558
Το πορτρέτο του Κάρλο Ακούτις δέσποζε στη βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου, στην Ασίζη της Ιταλίας, κατά την τελετή οσιοποίησής του, στις 10 Οκτωβρίου 2020 | Vatican Pool/Getty Images

Αγιοποιείται ο έφηβος «influencer του Θεού»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 17:10
Το πορτρέτο του Κάρλο Ακούτις δέσποζε στη βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου, στην Ασίζη της Ιταλίας, κατά την τελετή οσιοποίησής του, στις 10 Οκτωβρίου 2020
|Vatican Pool/Getty Images

Αγιοποιείται ο έφηβος «influencer του Θεού»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 17:10

Ενας έφηβος που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 15 ετών πρόκειται να γίνει ο πρώτος άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που γεννήθηκε στη χιλιετία που διανύουμε.

Ο Κάρλο Ακούτις ήταν μια διάνοια των ηλεκτρονικών υπολογιστών και βοήθησε στη διάδοση της ρωμαιοκαθολικής διδασκαλίας μέσω διαδικτύου έως τον θάνατό του, το 2006. Την Πέμπτη 23 Μαΐου ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε ότι δύο μεταθανάτια θαύματα αποδίδονται στον Ακούτις και βάσει αυτού έκρινε ότι ο έφηβος πληροί τις προϋποθέσεις για αγιοποίηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

Ο Ακούτις γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1991 και μετακόμισε σε μικρή ηλικία στο Μιλάνο μαζί με τους ιταλούς γονείς του, τον Αντρέα Ακούτις και την Αντόνια Σαλζάνο. Από τα 912 άτομα που έχουν ήδη αγιοποιηθεί από τον πάπα, η πιο πρόσφατη ημερομηνία γέννησης ήταν το 1926.

Η Σαλζάνο είπε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι από την ηλικία των τριών ετών ο γιος της ζητούσε να επισκέπτεται εκκλησίες στο Μιλάνο και δώριζε το χαρτζιλίκι του σε φτωχούς ανθρώπους της πόλης.

Είπε ακόμα ότι ο Κάρλο προσφερόταν πάντα να υποστηρίζει συμμαθητές των οποίων οι γονείς περνούσαν διαζύγια, υπερασπιζόταν τους συνομηλίκους του με αναπηρία όταν τους εκφόβιζαν κάποιοι άλλοι και πήγαινε γεύματα και υπνόσακους σε αστέγους στο Μιλάνο.

Ο Κάρλο, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν αυτοδίδακτος στην κωδικοποίηση Η/Υ από πολύ νεαρή ηλικία, όσο ακόμη φοιτούσε στο δημοτικό. Αργότερα χρησιμοποίησε τις δεξιότητές του για να δημιουργήσει ιστοτόπους για καθολικές οργανώσεις, καθώς και έναν ιστότοπο που κατέγραφε θαύματα σε όλον τον κόσμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Ασίζης, Ντομένικο Σορεντίνο, δήλωσε: «Η Εκκλησία στην Ασίζη γιορτάζει. Σκοπεύω να πάω στην Ασίζη σήμερα το απόγευμα για να ευχαριστήσω τον Κύριο. Αλλά ήδη είμαι κι εγώ ένας από τους πιστούς που προσεύχονται».

Στον ρωμαιοκαθολικισμό, οι πιστοί μπορούν να προσεύχονται σε αποθανόντες που πιστεύουν ότι βρίσκονται στον Παράδεισο και να τους ζητούν να μιλήσουν στον Θεό εκ μέρους τους, να «μεσολαβήσουν», τρόπον τινά, για την ανάρρωση ενός δικού τους ανθρώπου.

Εάν το εν λόγω άτομο αναρρώσει απροσδόκητα, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί θαύμα από το Βατικανό. Εάν δύο θαύματα αποδοθούν σε έναν νεκρό και εγκριθούν από τον πάπα, τότε πληρούν τις προϋποθέσεις για αγιοποίηση.

Ο Ακούτις μπήκε στον δρόμο προς την αγιοποίηση όταν ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε ένα θαύμα που του αποδόθηκε: ένα επτάχρονο αγόρι από τη Βραζιλία ανάρρωσε από μια σπάνια παγκρεατική διαταραχή αφού ήρθε σε επαφή με ένα από τα μπλουζάκια του Ακούτις. Ενας ιερέας είχε προσευχηθεί στον Ακούτις για λογαριασμό του παιδιού.

Η ειδική μονάδα της Καθολικής Εκκλησίας για την εξέταση της εγκυρότητας των θαυμάτων, που ονομάζεται Ιατρικό Συμβούλιο της Εκκλησίας για τις Υποθέσεις των Αγίων, διερεύνησε λίγο αργότερα τους ισχυρισμούς ότι μια γυναίκα από την Κόστα Ρίκα βίωσε μια θαυματουργή ανάρρωση έπειτα από ατύχημα με ποδήλατο στη Φλωρεντία το 2022.

Μετά το ατύχημα, η Βαλέρια Βαλβέρδε, 21 ετών, υποβλήθηκε σε επείγουσα κρανιοτομή για να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλό της και η οικογένειά της είχε ενημερωθεί ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η μητέρα της πήγε να προσευχηθεί για την ανάρρωση της κόρης της στον τάφο του Ακούτις στην Ασίζη, έξι ημέρες αργότερα.

Η Εκκλησία ανακοίνωσε ότι την ίδια ημέρα η Βαλβέρδε άρχισε να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη και ανέκτησε τη χρήση των άνω άκρων και την ομιλία της. Ελαβε εξιτήριο από την Εντατική δέκα ημέρες αργότερα και οι εξετάσεις έδειξαν ότι η θλάση στον εγκέφαλό της είχε εξαφανιστεί.

Το δεύτερο αυτό «θαύμα» επισφράγισε το εισιτήριο του (ήδη από το 2020 οσίου) Κάρλο Ακούτις για το πάνθεον των αγίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...