441
| Shutterstock

Βαρσοβία: «Ρωσικός πύραυλος ταξίδεψε 40 χλμ. εντός Πολωνίας»

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 20:39
|Shutterstock

Βαρσοβία: «Ρωσικός πύραυλος ταξίδεψε 40 χλμ. εντός Πολωνίας»

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 20:39

Ενας ρωσικός πύραυλος φαίνεται πως εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πολωνίας την Παρασκευή, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του στρατού της χώρας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μετά τον εντοπισμό ενός αγνώστου ταυτότητας εναέριου αντικειμένου τις πρώτες πρωινές ώρες, εν μέσω μιας σφοδρής ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

«Το πρωί, άγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας από την πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία και από τη στιγμή που διέσχισε τα σύνορα μέχρι που εξαφανίστηκε το σήμα παρακολουθείτο από τα ραντάρ του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας», ανέφερε ο στρατός σε σχετική ενημέρωσή του στην πλατφόρμα X.

Αργότερα ο στρατηγός Μασιέι Κλιστς, επιχειρησιακός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας, διευκρίνισε ότι το «άγνωστο αντικείμενο» ήταν ρωυσική ρουκέτα.

Ο στρατηγός δήλωσε ότι η ρουκέτα εισήλθε τουλάχιστον 40 χλμ. εντός των πολωνικών εδαφών και έμεινε στον εναέριο χώρο της χώρας επί περίπου τρία λεπτά. Προσέθεσε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η ρουκέτα να εξήλθε τελικά του πολωνικού εναέριου χώρου.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με 158 drones και πυραύλους, στοχεύοντας κρίσιμης σημασίας υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως έκανε γνωστό ο ουκρανικός στρατός.

Το σενάριο που εξετάζει η Βαρσοβία δεν είναι καινούριο. Τον Νοέμβριο του 2022 ένας ανεξέλεγκτος ουκρανικός πύραυλος είχε πλήξει το χωριό Πρζεβόντοου στη νότια Πολωνία σε ένα συμβάν που ενίσχυσε τους φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επεκτείνεται εκτός συνόρων, θύμισε το Reuters. Τον Απρίλιο, πάλι, ένα ακόμη στρατιωτικό αντικείμενο εντοπίσθηκε σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Ζαμόσκ, κοντά στην βόρεια πόλη Μπίνγκοστς. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Republika μετέδωσε ότι μια έρευνα για το αντικείμενο έγινε κοντά στην πόλη Χρουμπιέστσοου, στη νότια Πολωνία. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία.

«Είχαμε την πληροφορία ότι ένα αντικείμενο εμφανίσθηκε στα ραντάρ κοντά στο Χρουμπιέστσοου» δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λούμπλιν, Κριστόφ Κομόρσκι στο Χ. «Δεν έχουμε επιβεβαίωση ότι έπεσε εντός της περιοχής μας».

Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και μονάδων εθελοντών του στρατού, ερεύνησαν την περιοχή αλλά δεν ήταν σαφές εάν το αντικείμενο έπεσε σε πολωνικό έδαφος. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλτν Τουσκ συναντήθηκε με την στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών το μεσημέρι, τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να συζητήσουν το συμβάν.

«Σε εγρήγορση το ΝΑΤΟ»

Το ΝΑΤΟ επίσης παρακολουθεί την κατάσταση στην Πολωνία, όπως δήλωσε με ανάρτησή του στο X ο γενικός γραμματέαςτης Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συνομίλησα με τον (πολωνό) πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για το περιστατικό με πυραύλους στην Πολωνία. Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τον πολύτιμο σύμμαχό μας, παρακολουθεί την κατάσταση και θα παραμείνουμε σε επαφή καθώς γίνεται διασταύρωση των γεγονότων. Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...