285
| Filippo Monteforte/Pool via REUTERS

Βατικανό: Ο νόμος κατά της ομοφοβίας παραβιάζει την ελευθερία μας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 19:56
|Filippo Monteforte/Pool via REUTERS

Βατικανό: Ο νόμος κατά της ομοφοβίας παραβιάζει την ελευθερία μας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 19:56

Σε μια πρωτοφανή παρέμβασή του, το Βατικανό κατέθεσε γραπτό αίτημα για αλλαγή του σχεδίου νόμου που συζητείται αυτές τις ημέρες στην ιταλική Γερουσία, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από την ιταλική Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο.

O συγκεκριμένος νόμος στην πράξη επεκτείνει τη νομοθεσία κατά του ρατσισμού και στην τιμωρία και πρόληψη της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.

Mε επιστολή του, το αρμόδιο υπουργείο της Αγίας Έδρας διαμαρτυρήθηκε προς την ιταλική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το σχέδιο νόμου περιορίζει την ελευθερία των καθολικών σχολείων και αμφισβητεί τη μέχρι τώρα ιδέα της οικογένειας. Το κύριο νομικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι το μέτρο παραβιάζει την επίσημη συνθήκη μεταξύ της Αγίας Έδρας και του ιταλικού κράτους, που υπογράφηκε το 1929.

Πρόκειται για νόμο που εισηγήθηκε ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής της ιταλικής Κεντροαριστεράς Αλεσάντρο Zαν. Η πρωτοβουλία του στηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια και την ιταλική Αριστερά. Σοβαρές ενστάσεις έχουν εκφράσει η Λέγκα, η Forza Italia του Μπερλουσκόνι και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας.

«Δεν νομίζω ότι κανείς, πλέον, θέλει να διδάσκει την ομοφοβία. Πρέπει κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του και του σεξουαλικού προσανατολισμού του, να είναι ισότιμο μέλος του σχολείου του και της κοινωνίας, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς ρατσισμό ή ομοφοβία», δήλωσε την Τρίτη ο εμπνευστής του νόμου, Αλεσάντρο Ζαν, στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Είναι η πρώτη φορά που η Αγία Έδρα προχωρεί σε επίσημη, γραπτή διαμαρτυρία, με αναφορά στην συνθήκη αλληλοαναγνώρισης με το ιταλικό κράτος, η οποία υπεγράφη το 1929 από τον Μπενίτο Μουσολίνι και επικαιροποιήθηκε το 1984, επι πρωθυπουργίας του Μπετίνο Κράξι.

Δεν είναι ασυνήθιστες πάντως οι (λεκτικές) αντιθέσεις του Βατικανού με πολιτικούς που, κατά την κρίση του, αποκλίνουν από τις επίσημες θέσεις της Εκκλησίας για μείζονα ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις και το διαζύγιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...