314
Ο Μίτσκοσκι πανηγυρίζει τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας | REUTERS/Ognen Teofilovski

Επιμένει στο «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι – «Πικρία» για τις αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 19:31
Ο Μίτσκοσκι πανηγυρίζει τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Επιμένει στο «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι – «Πικρία» για τις αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 19:31

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε την πικρία του την Παρασκευή για το γεγονός ότι η ορκωμοσία της προέδρου της χώρας προκάλεσε τη μεγάλη προσοχή της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης –λόγω της παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
τη στιγμή που δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την πολύχρονη αναμονή των Σκοπίων στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είναι ενδιαφέρον πώς μια ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να προκαλέσει την προσοχή ολόκληρης της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, ενώ η άνευ αρχών αναμονή της χώρας μας στον προθάλαμο της ΕΕ για περισσότερες από δυόμισι δεκαετίες, με υψηλό τίμημα, δεν σχολιάζεται» ανέφερε συγκεκριμένα ο Μίτσκοσκι σε ομιλία του σε πανηγυρική εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στην πόλη Στρούγκα.

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE επέκρινε, μάλιστα, την Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στα Σκόπια και επανέλαβε τον όρο «Μακεδονία» για τη χώρα του.

«Γνωρίζω πολύ καλά επίσης τις αντικειμενικές αδυναμίες των θεσμικών οργάνων της χώρας, με την παρουσία της διαφθοράς και την πλήρη ανικανότητα της απερχόμενης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά η “Μακεδονία” πληρώνει βαρύ τίμημα λόγω των εμποδίων που τίθενται από τη μεριά των γειτόνων της, παρ’ όλο που μοιραζόμαστε και αξίζουμε το κοινό ευρωπαϊκό όνειρο, που είναι ο κοινός μας στόχος» είπε.

Είχαν προηγηθεί οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις της Αθήνας πως η μη τήρηση των Πρεσπών συνεπάγεται βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Με την παρατεταμένη αναμονή μας στον προθάλαμο (της ΕΕ) πλήττεται η αξιοπρέπειά μας. Πλήττεται επίσης η αυτοπεποίθηση και η συλλογική μας αυτοδιάθεση. Βέβαια, αυτό που λέω δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπω αυτό το όνειρο, γιατί και η “Μακεδονία” είναι Ευρώπη και διεκδικεί το δικαίωμα να ενταχθεί στην ΕΕ» ανέφερε ακόμη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...