από τον τελευταίο.

«Ο ανώτερος αξιωματούχος προμηθειών του υπουργείου Αμυνας, ο Βλαντίμιρ Βερτελέτσκι, έχει τεθεί υπό κράτηση, λίγο μετά τη φυλάκιση Σαμάριν». Φυσικά μνημόνευσε τις συλλήψεις των Ιβάνοφ και Κουζνέτσοφ, την αντικατάσταση του Σοϊγκού με τον Μπελούσοφ, και άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται και η σειρά του αρχηγού ΓΕΣ Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Υπάρχει μια τεράστια ειρωνεία σε όλο αυτό» έγραψε. «Θυμάστε τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν; Πριν από ένα έτος ο αρχηγός της ομάδας Βάγκνερ είχε ασκήσει δημόσια κριτική στη στρατιωτική ηγεσία. Κατηγόρησε ανώτατα στελέχη για ανικανότητα και διαφθορά και για αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, στα μέτωπα της Ουκρανίας. Ο Πριγκόζιν είχε επικεντρώσει την οργή του ιδιαίτερα στους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ. Είχε ζητήσει να αντικατασταθούν.

»Η δημόσια διαμάχη βγήκε εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε μια 24ωρη ανταρσία. Μισθοφόροι Βάγκνερ κατέλαβαν βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Νότο της Ρωσίας και άρχισαν να βαδίζουν προς τη Μόσχα. Η πρόκληση ήταν άνευ προηγουμένου για το Κρεμλίνο. Ο κύριος στόχος του Πριγκόζιν ήταν να παραμερίσει τους κορυφαίους στρατιωτικούς της χώρας, αλλά απέτυχε. Και, λίγο μετά, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα. Ωστόσο τώρα ξεκίνησε η εκκαθάριση του στρατού με την υποστήριξη του Κρεμλίνου».

Από την αλληλουχία των γεγονότων ο έμπειρος αρθρογράφος (που υπήρξε πολλά χρόνια ανταποκριτής στη Μόσχα) έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο Πούτιν δεν θέλει να ενεργεί υπό πίεση. «Πείτε του να απολύσει έναν υπουργό ή έναν στρατηγό. Δεν πρόκειται να το κάνει. Δεν του λέει κανείς τι να κάνει. Ο Πούτιν ενεργεί μόνο όταν το αποφασίσει ο ίδιος».

Ωστόσο, κλείνοντας το σημείωμά του, ο Ρόζενμπεργκ αναρωτήθηκε για το «βάθος» της εκκαθάρισης. «Πόσο μακριά θα πάει η βαλίτσα, πόσοι άλλοι θα καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα; Ο πρώην διοικητής της 58ης Στρατιάς της Ρωσίας, ο υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, συνελήφθη και αυτός αυτήν την εβδομάδα ως ύποπτος μεγάλης κλίμακας απάτης. Πέρσι είχε ανακοινωθεί ότι απομακρύνθηκε αφ’ ότου παραπονέθηκε για προβλήματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...