236
Ο πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράζ με τον Ταγίπ Ερντογάν | Twitter

Ανοίγει ο δρόμος για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 17:31
Ο πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράζ με τον Ταγίπ Ερντογάν
|Twitter

Ανοίγει ο δρόμος για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 17:31

Το έδαφος για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προλειαίνει η αποδοχή, εκ μέρους της κυβέρνησης της Τρίπολης, της «προσφοράς» της Άγκυρας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και υλικού.

Την είδηση μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πηγές στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το στρατιωτικό μνημόνιο με την Άγκυρα προκειμένου να απωθήσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ.

Την Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την «επιτάχυνση» όλων όσα προβλέπονται από τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, μιλώντας σε εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι περί στρατιωτικών επιχειρήσεων «πέρα από τα σύνορα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν δήλωσε πως «θα επιταχύνουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τους έχουμε πει ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν το χρειαστούν. Είτε πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία για την ασφάλεια είτε για τα βήματα που έχουν ληφθεί σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι».

Επιπλέον, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποστολή UAV στα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ερντογάν συνδυάζονται και με πληροφορίες στον ελεγχόμενο από το προεδρικό παλάτι τουρκικό Τύπο (την εφημερίδα Γενί Σαφάκ), σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα σχεδιάζει επέκταση της αεροπορικής βάσης στα Κατεχόμενα, προκειμένου να σταθμεύουν στο νησί και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...