441
Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Νέες επιθέσεις από τη Χαμάς κατά ισραηλινών πόλεων – Παρέμβαση των ΗΠΑ για τερματισμό της βίας

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 23:50
Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας
| REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Νέες επιθέσεις από τη Χαμάς κατά ισραηλινών πόλεων – Παρέμβαση των ΗΠΑ για τερματισμό της βίας

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 23:50

Την ώρα που η Χαμάς εξαπολύει κατά κύματα ρουκέτες κατά του Ισραήλ, το οποίο απαντά με φονικά χτυπήματα κατά στελεχών της οργάνωσης και αναχαίτιση των πυραυλικών επιθέσεων, αλλά για την ώρα όχι με χερσαία εισβολή, η διεθνής κοινότητα καλεί εκ νέου σε τερματισμό της βίας.

Την Τετάρτη, για άλλη μια βραδιά, πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ έγιναν στόχος μαζικών πυραυλικών επιθέσεων με ρουκέτες που εκτοξεύονταν κατά δεκάδες από τη Λωρίδα της Γάζας. Πολλές από τις επιθέσεις αποκρούστηκαν από το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε εκτόξευση 130 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ μόνο το απόγευμα της Τετάρτης, ως απάντηση σε ισραηλινές επιδρομές που σκότωσαν διοικητές της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης και κατέστρεψαν ένα ακόμη πολυώροφο κτίριο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αυτό το είδος των προαναγγελθεισών επιθέσεων (σε συγκεκριμένες ώρες!), η μαζικότητα (πάνω από 1.000 ρουκέτες από τη Δευτέρα) που φέρνει στα όριά τους το Iron Dome και την ισραηλινή αεράμυνα, αλλά και οι υλικές ζημιές και οι απώλειες, είναι πρωτοφανείς για τους Ισραηλινούς. Και μαζί, οι ταραχές σε πόλεις με μεικτό εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό, την ώρα που η προσοχή είναι στραμμένη στις επιθέσεις.

Ενα αγόρι 6 ετών σκοτώθηκε στην πόλη Σντερότ, που βρίσκεται πολύ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρουκέτα έπεσε μέσα στο δωμάτιό του στην πολυκατοικία όπου ζούσε, προκαλώντας βαρύτατα τραύματα και, τελικά, τον θάνατό του.

Η απώλεια ανεβάζει σε επτά –συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη– τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα εχθροπραξιών, που είναι οι πιο σφοδρές από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από το 2014.

Στη Γάζα, πάνω από 70 άνθρωποι πέθαναν σε ισραηλινές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών και πολλών διοικητών της Χαμάς.

Σε τουλάχιστον 335 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν στις επιδρομές, πολλοί από τους οποίους διασώθηκαν από ερείπια κτιρίων που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Από την πλευρά του Ισραήλ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Εν τω μεταξύ στο διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την Τετάρτη τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση) με αντικείμενο την επίλυση της κλιμάκωσης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν σε έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...