659
O Αφγανός «Τζάστιν Μπίμπερ» σε σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Retrograde» | YouTube

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν πρώην συνεργάτη των Αμερικανών – τον πρόδωσε βραβευμένο ντοκιμαντέρ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 16:14
O Αφγανός «Τζάστιν Μπίμπερ» σε σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Retrograde»
|YouTube

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν πρώην συνεργάτη των Αμερικανών – τον πρόδωσε βραβευμένο ντοκιμαντέρ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 16:14

Eνας Αφγανός που εργαζόταν για τον αμερικανικό στρατό, σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν όταν εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ που κέρδισε το βραβείο Emmy, παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα τον έθετε σε κίνδυνο.

Ο 20χρονος -με το παρατσούκλι «Τζάστιν Μπίμπερ»- εμφανιζόταν στο ντοκιμαντέρ «Retrograde» του 2022, το οποίο κατηγορείται ότι βοήθησε τους Ταλιμπάν να βρουν Αφγανούς που συνεργάζονταν με τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021.

Το «Retrograde» έχει πλέον αποσυρθεί από το National Geographic Channel και το Hulu, που το είχαν ήδη προβάλει.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο «Μπίμπερ», το πραγματικό όνομα του οποίου αποκρύφθηκε σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η οικογένειά του, συνελήφθη από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν από το σπίτι του και βασανίστηκε για δύο εβδομάδες, πριν πεθάνει αργότερα από τα τραύματά του.

Υπό την κράτηση των Ταλιμπάν, ισχυρίστηκε ότι τον χτύπησαν, τον κλώτσησαν, τον χτύπησαν με ξύλα και τον κράτησαν κάτω από το νερό.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο άνδρας δήλωσε σε πηγή που επικαλείται η Post: «Μου έδειξαν το “Retrograde” και μου είπαν ότι έχεις συνεργαστεί με ξένες δυνάμεις και επίσης έχεις εργαστεί στην ταινία. Με βρήκαν μέσω του ντοκιμαντέρ».

Ο «Μπίμπερ» συνεργαζόταν με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, υποδεικνύοντας τα σημεία όπου πιθανώς υπήρχαν νάρκες στους δρόμους.

Hταν ένας από τους χιλιάδες πολίτες που εργάζονταν για λογαριασμό των Αμερικανών, μεταξύ των οποίων διερμηνείς αλλά και ναρκαλιείς, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν από τον αμερικανικό στρατό, το 2021, όταν αποχώρησε από τη χώρα και η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Αλλά ο Μπίμπερ κινδύνευε ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η ταινία του Μάθιου Χάινεμαν, η οποία απέσπασε πολύ καλές κριτικές και κέρδισε τρία βραβεία Emmy. Στο ντοκιμαντέρ εμφανιζόταν χωρίς να καλύπτεται το πρόσωπό του.

Ενα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ διαδόθηκε στο Αφγανιστάν μέσω του TikTok, τις εβδομάδες πριν από τη σύλληψή του.

Εως και οκτώ άλλοι Αφγανοί, τα πρόσωπα των οποίων εμφανίζονται επίσης στο «Retrograde», παραμένουν κρυμμένοι, σύμφωνα με το Ιδρυμα 1208, μια φιλανθρωπική οργάνωση που προσπαθεί να βοηθήσει τους αφγανούς συνεργάτες των αμερικανικών δυνάμεων να διαφύγουν από τη χώρα.

«Καθώς το Retrograde έγινε επιτυχία στο Χόλιγουντ, μετατράπηκε σε λίστα θανάτου στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Τόμας Κάζα, πρώην μέλος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που είναι εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος, σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο.

«Οι Ταλιμπάν το χρησιμοποίησαν για να εντοπίσουν, να απαγάγουν, να βασανίσουν και να σκοτώσουν», πρόσθεσε.

Ο Χάινεμαν και η παραγωγός του ντοκιμαντέρ Κέιτλιν ΜακΝάλι αποφάσισαν να δείξουν κοντινά πλάνα των αφγανών ναρκαλιευτών παρά τις προειδοποιήσεις τουλάχιστον πέντε ατόμων πριν από την κυκλοφορία του Retrograde τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post.

Οι πηγές αυτές -που αναγνωρίστηκαν ως τρεις εν ενεργεία στρατιωτικοί των ΗΠΑ και δύο πρώην Πράσινοι Μπερέδες (ειδικές δυνάμεις)- είπαν στην εφημερίδα ότι σκηνές από το «Retrograde» θα έθεταν σε κίνδυνο τον «Μπίμπερ» και άλλους αφγανούς συνεργάτες των Αμερικανών.

Η Post ανέφερε ότι οι προειδοποιήσεις προς τους κινηματογραφιστές έγιναν σε μια εποχή που είχαν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες δολοφονίες συνεργατών των Αμερικανών και των οικογενειών τους από τους Ταλιμπάν σε αντίποινα.

Σε δήλωσή τους, οι Χάινεμαν και ΜακΝάλι δήλωσαν ότι «δεν θυμούνται» να έλαβαν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για τους Αφγανούς από αμερικανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι είδαν το φιλμ δύο φορές πριν την κυκλοφορία του.

Δύο «πρασινοσκούφηδες» είπαν ότι σε προβολή της ταινίας στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησαν για τον κίνδυνο για την ζωή των Αφγανών.

Ο σκηνοθέτης και η παραγωγός του φιλμ χαρακτήρισαν τον θάνατο του «Μπίμπερ» ως «σπαρακτική τραγωδία» και επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι το πρόσωπό του φαίνεται ξεκάθαρα στην ταινία:

«Η βεβιασμένη αποχώρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και οι εκδικητικές ενέργειες των Ταλιμπάν μετά την ανάληψη της εξουσίας -έχοντας λεπτομερείς πληροφορίες που ταυτοποιούσαν Αφγανούς, οι οποίοι συνεργάζονταν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ- οδήγησαν στον θάνατο αμέτρητων συνεργατών τους που έμειναν πίσω.

«Αυτή είναι η τραγική ιστορία που χρήζει προσοχής. Αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια να κατηγορηθεί η ταινία επειδή έδειξε πρόσωπα ατόμων σε εμπόλεμες ζώνες -όπως είναι εδώ και καιρό το σύνηθες στην αναφορά σε συγκρούσεις- θα ήταν βαθύτατα λανθασμένη», δήλωσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...