298
O Αντονι Μπλίνκεν (δεξιά), επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ψήνει» τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει στόχους στη Ρωσία | Andrew Harnik/Getty Images

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στον Ζελένσκι να χτυπήσει στη Ρωσία;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 17:52
O Αντονι Μπλίνκεν (δεξιά), επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ψήνει» τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει στόχους στη Ρωσία
|Andrew Harnik/Getty Images

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στον Ζελένσκι να χτυπήσει στη Ρωσία;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 17:52

Την εκτίμηση ότι ο Λευκός Οίκος θα δώσει τελικά την άδεια στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν στόχους εντός του ρωσικού εδάφους και μάλιστα με αμερικανικά όπλα έκαναν οι New York Times, οι οποίοι έγραψαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκέφτεται να αλλάξει τη δεδομένη στάση της. Ως γνωστόν, μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί δεν επέτρεψαν στον Ζελένσκι να πλήξει τη Ρωσία με όπλα made in USA. Αν τώρα το επιτρέψουν, αυτό θα σημάνει την άμεση κλιμάκωση του πολέμου.

Ο άνθρωπος που πιέζει τον Μπάιντεν για το συγκεκριμένο «οκέι» είναι ο υπουργός του επί των Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε το Κίεβο. H Corriere della Sera είχε αναλυτικό ρεπορτάζ. Το μιλανέζικο μέσο έγραψε ότι η υπόθεση αφορά τους πυραύλους ΑΤΑCMS (Army Tactical Missile System), οι οποίοι «προς το παρόν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην άμυνα του Χαρκόβου». Βέβαια, άλλο είναι το Χάρκοβο και άλλο η ρωσική επικράτεια.

«Οι συζητήσεις εξελίσσονται και στο Πεντάγωνο, καθώς οι Βρετανοί επέτρεψαν ήδη τη χρήση των Storm Shadows για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους. Κατά τους ΝΥΤ, το σχέδιο αποβλέπει στο να δοθεί ‘‘πράσινο φως’’ για επιθέσεις των Ουκρανών σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι όμως και σε διυλιστήρια που η Ουκρανία ήδη έχει χτυπήσει με drones».

Οσον αφορά το τι ακριβώς γίνεται στο μέτωπο, η Corriere σημείωσε: «Οι Ρώσοι πλήττουν βιομηχανικούς στόχους στο Χάρκοβο. Την περασμένη Πέμπτη έγινε στάχτη ένα μεγάλο τυπογραφικό εργοστάσιο, στο οποίο τύπωναν πολλοί Δυτικοί εκδότες μέχρι το 2022. Εκτός από τις καταστροφές, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από δώδεκα τραυματίστηκαν ύστερα από διπλό χτύπημα. Τέτοια πλήγματα συνιστούν σκληρή τακτική και τα κάνουν εκ συστήματος οι Ρώσοι».

Κατόπιν αυτών, «ο πρόεδρος Ζελένσκι θα πάει στη Γαλλία για την επέτειο της D-Day και στην Πούλια της Ιταλίας για τη Σύνοδο των G7. Στόχος του, και στα δύο ταξίδια, να ζητήσει καινούργια όπλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...