914
Κατεστραμμένο κτίριο από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα | REUTERS/Suhaib Salem

Βόμβες στη Γάζα, ρουκέτες και συγκρούσεις ακροδεξιών Εβραίων και Αράβων στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 12:45
Κατεστραμμένο κτίριο από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα
|REUTERS/Suhaib Salem

Βόμβες στη Γάζα, ρουκέτες και συγκρούσεις ακροδεξιών Εβραίων και Αράβων στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 12:45

Εκατοντάδες ρουκέτες εκτόξευσε η Χαμάς το βράδυ της Τετάρτης, εναντίον στόχων στο Ισραήλ, ενώ την ίδια στιγμή στις πόλεις της χώρας ξεσπούν ταραχές ανάμεσα σε Εβραίους και Αραβες.

Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι σειρήνες της ισραηλινής αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν ξανά στο Τελ Αβίβ, αλλά για πρώτη φορά και στον Βορρά.

Εκατομμύρια Ισραηλινοί πέρασαν τη νύχτα της Τετάρτης, όπως και της Τρίτης, σε καταφύγια.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε πολυκατοικία στην Πετά Τικβά, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε να πλήττει θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα όπου ζουν 2 εκατ. κάτοικοι υπό ισραηλινό αποκλεισμό. Εβαλε μεταξύ άλλων στο στόχαστρο εγκαταστάσεις της υπηρεσίας «αντικατασκοπείας» της Χαμάς και την κατοικία του Ιγιάντ Τάγεμπ, αξιωματικού του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος, ο οποίος σκοτώθηκε.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί και άλλα στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο Σιδηρούς Θόλος εξουδετερώνει ρουκέτες πάνω από την ισραηλινή πόλη Ασκελον – REUTERS/Amir Cohen

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία κατέστρεψε δεκαώροφο κτίριο που φιλοξενούσε τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Ακσα, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τη Χαμάς.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός στη Γάζα, το πρωί της Πέμπτης, έκανε λόγο για 83 νεκρούς, ανάμεσά τους 17 παιδιά, και σχεδόν 500 τραυματίες.

«Σε αντίποινα για την επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και τον θάνατο ομάδας ηγετών», η Χαμάς εξαπέλυσε χθες το βράδυ πάνω από 100 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Αρκετές αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Ισραηλινοί αστυνομικοί πεσμένοι στο έδαφος για να προστατευθούν από ρουκέτες της Χαμάς που πλήττουν την πόλη Ασκελον – REUTERS/Nir Elias

Με τις νέες εκτοξεύσεις, ο αριθμός των ρουκετών κατά του Ισραήλ έφθασε περίπου τις 1.500. Ο αριθμός των θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά έφθασε τους επτά νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός αγοριού έξι ετών, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε δύο ημέρες.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στο τέμενος Αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ, για το Μπαϊράμι των μουσουλμάνων – REUTERS/Ammar Awad

Η Χαμάς εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας την πρώτη ομοβροντία ρουκετών εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια με την ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ και ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συγκρούσεις Εβραίων και Αράβων στις πόλεις

Στην Πλατεία των Τεμενών έμοιαζε να επανέρχεται η ηρεμία, όμως σε πολλές πόλεις ξέσπασαν ταραχές.

Οπαδοί της ισραηλινής Ακρας Δεξιάς διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, εμπλεκόμενοι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης αλλά και με Ισραηλινούς Αραβες, στη Λοντ, στη Χάιφα και αλλού.

Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Λοντ το βράδυ της Τετάρτης

Τη χώρα σόκαρε η απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση του λιντσαρίσματος ενός Αραβα κοντά στο Τελ Αβίβ, στο Μπατ Γιαμ. Τα πλάνα εικονίζουν έναν άνδρα που τον βγάζει διά της βίας από το αυτοκίνητό του το πλήθος και κατόπιν τον χτυπά, μέχρι που χάνει τις αισθήσεις του.

Σε άλλο περιστατικό, Παλαιστίνιοι έδειραν Εβραίο σε δρόμο της πόλης Ακρα, στο βόρειο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν, βλέποντας κίνδυνο «εμφυλίου» στα επεισόδια σε πόλεις με μεικτό, αραβικό και εβραϊκό πληθυσμό, χαρακτήρισε τα περιστατικά, «βάρβαρη επίθεση εναντίον της συνύπαρξης στο κράτος του Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «απαράδεκτο» αυτό «που συμβαίνει σε πόλεις του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες. Τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Αράβων από Εβραίους, ούτε Εβραίων από Αραβες», είπε.

Είπε επίσης πως θα αναπτυχθεί στρατός στους δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές, αλλά ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς δεν συμφωνεί, διέταξε όμως μαζική ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις με μεικτό πληθυσμό.

«Είμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και είναι τώρα απαραίτητο να ενισχύσουμε μαζικά τις δυνάμεις επί του πεδίου», ανέφερε, ανακοινώνοντας την ανάκληση 10 λόχων συνοριοφυλάκων που επιχειρούν συνήθως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Περισσότεροι από 374 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των επεισοδίων στις ισραηλινές πόλεις, ενώ 36 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, όλες οι πτήσεις με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ εκτρέπονται προς άλλα αεροδρόμια μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι ισραηλινές αρχές.

Τα αεροπλάνα θα κατευθύνονται στο αεροδρόμιο Ραμόν, κοντά στην Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ, διευκρίνισαν, ενώ πρόσθεσαν ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά προς το παρόν τις πτήσεις που αναχωρούν από το Μπεν Γκουριόν.

Διεθνείς αντιδράσεις και διαβουλεύσεις

Την Παρασκευή θα διεξαχθεί η Τρίτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή τη φορά.

Στις πρώτες δύο βιντεοδιασκέψεις, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στην υιοθέτηση κοινής ανακοίνωσης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που θα ζητεί να σταματήσουν οι ανταλλαγές πυρών, κρίνοντας ότι αυτή η κίνηση θα ήταν «αντιπαραγωγική» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Ουάσινγκτον πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα στείλει επιτετραμμένο στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, στην προσπάθεια να υπάρξει «αποκλιμάκωση», ενώ η Μόσχα κάλεσε να συγκληθεί εκτάκτως το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ).

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έχει έδρα στη Δυτική Οχθη, ενώ ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Νετανιάχου.

Ισραήλ και Χαμάς οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε την Τρίτη ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ. Αν πράγματι ξεσπάσει, «θα είναι καταστροφικός και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα θα είναι οι απλοί άνθρωποι» στη Γάζα, όπου το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 50%, πρόσθεσε.

Παράλληλα, το Κατάρ και η Αίγυπτος καταβάλλουν προσπάθειες να μεσολαβήσουν για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...