400
O Βίκτορ Ορμπαν είπε ότι η περιβόητη «ρωσική απειλή» δεν είναι παρά ένα τέχνασμα της Δύσης ώστε να δικαιολογήσει τον πόλεμο | REUTERS/Yves Herman

Ορμπαν: «Η Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 19:24
O Βίκτορ Ορμπαν είπε ότι η περιβόητη «ρωσική απειλή» δεν είναι παρά ένα τέχνασμα της Δύσης ώστε να δικαιολογήσει τον πόλεμο
|REUTERS/Yves Herman

Ορμπαν: «Η Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 19:24

Την πρόθεση της Ουγγαρίας να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ –καθώς δεν υπάρχει ΝΑΤΟ α λα καρτ– ομολόγησε εμμέσως ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν σε ραδιοφωνική ομιλία του την Παρασκευή 24 Μαΐου. Είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει τους δέοντες νομικούς τρόπους ώστε να διατηρηθεί μεν η ένταξη της Ουγγαρίας στην Ατλαντική Συμμαχία, όμως δίχως την υποχρέωση συμμετοχής της σε ΝΑΤΟϊκές ενέργειες εκτός της επικρατείας των χωρών του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό;

Κατά τη λογική του Ορμπαν, η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας – και αυτός θέλει να κρατήσει τη χώρα του ουδέτερη. Ανέφερε κιόλας ότι η περιβόητη «ρωσική απειλή» δεν είναι παρά ένα τέχνασμα της Δύσης ώστε να δικαιολογήσει τον πόλεμο και να προετοιμαστεί για αυτόν. Ως γνωστόν, ο Ορμπαν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι αντίθετος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνεπώς και με τη συνέχισή του.

Είπε: «Η πιθανότητα ο οιοσδήποτε, όχι μόνο η Ρωσία, να επιτεθεί σε ΝΑΤΟϊκή χώρα είναι σήμερα εξαιρετικά μικρή. Το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και δεν θα ανεχθεί στρατιωτικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας-μέλους. Επομένως ερμηνεύω τις αναφορές της Δύσης και της Ευρώπης στη ‘‘ρωσική απειλή’’ ως ελιγμούς που στοχεύουν στην προετοιμασία για είσοδο σε πόλεμο».

Η Corriere della Sera χαρακτήρισε «εμπρηστικά» τα λόγια του Ορμπαν, ιδίως επειδή η πατρίδα του έχει και τις δύο επίσημες πιστοποιήσεις του Δυτικού φρονήματος, δηλαδή είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τους Ιταλούς ενόχλησε η αναφορά του Ορμπαν στη «δυναμική των Βρυξελλών» που «θέτει τα θεμέλια για πιθανή άμεση στρατιωτική σύγκρουση», μάλιστα «περισσότερο από την Ουάσινγκτον».

Από την άλλη πλευρά, σχολίασε η Corriere, ο Ορμπαν υποβίβασε τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας. «Ο ρωσικός στρατός διεξάγει έναν σοβαρό και δύσκολο πόλεμο εναντίον των Ουκρανών» είπε. «Αν ήταν αρκετά δυνατοί, θα είχαν ήδη συντρίψει τους Ουκρανούς». Συγχρόνως υπερθεμάτισε όσον αφορά τις δυνατότητες της Δύσης: «Δεν μου φαίνεται λογικό ότι η Ρωσία, που δεν ξέρει πώς να νικήσει στην Ουκρανία, μπορεί να έρθει ξαφνικά και καταπιεί τη Δύση».

Και κατέληξε η Corriere: «Επομένως, η συζήτηση για έναν πόλεμο στη Ρωσία είναι καθοριστική για την ευρωπαϊκή πολεμική δράση. Η Ουγγαρία του Ορμπαν δεν συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ουκρανία και προσπαθεί να αποσυρθεί από τα προγράμματα του ΝΑΤΟ που αφορούν το Κίεβο. Ολόκληρη η εκστρατεία του κόμματος του Ορμπαν για τις ευρωεκλογές βασίζεται στην απόσυρση από τη σύγκρουση στην Ουκρανία». Αγνωστο, λοιπόν, το μέλλον της Ουγγαρίας στα δύο Δυτικά κλαμπ υπό αυτές της συνθήκες διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...