362
| CreativeProtagon

Χάρβαρντ: Διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης στην τελετή αποφοίτησης

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 16:52
|CreativeProtagon

Χάρβαρντ: Διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης στην τελετή αποφοίτησης

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 16:52

Η κύρια τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μετατράπηκε σε σκηνικό μαζικής διαμαρτυρίας την Πέμπτη, με δεκάδες διαδηλωτές να φωνάζουν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και να κρατούν πανό που έγραφαν «Φοιτητική ιντιφάντα».

Καθώς ο Αλαν Γκάρμπερ, μεταβατικός πρόεδρος του πανεπιστημίου, άρχισε να απονέμει πτυχία σε περίπου 10.000 φοιτητές, εκατοντάδες άλλοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απάντηση του πανεπιστημίου στον πόλεμο στη Γάζα και τις κυρώσεις του σε φοιτητές που συμμετείχαν στις καταλήψεις. Οπως μεταφέρουν οι Times, αρκετοί φοιτητές φορούσαν παλαιστινιακά μαντίλια πάνω από τις στολές και τις τηβέννους τους και άλλοι κυμάτιζαν την παλαιστινιακή σημαία.

Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι 13 από τους φοιτητές που συμμετείχαν σε κατάληψη «αλληλεγγύης στη Γάζα» δεν θα λάβουν πτυχία. Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στην πανεπιστημιούπολη τον περασμένο μήνα ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απαιτώντας από τη σχολή τους να διακόψει κάθε συνεργασία με εταιρείες που υποστήριξαν τον πόλεμο.

Ο φοιτητής Σρούθι Κουμάρ κατά την ομιλία του απευθύνθηκε σε εκατοντάδες παρευρισκόμενους, λέγοντας ανάμεσα σε δυνατές επευφημίες: «Είμαι βαθιά απογοητευμένος από τη μισαλλοδοξία, από την αντιμετώπιση της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος στην πολιτική ανυπακοή των φοιτητών. Πρόκειται για τα πολιτικά μας δικαιώματα και την υποστήριξη των δημοκρατικών αρχών. Οι σπουδαστές έχουν μιλήσει. Η σχολή έχει μιλήσει. Χάρβαρντ, μας ακούς;».

Οι υποστηρικτές των φοιτητών είπαν ότι η απόφαση να μην τους επιτραπεί να λάβουν πτυχία παραβιάζει μια συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ του Γκάρμπερ και του συνασπισμού Harvard Out of Occupied Palestine, η οποία θα επέτρεπε στους φοιτητές να αποφοιτήσουν. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του Χάρβαρντ είπε ότι οι 13 παραβίασαν τις πολιτικές του πανεπιστημίου με τη συμπεριφορά τους στη διάρκεια της κατάληψης.

«Σημειώνουμε ότι οι ρητές διατάξεις του Εγχειριδίου Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι οι φοιτητές που δεν συμπεριφέρονται σωστά δεν είναι επιλέξιμοι για πτυχία» ανέφερε το Συμβούλιο σε γραπτή του δήλωση.

Σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ φοιτητές έστησαν σκηνές και διοργάνωσαν συγκεντρώσεις καλώντας τον Τζο Μπάιντεν να κάνει περισσότερα ώστε να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Οι πρόεδροι του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια παραιτήθηκαν έπειτα από αντιδράσεις σχετικά με τις μαρτυρίες τους στο Κογκρέσο τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού έκαναν λόγο για αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...